TØFF DUELL: Cecilia Brækhus vant kampen mot mot franske Anne-Sophie Mathis for fire år siden. Nå vil den franske jenta ha revansj. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
TØFF DUELL: Cecilia Brækhus vant kampen mot mot franske Anne-Sophie Mathis for fire år siden. Nå vil den franske jenta ha revansj. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

Omtalt som «århundrets kamp» sist. Nå møtes de igjen

Brækhus møter Anne-Sophie Mathis i «The Arctic Rumble» 1. oktober.

(Dagbladet): Cecilia Brækhus (34) skal 1. oktober delta i den første profesjonelle boksekampen i Norge på 35 år. Stevnet har fått navnet «The Arctic Rumble».

På dagens pressekonferanse avslørte Brækhus hvem som blir hennes motstander i ringen: «knock out-dronningen» Anne-Sophie Mathis (39). Hun var selv tilstede på pressekonferansen.

- Vi måtte finnes den tøffeste motstanderen. Det er ingen som vil bokse mot henne. Dette er den største utfordringen som er der ute, sier Brækhus, som sier hun blir «trigget» over oppgaven.

Brækhus sier at hun kunne ha funnet en lettere motstander i sin første proffkamp i Norge, men at hun heller ville møte en verdig motstander.

- Det er dette jeg lever for, sier hun.

Jevn batalje

Mathis omtales ofte som kvinnenes svar på Mike Tyson. De to møttes også for fire år siden. Da vant den norske jenta på poeng, med sifrene 97-93, i Frederikshavn.

- Det var en jevn kamp. Jeg ønsker at det ikke skal bli like jevnt denne gangen, sier Brækhus.

- Den var svært jevn. Det var på nære nippet. Jeg vil møte henne en gang til for å vise hva jeg kan, sier Mathis via en norsk tolk.

- Århundrets kvinnekamp, mente ekspertene Kyrre Merg og Thomas Hansvoll etter oppgjøret for fire år siden.

FRANSK MOTSTANDER: Anne-Sophie Mathis møter Cecilia Brækhus. Foto: Krister Sørbø / NTB scanpix
FRANSK MOTSTANDER: Anne-Sophie Mathis møter Cecilia Brækhus. Foto: Krister Sørbø / NTB scanpix Vis mer

Mathis sa allerede rett etter kampen at hun ønsket en returmatch.

- Jeg er veldig glad for at Mathis stiller, sier Brækhus.

Seieren mot Mathis var Brækhus' 21. av de 28 seirene hun står med. Det var samtidig en av de tøffeste kampene vestlandsjenta har gått.

Mathis har gått 32 kamper og har tapt tre av dem.

Mathis bokset sin første kamp allerede i 1995. Den siste kom i februar i fjor, mot Oxandia Castillo.

- Jeg har drevet med thaiboksing og trent godt, sier Mathis.

- Uvirkelig

Det var i slutten av juni at Brækhus fikk beskjed om at hun endelig får lov til å bokse i Norge.

- Det er helt uvirkelig. Vi har jobbet for dette i mange år, sa Brækhus etter nyheten.

- Det er ikke bare meg som skal bokse i Norge, det er vi. Jeg er så stolt over teamet mitt, de har fightet som noen løver. Jeg er stolt over politikerne som satte foten ned og sa at nok var nok. Det hadde heller ikke skjedd uten det norske folk. Det er folket som velger hvem som skal være norske idrettshelter, det er ikke en liten gjeng i Oslo som bestemmer det.

Proffboksing har vært forbudt i Norge siden 1981. Det er den såkalte knockoutforskriften som har gjort det svært vanskelig å arrangere stevner på tradisjonelt vis i Norge.

Den sittende regjeringen har jobbet aktivt for å få gjennomslag for påkrevde endringer i knockoutforskriften, hvor karantenebestemmelser, kamplengde, aldersgrense og et tilfredsstillende system for antidopingarbeid har stått sentralt, skriver NTB.

Utsolgt

Billettene til boksefesten «The Arctic Rumble» med Cecilia Brækhus i hovedrollen i Oslo Spektrum er allerede utsolgt.

I tillegg til Brækhus-kampen blir det tre øvrige kamper. Det har tidligere blitt åpnet for at flere norske utøvere kan delta.

Det er også ventet at det lages et show med flere artister i forbindelse med arrangementet.

Cecilia Brækhus, også kjent som The First Lady, er ubeseiret i sine 28 kamper som proffbokser. Hun er innehaver av WBC, WBA, IBF og WBO-titlene.

MØTTES FOR FIRE ÅR SIDEN: Da vant Cecilia Brækhus kampen mot franske Anne-Sophie Mathis på poeng. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
MØTTES FOR FIRE ÅR SIDEN: Da vant Cecilia Brækhus kampen mot franske Anne-Sophie Mathis på poeng. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer