Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Omstridt sport vekker oppsikt: - Det er en ondskapsfull og brutal tortur av dyrene

Høyesterett forbød den indiske tradisjonen «Jallikattu»  i 2014. Det har ført til store reaksjoner. Flere raser mot forbudet, og de siste dagene har det vært store demonstrasjoner. 

KAMPEN FOR TILVÆRELSEN: Oksen kjemper mot folkemengden som prøver å få den i bakken.  Foto: NTB Scanpix
KAMPEN FOR TILVÆRELSEN: Oksen kjemper mot folkemengden som prøver å få den i bakken.  Foto: NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Jallikattu.

Den indiske tradisjonen har ført til store demonstrasjoner den siste tida.

Washington Post skriver at titusenvis av personer flokket til gatene i onsdag for å demonstrere mot et tre år gammelt forbud mot den tradisjonsrike sporten som er flere tusen år gammel.

DEMONSTRASJONER: Dette bildet er Chennai  dag. Store folkemengder demonstrerer mot forbudet. Foto: NTB Scanpix
DEMONSTRASJONER: Dette bildet er Chennai  dag. Store folkemengder demonstrerer mot forbudet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Slik er sporten

Dyrevernsorganisasjoner har stemplet tradisjonen som «ond og brutal», men for lokalbefolkningen i delstaten Tamil Nadu er det en tradisjon.

Vi går raskt gjennom hva det egentlig er:

Hvert år arrangeres innhøstingsfestivaler i delstaten Tamil Nadu India. Formålet med festivalen er å takk naturen og å feire livet, og en del av festivalen har i alle år vært «Jallikattu»:

Det likner litt en blanding mellom rodeo og tyrefekting - men formålet er å temme oksene som deltar.

Enkelt forklart handler sporten om at okser, som slipper løs i en folkemengde. Det er flere varianter av sporten. Noen hvor oksene løper fritt og andre hvor oksene er festet til et tau. Deltakerne skal prøve å henge på oksene så lenge som de greier.

Målet er å temme dem.

Det er måten bøndene i regionene tradisjonelt har avgjort hvilke okser som er sterke. De sterkeste oksene blir brukt til avl for å sikre at de sterke genene blir videreført, ifølge Wikipedia.

Ble forbudt

Det har vært mye fram og tilbake siden flere dyrevernsorganisasjoner kastet seg inn i kampen for å forby tradisjonen på midten av 2000-tallet.

Det har vært en politisk kamp hvor det er blitt forsøkt å tråkke opp aller stier for å fjerne / beholde tradisjonen.

Høyesterett la ned et forbud mot sporten i 2014, og har siden nektet flere forsøk på å tillate den igjen. Det gjorde de seinest i forrige uke, skriver Times of India.

Det har ført til at det har blusset opp igjen i regionen. Denne uka har det vært flere store demonstrasjoner.

- Dette er vår tradisjon, og vår identitet. VI tolererer ikke at noen leker med oss, sier studenten Manoj Jumar til NDTV.

- Oksene er som barn i familien vår. Vi torturerer dem ikke. Dette er måten vi leker med dem på, forteller en talskvinne for det politiske partiet Aall India Dravida Munnetra Kazhagam, som styrer regionen til NDTV.

Hun fortsetter:

- Festivalen er flere tusen år gammel, og er en del av innhøstingsfestivalen. I de gamle historiene sa kvinnene at de bare ville gifte seg med en mann som greide å temme en okse. Landsbyboere nå sier at det har vært en tørke på grunn av at de har gjort det forbudt.

HARD KAMP: Dette bildet fra 2013 viser hvordan kampen mellom okse og mann foregår. Foto: NTB Scanpix
HARD KAMP: Dette bildet fra 2013 viser hvordan kampen mellom okse og mann foregår. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Brutalt

Indiske medier skriver at det er ventet nye demonstrasjoner i tida som kommer. Det er også blitt arrangert flere ulovlige konkurranser som en protest mot forbudet.

Over 500 stykker er blitt arrestert den siste tida, skriver The Financial Express.

Dyrevernsorganisasjonen PETA har vært en av forkjemperne mot tradisjonen. I en uttalelse sier Manilal Valliyate, direktør i PETA avdeling India, følgende:

- Forbudet er en fornuftig løsning som med sunn fornuft forhindret grusomheter mot okser som bor i regionen.

Avisa First Post skriver at oksene blir slått, stukket, trakassert, hoppet på av mange mennesker og at halen blir både bitt og vridd av mennesker som prøver å overliste dem

- Det er ikke en sport. Det er en ondskapsfull og brutal tortur av dyrene, sier Abshishejk Manusingvhi, som er aktiv i kampanjen for å forby tradisjonen til Times Now.

- Må ta til seg ny kunnskap

Dyrebeskyttelsen i Norge er glad når de hører at India har satt en stopper for tradisjonen.

Daglig leder Monica Dahlback sier følgende til Dagbladet:

- Ut ifra måten det blir forklart på høres dette ut som en tradisjon som gjør oksene stresset. Selv om det er en tradisjon, betyr ikke det at det er forenlig med god dyrevelferd.

- De sier dette er en måte å finne de sterkeste oksene på. Hva tenker du om det?

- Vi mener at man må våge å ta til seg ny kunnskap om dyr og vurdere om slike festivaler har gått ut på dato. Vi har kommet langt i forskningen og har biologer som har gjort avl til vitenskap. Da blir dette bare gammeldags.

Dahlback fortsetter:

- At det er tradisjon er ikke en god nok grunn. Det kan man si om mye som er hårreisende. Tyrefekting og hundekamper har også lange tradisjoner, det gjør det ikke bra av den grunn.

GJENNOM FOLKEMENGDEN: I en av variantene blir de pyntede oksene sluppet fri i en folkemengde.  Foto: NTB Scanpix
GJENNOM FOLKEMENGDEN: I en av variantene blir de pyntede oksene sluppet fri i en folkemengde.  Foto: NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling