Ønsker ny gren der langrennsløpere og skihoppere konkurrerer sammen

Skitopper leker med tanken.

Det kan gå mot revolusjon i kombinertsporten, for FIS leker med tanken på å la langrenn- og hoppstjerner konkurrere sammen i en moderne utgave.

- Det vil bli en underholdende øvelse, selvfølgelig, sier renndirektør for hopp i Det internasjonale skiforbundet Walter Hofer til NTB.

Han er ordknapp om det som kan bli den nye formel 1-øvelsen i nordiske grener.

- Dette kan jeg ikke si for mye om før jeg har snakket med mine kolleger i de andre grenene (langrenn/kombinert), sier den mektige renndirektøren.

- Det er ikke mye å fortelle, for det er ikke konkrete planer for øyeblikket, sier Hofer.

Men han innrømmer at planene, dersom de kommer lenger enn til tegnebrettet, er interessante.

- Vi kaller de tre skidisiplinene for en nordisk familie. Hvorfor skal vi ikke stå sammen, sier FIS-toppen.

- Dersom de andre grenene vil ha det, er det interessant for oss (i hopp), sier Hofer.

- Fantastisk konsept Hoppernes norske sportssjef, Clas Brede Bråthen liker de nye ideene der det kan bli konkurranse med Therese Johaug, Maren Lundby, Petter Northug og Kenneth Gangnes på samme lag.

- Det kan bli et fantastisk konsept der du ikke trenger noen pause mellom hopp- og langrennsdelen. Det er dumt å være imot dersom Walter Hofer, som er blant idrettslederne som har stått for mest utvikling i én enkelt idrett, mener det er en god idé. Han gjør ingenting som ikke styrker produktet hopp, sier Bråten til NTB.

Flere tror øvelsen vil dukke opp i ski-VM i løpet av en femårig periode.

- Jeg personlig synes kombinert er en fantastisk idrett, men dette blir vel en kombinertøvelse uten kombinertutøveren. Klarer man å lage en øvelse med hopp- og langrennsstjerner, kan det øke interessen for langrenn i et kommersielt viktig land som Tyskland. Mange flere nasjoner vil også kunne hevde seg, sier Bråten.

Lengdegrafikk En ting Hofer er mer åpen om er ønsket om å vise en kontinuerlig lengdemåler live på TV-skjermen, der seerne kan se utviklingen i meter med 121-122-123 meter og fram til den endelig landingslengden.

- Vi jobber med det. Vi har institutter som er villig til å lage et GPS-system. Vi vil teste på prøvehoppere først, men er åpen for å ha dette også i konkurranse i framtiden, sier Hofer.

- Teknikken er tilgjengelig, men det handler som alltid om finansieringen i en nisjeidrett, medgir Hofer.

De siste årene har hoppgrafikken blitt bedre og bedre, blant annet etter innspill fra forfatter Jo Nesbø:

* Når hopperne sitter på bommen, får en opp pekepinn på hvor langt hopperen må hoppe for å ta ledelsen.

* Nederst i bakken lyser en grønn laserstrek. Den viser hvor lang ned i bakken utøveren må hoppe for å gå i ledelsen.

* Det er indikatorer for vind- og avsats, som igjen raskt viser pluss- og minuspoeng.

* Spenningsnivået økes ved at en ikke umiddelbart får plasseringen på de beste hopperne, men har fått en gul søyle som sakte går fra 5.-plass og helt opp til 1.-plass samtidig som poengsummen vises.

- En lengdeviser vil styrke opplevelsen ved å se hopprenn. Vi øker forståelsen for publikum. Det er som Jo Nesbø sa til meg, nemlig at «hoppsporten er en av de idrettene med mest uutviklet potensial», sier sportssjef Bråten.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram