Ønsker blodtester før start i lange løp

BUDAPEST (Dagbladet): Jim Svenøy og landslagslege Ove Talsnes frykter internasjonal langdistanseløping råtner på rot på grunn av EPO-doping. Talsnes krever nå innføring av blodprøver før løpsstart - akkurat som i langrenn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Jim Svenøy kvalifiserte seg i går til EM-finalen på 3000 meter hinder med tida 8.26,92. Løpet viste at Svenøy er kvitt den muskulære slitasjen som har ødelagt mesteparten av sesongen hittil. Men løper han mot EPO-juksere? Svenøy-trener Magne Wullum sier det slik:

- Man lurer av og til når det skjer ting det er mulig å spekulere over. Om noen har oppfunnet nye treningsmetoder vi ikke vet om.

Norges landslagslege Ove Talsnes tror krig mot EPO er eneste måten å redde langdistanseløpinga fra tilstander som vi så i Tour de France tidligere i sommer.

- Signalene er alarmerende. Det snakkes veldig mye om dette i miljøet. Samtaler jeg har hatt med blant annet OL- og VM-vinnere, tyder på at vi allerede ligger i etterkant av utviklingen, sier han.

- Vi må gjøre som i langrenn og innføre en høyeste lovlig grense for hemoglobin-innhold i blodet, sier Talsnes.

Han har allerede innledet samarbeid med lege Inggard Lerreim. Det internasjonale skiforbundets (FIS) antidoping-guru.

- I langrenn er grensa for menn 18,5 gram hemoglobin per liter blod.

Det tas blodprøver at utøverne før start. De som kommer høyere enn 18,5 får ikke starte. Vi må gjøre det samme.

- Dette høres veldig bra ut, sier Jim Svenøy, men han vil ikke gå aktivt inn i diskusjonen før søndagens EM-finale. Under NM for tre uker siden sa han imidlertid dette til Dagbladet:

Livstidsstraff

- EPO er både ulovlig og helsefarlig. Da kan de godt innføre livtidsstraff, sier Svenøy.

Talsnes er mer opptatt av akutt-tiltak enn straff:

- De internasjonale lederne tar ikke dette seriøst nok. De må erkjenne problemet før det er for seint.

I dag skal han diskutere faresignaler og tiltak på et møte med en av lederne for dopingkontrollen i EM, Spanias landslagslege Juan Manuel Alonso.

- Det kan ta to år til før forskerne har funnet dopingtester som avslører EPO og holder juridisk. Inntil da må vi gjøre som i langrenn, sier Talsnes.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer