Ønsker at norske dommere nektes å dømme engelske lag

Shaktar Donetsk-treneren misfornøyd med Svein Oddvar Moen.

SLAKTES AV SHAKTAR-TRENER: Svein Oddvar Moen blir brukt som eksempel på at at skandinaviske dommere må holde borte fra engelske lag i europacupene. Moen selv sier de fikk en kjempegod rapport fra UEFA etter kampen, som Arsenal vant 5-1. Foto: AP Photo/Alastair Grant
SLAKTES AV SHAKTAR-TRENER: Svein Oddvar Moen blir brukt som eksempel på at at skandinaviske dommere må holde borte fra engelske lag i europacupene. Moen selv sier de fikk en kjempegod rapport fra UEFA etter kampen, som Arsenal vant 5-1. Foto: AP Photo/Alastair GrantVis mer

|||(Dagbladet): Svein Oddvar Moen var dommer da Arsenal nedsablet Shaktar Donetsk med 5-1 i Champions League forrige uke.

I Dagbladets kamprapport het det at den norske dommerkvintetten ikke ble satt på de store prøvene - til det var Arsenal for overlegne.

Men spør du Shaktar-trener Mircea Lucescu får du trolig et annet svar. Han er i hvert fall fortsatt hissig etter stortapet, og harmen rettes først og fremst mot de norske dommerne.

klubbens egen hjemmeside tar Lucescu til orde for at skandinaviske dommere bannlyses fra kamper der engelske lag er involvert.

- Hvis de engelske lagene dømmes av skandinaviske dommere, vil de selvsagt, som en del av den samme anglosaksiske kulturen, ta parti med de britiske. Mange av dem har til og med studert i England, sier han.

Reagerer på to av målene
Han reagerer spesielt på Arsenals første og tredje scoring i kampen:

KRITISK TIL ANGLOFILE SKANDINAVER: Shaktar Donetsk-manager Mircea Lucescu. Foto:  (AP Photo/Alastair Grant)
KRITISK TIL ANGLOFILE SKANDINAVER: Shaktar Donetsk-manager Mircea Lucescu. Foto: (AP Photo/Alastair Grant) Vis mer

Ifølge Lucescu burde det første vært annullert for offside, mens tredje kom på et straffespark som aldri skulle vært gitt.

- Vi vil aldri få den samme dommerhjelpen i europacupene som de store klubbene i Europa får. Går vi tilbake til den kampen (på Emirates), er det ikke overraskende at så få la merke til de to gavene Arsenal fikk av dommeren. Først godkjente han et mål fra klar offsideposisjon, og deretter dømte han straffe selv om begge spillere dyttet hverandre inne i boksen, sier han.

Fikk skryt av UEFA
Svein Oddvar Moen stiller seg uforstående til kritkkken.

- Dette får stå for hans regning, stort mer enn det kan jeg ikke si.

- Kan du avvise at en svakhet for engelske lag sniker seg inn ubevisst og påvirker dømmingen?

- Det kan jeg absolutt avvise. Vi har ikke noe mer forhold til engelsk kultur enn til ukrainsk eller tysk, for den saks skyld. Vi er der for å gjøre en jobb. Når det gjelder straffesparket er vi veldig trygge på at vi gjorde rett der.

FORSTÅR IKKE KRITIKKEN: - Vi har ikke noe mer forhold til engelsk kultur enn til ukrainsk eller tysk, sier Svein Oddvar Moen. Foto: AFP PHOTO / Adrian Dennis
FORSTÅR IKKE KRITIKKEN: - Vi har ikke noe mer forhold til engelsk kultur enn til ukrainsk eller tysk, sier Svein Oddvar Moen. Foto: AFP PHOTO / Adrian Dennis Vis mer

- Hva slags rapporter har dere fått fra UEFA i etterkant?

- Vi fikk en kjempeflott tilbakemelding, og en tilsvarende god karakter. Vi i dommerteamet var veldig fornøyd med det, sier Moen til Dagbladet.

Forsvares av dommersjefen
Dommersjef i NFF, Rune Pedersen, trekker mest på skuldrene av kommentarene fra Shaktar-treneren.

- Jeg jobber faktisk tett med det ukrainske forbundet, og det er vel knapt noen som viser mer engelsk fotball på TV eller er mer opptatt av engelsk fotball enn folk i Ukraina. Jeg tror dette er et utslag av frustrasjon etter et dårlig resultat i London. Når det gjelder den kampen kan jeg slå fast at dommerobservatøren, som er medlem av UEFAs dommerkomité, ga en særs god rapport, sier Pedersen til Dagbladet.

- Kan slike uttalelser medføre straff?

- Jeg vet ikke hvordan UEFA følger opp sånne forhold, men la meg si det sånn: Jeg har ikke store planer om å gå videre med det.

FIKK UEFA-SKRYT: NFFs dommersjef Rune Pedersen sier det norske dommerteamet fikk en høy karakter av dommerobservatøren. 
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX .
FIKK UEFA-SKRYT: NFFs dommersjef Rune Pedersen sier det norske dommerteamet fikk en høy karakter av dommerobservatøren. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX . Vis mer

Pedersen sier at straffesparket Shahktar-treneren reagerer på ble spesielt trukket fram i dommerrapporteren - da med positivt fortegn.

- Det ble ekstra framhevet. Det var et frispark Moen holdt igjen mens han snakket med to spillere, og nummer ni på Shaktar fikk tilsnakk. Da frisparket gikk på nytt holdt samme spiller på med akkurat det samme, rett foran dommerteamet, sier Pedersen.

IKKE VELDIG ANGLOFIL: Tom Henning Øvrebø kan neppe beskyldes for å favorisere engelske lag etter semifinalen han dømte i 2009. Foto: EPA/DANIEL HAMBURY  EPA
IKKE VELDIG ANGLOFIL: Tom Henning Øvrebø kan neppe beskyldes for å favorisere engelske lag etter semifinalen han dømte i 2009. Foto: EPA/DANIEL HAMBURY EPA Vis mer