- Ondskapsfullt av NRK

ASKER (Dagbladet): Pål Arne Fagernes (27) er utestengt fra friidrettslandslaget og VM etter at NRK sladret til Friidrettsforbundet om at han var påvirket av alkohol da de hadde en intervjuavtale med spydkasteren.

- Jeg trodde ikke det var mulig å bli så ondskapsfull. Det er utenfor min fatteevne at de kunne gjøre dette mot meg, sier en sinna Pål Arne Fagernes til Dagbladet.

For Fagernes har det siste snaue året vært svært turbulent:

I forkant av OL sleit han med store skadeproblemer, og var involvert i en fyllekule og promillekjøring som etter hvert ble svært så offentlig. Etterpå fikk han bot og 18 dagers ubetinget fengsel.

I år har han slitt veldig med en skulderskade, men klarte likevel å kvalifisere seg til VM i Edmonton 3.- 12. august med et vinnerkast på 84,30 meter under Golden League-stevnet i Monaco for en snau uke siden - nesten to meter over VM-kravet på 82,50 meter.

I forbindelse med friidrettsstevnet i Haugesund 31. mai i år ble han observert synlig beruset på Café MM.

Gårsdagens nye alkoholepisode var dråpen som fikk begeret til å renne over hos Friidrettsforbundet.

Nå er Fagernes utestengt fra landslaget på ubestemt tid - og slippes ikke inn i varmen igjen før han underkaster seg behandling for problemene sine.

- Dumt av forbundet

Sjøl føler ikke Fagernes at det er grunnlag for å utestenge ham fra landslaget.

- VM hadde jeg droppet uansett, for skulderen er ikke bra nok til at jeg kan kaste for fullt, og da ville det ikke vært noen vits å reise for å kjempe om en 5. eller 6.plass. Men det blir for dumt av forbundet å utestenge meg fra landslaget. Selvsagt har jeg gjort latterlige ting i fylla, og det er ikke til å diskutere at det i enkelte sammenhenger kan bli for mye. Men selv om jeg er toppidrettsutøver, så er jeg ikke noen helsikes robot, heller. Jeg er et vanlig menneske, og mener at jeg ikke har gjort noe galt, sier Fagernes.

- Menneskelig svikt

Deprimert over at VM røyk satt Fagernes hjemme sammen med noen kompiser og tok noen drinker, da NRK - med intervjuavtale - møtte opp hjemme hos ham i går.

- Hvorfor sa du ja til å la dem komme når du visste at du var alkoholpåvirket?

- Jeg ser at det var dumt av meg og tar selvkritikk på det. Det var en menneskelig svikt av meg. Problemet er at jeg er for naiv og snill i visse sammenhenger. Da de kom, var jeg innstilt på å be dem om å gå, men de ville absolutt være med inn. Og jeg er for høflig til å kaste folk ut, sier Pål Arne Fagernes.

- Hva skal du gjøre i tida framover nå?

- Jeg vet ikke. Kanskje jobbe litt. Noe må jeg iallfall gjøre.

- Er du villig til å oppsøke hjelp for å få kontroll over problemene dine?

- Jeg er jo deprimert for tida, da, så det kan hende at jeg vil oppsøke hjelp for å komme til hektene igjen. Det er ikke til å legge skjul på at jeg har det tøft nå og trenger fred for å få roen og harmonien tilbake, sier Fagernes.

Gir seg?

- Fortsetter du med friidrett til tross for utestengelsen?

- Det vet jeg ikke i øyeblikket. Men det er noe inni meg som sier at jeg ikke kan gi meg før jeg har fått ut potensialet mitt. Innerst inne er det jo dette jeg aller helst vil, sier Pål Arne Fagernes.

<B>STÅR SKOLERETT:</B> Spydkasteren Pål Arne Fagernes er utestengt fra landslaget. - Han har en livsstil, deriblant forholdet til alkohol, som ikke er forenlig med toppidrett, sier friidrettspresident Marius Rooth.