Eliteserien 2019: Odd-Rosenborg

Onsdag kveld kan valgene mot Odd vise seg å være en genistrek

Rosenborg feilet i forsøket på å spare seg til tre poeng i Skien. Ingen kan klandre Eirik Horneland for det.

TOK EN SJANSE TIL: Det gikk mot Tromsø på Lerkendal, det gikk ikke mot Odd i Skien. Rosenborg spilte 1-1 og tapte to poeng i kampen om seriegull/topp tre. Men vinner Rosenborg over Dinamo Zagreb er det ingen som teller poengene i Eliteserien. Da er det andre ting å telle på Lerkendal. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
TOK EN SJANSE TIL: Det gikk mot Tromsø på Lerkendal, det gikk ikke mot Odd i Skien. Rosenborg spilte 1-1 og tapte to poeng i kampen om seriegull/topp tre. Men vinner Rosenborg over Dinamo Zagreb er det ingen som teller poengene i Eliteserien. Da er det andre ting å telle på Lerkendal. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpixVis mer
  • Odd-Rosenborg 1–1 (1–0)

DET ER JOBBEN hans å ta valg, og han gjør det uten å blunke. Eirik Horneland må det. Det er sånn Eirik Horneland er.

ROSENBORG-TRENEREN TOK et dramatisk valg da han snudde ryggen til Nicklas Bendtner etter 0–1 i Molde i seriekamp fire. Han tok et like tøft valg da han valgte å gjøre Pål André Helland til sistevalg på høyrekanten. Men på veien fra grøfta og 15. plass i Eliteserien, til Champions League-playoff de to neste ukene, har alle Eirik Hornelands valg vært til Rosenborgs beste.

Derfor kan han ikke kritiseres for de to poengene Rosenborg ikke fikk med seg fra Skien.

Eirik Horneland tok en sjanse og tapte.

DET VIRKET MOT Tromsø hjemme på Lerkendal for ei uke siden. Rosenborg hvilte sju mann fra laget som hadde spilt i Europa midt i uka, scoret fem mål og kom ut på topp med tre helt nødvendige eliteseriepoeng. Men hjemme mot et bunnlag er noe helt annet enn borte mot et topplag.

Odd, som er ligaens beste hjemmelag, hadde 8-1-0 på Skagerak Arena før Rosenborg kom på besøk, der det eneste poengtapet var 2–2 mot Molde.

De er fortsatt ubeseiret.

DA ROSENBORG SLO Maribor 3–1 og kvalifiserte seg for onsdagens første play off kamp til Champions League, den som skal spilles mot Dinamo Zagreb, spilte Eirik Horneland sitt beste mannskap uten tanker på den kommende toppkampen i Skien. Det sier seg selv. Selv om seriespillet er ekstremt viktig, ikke minst med tanke på topp tre og Europa 2020, var det den kampen som var fremst i panna hans i Skien også. For ingenting trumfer Champions League, absolutt ingenting.

Ingenting er større og viktigere enn muligheten til å tjene pluss ett hundre millioner kroner i tillegg til de hundre millionene som allerede er i boks.

ROSENBORGS LAGOPPSTILLING BAR preg av det. Av hva som er viktigst. Når Tore Reginiussen, Anders Konradsen, Marius Lundemo, Alexander Søderlund og Samuel Adegbenro blir hvilt fra start er Eliteserien inntil videre Rosenborgs andreprioritet. Når Mike Jensen erstattes med Marius Lundemo i pausen, og Vegar Hedenstad byttes ut med Dorde Denic, handler det om å hvile så mange bein som mulig. Mens innhoppet til Alexander Søderlund med en halvtime igjen på klokka var Eirik Hornelands lille desperate forsøk i en kamp han prøvde å spare seg til tre poeng.

Han endte opp med ett.

For Rosenborgs del er jeg redd det er to for lite.

EIRIK HORNELAND KLAGER ikke. Men du kan se at han er skuffet. 1) Fordi spillere han trodde hadde det, ikke er fullblods Rosenborg-spillere. 2) Fordi laget han stilte burde levert mer og bedre enn de gjorde. Kan hende det har med generell slitasje å gjøre, kan hende det har med uvante konstellasjoner og mangel på relasjoner å gjøre, og kan hende det har med nerver å press å gjøre.

Rosenborg, uavhengig av navn, så i hvert fall ikke ut som Rosenborg.

De manglet balanse, spesielt før pause, de var uten iver i presset, og hva den offensive biten angikk – og da tenker jeg først og fremst på fraværet av løp inn i motstanders boks – så de ikke ut som Rosenborg i det hele tatt.

ODD ER ET godt fotballag. Nå mer defensivt enn offensivt. Rosenborgs mangel på kvalifiserte målsjanser underbygger påstanden. Hjemmestatistikken i Skien underbygger påstanden. Og derfor har ikke Dag-Eilev Fagermo gitt opp noe som helst, ei heller seriegull.

Men jeg tror han må godt over 60 poeng for å vinne det.