TAR FRA DE RIKE ...: Gianni Savio vil ha mer av kaka når han utvikler ryttere til WorldTour-nivå. Idéene for å få til dette, har han hentet fra fotballens verden. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM
TAR FRA DE RIKE ...: Gianni Savio vil ha mer av kaka når han utvikler ryttere til WorldTour-nivå. Idéene for å få til dette, har han hentet fra fotballens verden. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COMVis mer

Sykling:

Omstridt sykkelsjef: - Laget mitt er som Leicester

Nå vil han kopiere fotballens klausuler.

(procycling.no): Androni Giocattoli-sjefen Gianni Savio har kommet opp med nye ideer om hvordan hans italienske talentfabrikk skal overleve på sykkelsportens nest øverste nivå.

Innenfor sykkelsporten får ikke lagene noe igjen når det produserer talenter som blir plukket opp av storlagene. Altså helt ulikt fotballens systemer der moderklubben kan motta millioner ved lukrative overganger bare i stipender, og det hele selvsagt toppes av med en feit overgangssum.

Savio har jobbet med José Rujano, José Serpa, Michele Scarponi og Franco Pellizotti gjennom årenes løp, uten at det har gitt Androni-mannskapet mye annet enn merkelappen «talentfabrikk».

Hans forsøk på å omgå problematikken har nylig gitt ham en utestengelse fra sykkelsporten i tre måneder etter at kjennelsen i «Pay to Ride-etterforskningen» ble avsluttet nylig. Her var fokus blant annet på at unge ryttere i Italia har blitt tvunget til å betale deler av minstelønna som er fastlagt av UCI, tilbake til laget.

Det har også blitt problematisert at unge ryttere har blitt pålagt å betale laget tilbake, om de ønsker å bryte ut av kontrakten tidlig - og melde overgangen til et av sykkelsportens storlag.

Et av eksemplene fra saken var Marco Coledan som i 2014 tilbød seg å betale seg ut av kontrakten med Bardiani for å bli Elia Vivianis opptrekker i Liquigas. Coledan, som nå sykler for Trek, endte opp med å bli utestengt i 15 dager fordi han nektet å forklare seg i saken.

Mens Bardiani-sjef Bruno Reverberi overraskende nok ble frikjent.

- Å sparke Ranieri var en skam!

Savio røk altså på en tre måneders utestengelse, og det gjør også at vi legger til ordet «omstridt» i tittelen til denne artikkelen.

Det hindrer ham dog verken i å bivåne denne ukes Tour of the Alps som tilskuer, eller komme med nye, kreative utspill om hvordan overgangsreglene i sykkelsporten bør utvikles i framtida:

- Jeg kommer fra fotballverdenen og sammenlikner mitt Androni-lag med Torino eller Leicester i England. Jeg er stor fan av Claudio Ranieri, og synes sparkingen av ham var like urettferdig som at laget mitt ikke får kjøre Giro d´Italia i år, sier den karismatiske italieneren til cyclingnews.com.

Den nye gullkalven til Savio er Egan Bernal. Både Sky, Movistar og Bahrain Merida skal ligge langflate etter 20-åringen.

Lagsjefen har bestemt seg for å beholde klatreren ut sesongen for å sikre laget innpass i neste år giro ved å vinne den italienske cupen (en serie nasjonale sykkelritt) og dermed bli automatisk kvalifisert for grand touren.

Og når han etter hvert blir nødt til å sende rytteren videre, vil han være godt forberedt:

- I Bernals kontrakt er det nedfelt en «premio di valorizzazione», en bonus for utviklingen hans. Det er ikke en utkjøpsklausul, men en anerkjennelse for jobben vi har gjort for å hjelpe ham. Jeg signerte Bernal da få visste om ham, og han ikke hadde syklet mye på landeveien (i 2014 og 2015 tok han VM-medalje i terrengsykling, vår anm.). Vi har hjulpet ham gradvis i utviklingen forrige sesong, og vi gjør det samme i år. Det er ikke mer enn rimelig at vårt arbeid blir finansielt kompensert for.

Utestengt fra Tour of the Alps

Videre ønsker han å innføre et sett med framtidsrettede klausuler - også velkjent fra fotballens verden - som vil utløse bonussummer om rytteren levere varene også i årene utenfor Andronis rekker.

- Jeg forsøker å utvikle overgangsreglene i den profesjonelle sykkelsporten for å hjelpe lag som oss. Noen ganger er vi nødt til å «selge» en rytter videre eller sikre oss betaling for utviklingsarbeidet vårt, slik at vi kan overleve. Det er trist, men det er sant. I 2014 klarte jeg å redde laget selv om vår andre sponsor fra Venezuela kun betale en tredel av det vi var enige om. Hvis vi kan hjelpe til med å utvikle talentfulle ryttere, og så bli belønnet for arbeidet vårt fra de rikeste WorldTour-lagene, tror jeg alle hadde kommet godt ut av det, sier Savio.

Han nekter fortsatt for at han har gjort noe galt i «Pay To Ride-saken», men er blant beskyldt for å ha signert ryttere som har skaffet sponsing eller annen støttet til Androni-laget for noen år siden.

Ifølge den italienske etterforskningen skal også noen ryttere har blitt nødt til å betale av egen lomme for å kjøre ritt i mindre, italienske lag for noen år tilbake.

Les mer om kjennelsen i saken her!

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!