Ønsker flygende innbyttere

Ikke rødt kort for felling som sistemann, et ubegrenset antall innbyttere og fjerning av dagens karanteneordning for gule kort. Slik blir den nye fotballhverdagen om trenerne får bestemme.

Dagbladet har snakket med de 14 trenerne i Tippeligaen, og kan i dag presentere deres ønskeliste foran neste sesong. Vi stilte følgende spørsmål:

Hvis du kunne gjøre en endring i fotballreglene - hva ville det vært?

Ivar Morten Normark, Aalesund

-  Flygende innbyttere ville gjort et godt produkt bedre. Det betyr at man kunne byttet spillere på samme måte som i håndball. Får vi et frispark rett utenfor 16-meteren, kan vi bytte inn den beste frisparkskytteren, for deretter å bytte ham ut igjen med en gang.

Roy Hodgson, Viking

-  Regelen om å både gi rødt kort og straffe for å hindre en klar målsjanse er tåpelig. I de aller fleste tilfellene innenfor 16-meteren prøver man å ta ballen. Da hadde det holdt lenge å nøye seg med straffe og gult kort.

Egil Olsen, Fredrikstad

-  Jeg hadde blitt glad hvis vi fikk fjernet alle reglene som bare eksisterer på papiret, men ikke i praksis. For eksempel burde alle straffer etter boka blitt tatt om igjen, fordi spillerne løper inn i feltet for tidlig. Keeperne burde også fått lov til å bevege seg fritt innenfor 5-meteren på straffer.

 ET GODT FORSLAG? Aalesund-trener Ivar Morten Normark vil gjerne sette inn spillere når han selv ønsker. -  Får vi et frispark rett utenfor 16-meteren, kan vi bytte inn den beste frisparkskytteren, for deretter å bytte ham ut igjen med en gang, sier Normark. Foto: Gorm Kallestad/Scanpix
ET GODT FORSLAG? Aalesund-trener Ivar Morten Normark vil gjerne sette inn spillere når han selv ønsker. - Får vi et frispark rett utenfor 16-meteren, kan vi bytte inn den beste frisparkskytteren, for deretter å bytte ham ut igjen med en gang, sier Normark. Foto: Gorm Kallestad/Scanpix Vis mer

Ola Haldorsen, Bodø/Glimt

-  Dagens ordning med bare tre gule kort før suspensjon er for strengt. Det er greit nok at regelen er lik for alle, men den rammer lagene uten de store ressursene hardere. I Glimt har vi ikke dobbeldekning på alle plasser.

Tom Nordlie, Start

-  Jeg har ikke peiling. Det måtte eventuelt vært video av scoringer, slik som i hockey. Sånn at det ikke er noen tvil om ballen er inne eller ikke. Forøvrig er jeg skeptisk til videodømming, så lenge ikke hver stadion har 16 kameraer.

Kjetil Rekdal, Vålerenga

-  Jeg synes det er veldig hardt at tre gule kort gir karantene. Reglene er innskjerpet, og det er lettere å få kort enn før. Det er helt greit, men da burde man gitt karantene for fire, så seks, sju og åtte kort i stedet.

Bo Johansson, Molde

-  Det er flere ting. Det som irriterer meg mest er at dommerne aldri klarer å måle opp rett avstand til frisparket. Muren står alltid flere meter for nær.

Ståle Solbakken, Ham-Kam

-  Jeg er veldig konservativ, jeg da, og ikke så glad i endringer. Men kanskje grensa for karantene for gule kort bør heves. I dag blir man suspendert etter tre og fem gule. Det kunne gjerne vært økt til fire og seks.

Bjørn Hansen, Rosenborg

-  Den doble straffen når det blir dømt både straffespark og rødt kort har jeg liten sans for. Når man etter en straffe i tillegg må spille kanskje en hel kamp med 10 mann, blir det for dumt.

Mons Ivar Mjelde, Brann

-  Det er dumt at det bare går an å bytte tre spillere. Jeg skulle ønske det var lov å bytte inn en keeper i tillegg til de tre. Slik det er i dag kan jeg ikke ta sjansen på å bruke et bytte på en keeper.

Henning Berg, Lyn

-  Som trener vil jeg gjerne få bevege meg innenfor den lille boksen foran innbytterbenken. Det ville gjort det mye lettere å kommunisere med spillerne. I dag må jeg gå tilbake til benken etter å ha gitt en beskjed. Det er helt uforståelig.

Arne Sandstø, Odd Grenland

-  Regelverket er egentlig ganske bra. Men dette med videodømming bør forandres. I dag tar NFF tak i noen saker, mens andre forbigås i stillhet. Først når media ringer griper de inn.

Steinar Nilsen, Tromsø

-  En endring jeg ser for meg er at grensa for karantene heves til fire og seks gule kort. Det er for lett å få gult kort, og det gir for store konsekvenser. I tillegg kommer jo publikum for å se de beste spillerne.

Uwe Rösler, Lillestrøm

-  Forby å spille på kunstgress! Det hører ikke hjemme i profesjonell fotball. For trening om vinteren er det bra, men når vi kommer til april og det lukter ekte gress er det en fantastisk følelse.

LEI GULE KORT: VIF-trener Kjetil Rekdal vil ha færre karantener.
VIL HA VIDEO: Men ikke før hver arena har minst 16 kameraer, mener Start-trener Tom Nordlie.
ALLE STRAFFER TATT OM IGJEN: Spillerne løper inn i seksen-meteren for tidlig, mener FFKs Egil Olsen