«Onkel» Frode (40) kunne vært redningen i Baku, om ikke Martin (15) og gutta fikser det selv

Morten P. kommenterer.

IKKE MED: Odds Frode Johnsen har hatt en god sesong - men er ikke med i den norske landslagstroppen. Johnsen er Tippeligaens desidert beste hodespillere, skriver Morten P.
Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
IKKE MED: Odds Frode Johnsen har hatt en god sesong - men er ikke med i den norske landslagstroppen. Johnsen er Tippeligaens desidert beste hodespillere, skriver Morten P. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpixVis mer

ULLEVAAL (Dagladet.no): Når Martin Ødegaard ikke er for ung bør ikke Frode Johnsen være for gammel. Men det er han.

Frode Johnsens 90 minutter uten en eneste målsjanse mot Rosenborg - ifølge Odd-trener Dag-Eilev Fagermo lagets svakeste match for året -gjorde sitt til at Per-Mathias Høgmo valgte bort 40-åringen i jakten på et fjerdevalg/innhopper på topp i den norske landslagstroppen. Isteden valgte han Rosenborgs Alexander Søderlund. Men hvis det står 1-0 eller 0-1 når 15 minutter gjenstår mot Aserbajdsjan i Baku 16. november, er det ingen jeg heller ville hatt på benken enn Frode Johnsen.

Som en å både pumpe og crosse baller mot i motstanderens boks hvis Norge ligger under.

Eller som dødballvinner i eget straffefelt hvis kampens siste minutter handler om å stå i mot og forsvare den ledelsen vi alle ønsker oss.

FRODE JOHNSEN ER en av Tippeligaens desidert beste hodespillere. Om ikke den beste. Og i en tropp som selvfølgelig savner Josh King noe alldeles voldsomt, men der Tarik Elyounussi og Fredrik Gulbrandsen er kvikke og hardt arbeidende bakromsspisser - og der Håvard Nielsen, i tillegg til å true rom og jobbe hardt også har ferdigheten som «target spiss» - ville Frode Johnsens luftstyrke komplementert utvalget. Men plutselig, for en mann som alltid søker å bygge sine landslagstropper på utfyllende ferdigheter og spisskompetanse, er det ikke slik nå.

Han gambler heller på en intuisjon om at alt skal løsne for Søderlund.

ISTEDENFOR Å VELGE en spiss som har vært god og viktig i de fleste Odd-kampene fram til Rosenborg var i Skien på søndag, velger han altså en spiss som har vært skadd i seks uker. Og som bare har to 2. divisjonskamper (svake) og to innhopp siden august. Det skjønner jeg ikke. For er det noe situasjonen kan komme til å skrike etter i Baku så er det ekstrem spisskompetanse.

Og på Aserbajdsjan-nivå (126 på FIFA-rankingen) er etter mine begreper Frode Johnsen per dato en bedre joker enn Alex Søderlund.

JEG SKAL IKKE påstå det har noe med alder å gjøre. Men jeg har en følelse av at Frode Johnsens i overkant mange pensjonspoeng til toppspiller å være, har vært i Høgmos tanker. At han føler en 40-åring er et feil signal for Europas nest yngste landslag. Og at fornyelsesprosessen og alt det landslaget jobber mot havner på et sidespor om Tippeligaens eldste spiller blir tatt ut for å gjøre en helt spesifikk jobb om Aserbajdsjan-Norge står sånn eller sånn etter 75 minutter. Men det er ikke framtida som er interessant i Baku søndag om to og en halv uke, det eneste som betyr noe resultatet.

Det som kan gjøre framtida lysere.

Om vi er gode nok både på banen og benken.

UT OVER DET gjenspeiler denne landslagstroppen til kampene mot Estland og Aserbajdsjan Per-Mathias Høgmos aller største problem. Mangelen på bredde. Vi har noen gode spillere i Norge. Men vi har ikke nok gode spillere. Og derfor blir det comeback for Tore Reginiussen som back up i midtforsvaret, ut over at resten av troppen egentlig gir seg selv.

Det er med andre ord ikke snakk om overraskelser når en norsk landslagstropp tas ut.

Fordi det er ingen overraske med.