Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Uttaksbråket

Omstridt regel skaper harme i det norske herrelaget. Skinstad advarer mot det nye norske ønsket

Åge Skinstad advarer Norges Skiforbind mot å forsøke å fjerne den omstridte regelen som skaper harme. De utenlandske stjernene er glade for at de ikke er norske skiløpere.

HARDE VALG: Hver eneste helg må landslagsledelsen vrake langrennsløpere i verdenstoppen. Selv med forfall fra Martin Johnsrud Sundby og økte kvoter i minitouren i Canada, må utøvere som Petter Northug, Anders Gløersen og Eirik Brandsdal være hjemme. Foto:  Bjørn Langsem / Dagbladet
HARDE VALG: Hver eneste helg må landslagsledelsen vrake langrennsløpere i verdenstoppen. Selv med forfall fra Martin Johnsrud Sundby og økte kvoter i minitouren i Canada, må utøvere som Petter Northug, Anders Gløersen og Eirik Brandsdal være hjemme. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Kvoteendringen som fant sted på FIS-kongressen i Cancun, har skapt raseri og sterke uenigheter. Regelen har gitt den norske landslagsledelsen en gjentakende rekke av problemer denne sesongen.

- Det er dritkjipt og urettferdig. Kommunikasjonen er til å grine av, sa Pål Golberg til Dagbladet i januar.

- Jeg har blitt urettferdig behandlet, uttalte Niklas Dyrhaug før VM-tremila som han ikke fikk gå.

- Det er en skandale at Emil Iversen ikke er på laget, sa Petter Northug til Dagbladet under Lahti-VM.

Historien startet på Beitostølen i november. Da slo Johannes Høsflot Klæbo og Pål Golberg samtlige landslagsutøvere som var forhåndsuttatt til verdenscupåpningen i Kuusamo helga etter. Dermed ble duoen opprinnelig vraket. Uenigheten var i gang.

- Jeg vet ikke når vi får se Klæbo i verdenscupen. Med fjorårets kvoter hadde han selvfølgelig vært med i Kuusamo, men det er ikke aktuelt nå med de nye kvotene, sa sprinttrener Arild Monsen til Dagbladet da.

- Jeg gruer meg til neste uttak og uttakene som venter. Det er et privilegium å ha så mange utøvere, men det er alltid vondt å vrake utøvere som kan være på pallen i verdenscupen og mesterskap. Det kan ta livet og inspirasjonen fra utøverne som burde ha fått konkurrert på øverste nivå, sa Vidar Løfshus.

ANBEFALING: Åge Skisntad tror det vil være smart å ikke forsøke å endre de omstridte kvotene etter denne sesongen. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
ANBEFALING: Åge Skisntad tror det vil være smart å ikke forsøke å endre de omstridte kvotene etter denne sesongen. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer

Skinstads frykt

Han tok imidlertid ikke knekken på Golberg og Klæbo, som kom seg med til Kuusamo som reserver etter flere forfall og kapret 1. og 3. plassen i Finland. Men problemene stoppet ikke der, og frykten som Løfshus skisserte overfor Dagbladet i november, har blitt skremmende reell.

Derfor har norske profiler som Northug, Dyrhaug, Iversen og Golberg uttrykt seg svært kritiske til diverse norske uttak denne sesongen. Harme, uenigheter og slakt har vært gjennomgangsmelodien.

Hovedproblemet har imidlertid ikke vært håpløse norske valg av landslagsledelsen, men de reduserte kvotene som betyr at Norge har færre plasser enn gode langrennsløpere.

Det gir et konstant problem for den norske landslagsledelsen, som gjerne vil ha tilbake de tidligere kvotene. Det advarer imidlertid Åge Skinstad, som er Norges representant i verdenscupkomittéen, mot.

- Langrennskomiteen vil nok ha tilbake kvotene som var før, men min anbefaling er å beholde disse kvotene vi har nå én sesong til. Jeg er redd for at hvis vi prøver å øke kvotene igjen, vil det komme motforslag om å redusere dem ytterligere. For det finnes krefter som ønsker det fra andre nasjoner, forteller Skinstad til Dagbladet.

- Vi har kjempet for å beholde solide kvoter med støtte fra Russland, som er en veldig god alliert, med Jelena Välbe i spissen. Italia og Sveits kjemper for å redusere kvotene ytterligere. Østerrike har også vært veldig aktiv på den fronten, mens Norge og Russland vil ha økte kvoter.

Ulvangs vurdering

Leder av langrennskomiteen i FIS, Vegard Ulvang, tviler på at det blir gjort store endringer på dette området.

- Det er en del av sesongevalueringen fra hver enkelt nasjon, så det vet jeg lite om. Mest sannsynlig er de fleste fornøyde, selv om noen vil ha med flere. Skal det bli justeringer, må nasjoner foreslå det, sier Ulvang til Dagbladet.

Leder av langrennskomiteen i Norges Skiforbund, Torbjørn Skogstad, stoler på Skinstads anbefaling.

- Åge er vår representant i denne komiteen og har de beste forutsetninger for å vurdere dette. Jeg synes hans vurdering høres fornuftig ut, sier Skogstad til Dagbladet.

Det betyr at det i den kommende OL-sesongen trolig venter en ny rekke av uttak som vil skape harme og raseri. Spesielt i etterkant av Tour de Ski har det vært mye temperatur rundt landslagsledelsens prioriteringer:

Golberg vant verdenscupåpningen i Kuusamo og gjorde en strålende sesonginnledning i sin første sesong utenfor landslaget. Han ledet sprintverdencupen sammenlagt da han plutselig ble vraket til sprinten i Falun i slutten av januar. Til Dagbladet var Golberg svært kritisk til uttaksprosessen.

- Når man leder sprintcupen, burde man vel være én av de seks som får gå sprintrenn, sa Golberg.

Norsk harme

Før verdenscuphelga i Falun ble Northug vraket til både sprinten og tremila. Ifølge trener Stig Rune Kveen var Northug rasende, noe hovedpersonen selv benektet overfor Dagbladet. Likevel la han ikke skjul på at han trengte de gjennomkjøringene og kom til slutt inn som reserve da Didrik Tønseth meldte forfall.

Dyrhaug gamblet på å stå over 15 kilometer klassisk i NM for å komme seg inn på VM-tremila. Dyrhaug trodde han traff med gamblingen da han ble nr. 2 i generalprøven. Likevel ble han vraket. Da raste Dyrhaug og sa at han ble urettferdig behandlet. 29-åringen slo tilbake med VM-bronse på 15-kilomteren i VM og beste etappetid da Norge tok gull på VM-stafetten, før han nok en gang ble vraket til femmila.

- Jeg har blitt urettferdig behandlet, sa Dyrhaug.

På femmila ble også Finn-Hågen Krogh vraket etter at han hadde tatt VM-bronse på tremila og gått Norge inn til gull på stafetten etter å ha holdt unna for VM-kongen Sergej Ustjugov.

- Finn kunne ha tatt gull på femmila i VM om han fikk sjansen. Han hadde i hvert fall kjempet om gullet, sa Northug til Dagbladet forrrige uke.

Det ble også drama da Sundby foreslo at de fire første på VM-tremila fikk gå samme distanse i VM, noe som ville gå på bekostning av Krogh. Løfshus svarte imidlertid at det ikke er Sundby som tar ut laget og Krogh ble inkludert i den norske troppen og svarte med å ta medalje. Northug mente det var en feil å vrake Krogh, som han tror kunne ha tatt gull på VM-femmila.

Northugs slakt

Northug var også kritisk til at Iversen ikke fikk gå 15-kilometeren i Lahti og kalte det en skandale i et intervju med Dagbladet. Iversen hadde vært en av verdens tre beste klassiskløpere gjennom hele sesongen med resultatrekka 2-4-1-12, som bare sølvvinner Martin Johnsrud Sundby og gullvinner Iivo Niskanen kunne matche.

- Emil burde få gått 15-kilometeren med de distanseresultatene han har i år. Det er en skandale at han ikke er på laget, sa Northug til Dagbladet.

Northug ble selv svært skuffet da han ble vraket til verdenscupavslutningen i Canada etter å ha vist stigende form. Det syntes Iversen var et feil valg. Reaksjonene har vært mange i etterkant av uttaket. Men faktum er at uansett hva landslagsledelsen velger, vil pallkandidater bli vraket.

Kvoteendringen som kom før sesongen, har altså gjort situasjonen enda verre enn tidligere. Selv om Norge skulle opptjene alle potensielle friplasser gjennom å lede diverse sammenlagtcuper, kan man aldri stille med mer enn åtte løpere i verdenscupen - bortsett fra når det er renn på hjemmebane eller i diverse tourer.

I minitouren i Canada får Norge derfor ti plasser, noe som er mer enn de har hatt i ordnære verdenscuprenn. Likevel vrakes utøvere som Petter Northug, Anders Gløersen, Eirik Brandsdal, Sondre Turvoll Fossli, Daniel Stock, Håvard Taugbøl, Ola Vigen Hattestad, Martin Løwstrøm Nyenget og Mathias Rundgreen.

Utlendingenes reaksjon

De utenlandske stjernene er glad for at de slipper å konkurrere mot det norske stjernegalleriet av langrennsløpere.

- Det er ekstremt tøft å få representere Norge internasjonalt som langrennsløper. Jeg er glad jeg slipper det, for da hadde jeg ikke fått gått så mange skirenn som jeg vil, sier Maurice Manificat til Dagbladet.

- Jeg synes det er bra at det ikke bare er nordmenn i toppen og at det er fint når andre nasjoner vinner. Det var veldig fint da Alex Harvey slo Martin Johnsrud Sundby på femmila, mener franskmannen.

Nikita Kriukov er fascinert over den norske bredden.

- Norge har en helt enorm bredde. Hvis noen melder forfall, dukker reserven opp og vinner. Der er Norge i en særstilling. Det er nok på godt og vondt, mener russeren.

Derfor foreslo i går Emil Jönsson at Northug kunne gå for Sverige i stedet.

- Norge har veldig mange bra løpere som alle har gode nok resultater til å bli tatt ut, så noen må dessverre være hjemme. Vi har en plass i den svenske troppen etter sykdom. Petter har vel en svensk landslagsdrakt der hjemme som han kan ta på seg og konkurrere med, oppfordret Jönsson til Dagbladet i går.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media