<strong>VIL STIKKE:</strong> Martin Johnsrud Sundby og Sjur Røthe er to av herrene som går femmil for Norge. Sundby mener de norske kan stikke fra konkurrentene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VIL STIKKE: Martin Johnsrud Sundby og Sjur Røthe er to av herrene som går femmil for Norge. Sundby mener de norske kan stikke fra konkurrentene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Ønsker sjokktaktikk fra nordmennene: - Vi kan gå avgårde med fire mann

Norge står med fem av fem herregull før den siste og avsluttende femmila søndag. De norske herrene er favoritter der også.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

SEEFELD (Dagbladet): Kall det gjerne et antiklimaks, men da Johannes Høsflot Klæbo rykket fra Sergej Ustjugov på flata på stadion, snøt han de tusenvis av nordmennene som trosset regnet i Østerrike for drømmeduellen på tampen av stafetten.

Også lagkameratene.

- Vi sto og ventet på klimakset, men så skled det bare over i en dominant seier. Det var merkelig å se. Jeg hadde ikke sett det for meg, sier Martin Johnsrud Sundby til Dagbladet.

- Av de femti, seksti, sytti scenarioene vi hadde snakket oss gjennom på forhånd, var dette ikke et av dem, gliser landslagstrener Eirik Myhr Nossum.

- Men jeg driter jo i hvordan vi vinner, bare vi vinner, fortsetter han.

Femmils-favoritter

For med det viktigste gullet i boks, altså stafetten, fortsetter drømmemesterskapet i Østerrike for de norske langrennsherrene.

Selv ikke den gedigne dopingskandalen som herjer Seefeld ødelegger det. Og nå er de norske herrene favoritter til å ta alle de seks langrennsgullene som deles ut til dem her.

- Jeg vil påstå at jeg kommer til å stille med et godt lag, fleiper Nossum, som også kommer til å slippe løs OL-mester Simen Hegstad Krüger for første gang på dagens femmil.

Sammen med Sjur Røthe og Martin Johnsrud Sundby blir det en tung dag for dem som eventuelt skal snyte nordmennene for storeslem i VM.

- Vi stiller med et utrolig sterkt lag. På papiret har vi muligheten til å være fire nordmenn avgårde. Jeg tror vi har muligheten til å stikke. Sånn som ting ser ut med ski og at vi er i form alle sammen, så blir det et helt eget løp. Nå kan vi ta alt, sier Sundby.

FØRSTE GULL: Sjur Røthe tok sitt første VM-gull i det som ble en tremilsthriller i Seefeld. Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

Røthe-forhold søndag

Snøforholdene i Seefeld er etterhvert blitt så løse at tyngre utøvere som Calle Halfvarsson snakket om å boikotte femmila om arrangøren ikke salter løypa for å gjøre den hardere.

Jo løsere den er, jo større sjanse har de lettbeinte nordmennene.

Lettest av alle er Sjur Røthe.

- Når forholdene er som dette er det en fordel når du ikke er for stor. Vi får se hvordan det blir på søndag, men det ser ut som om Sjur Røthe kan bli VM-kongen, sier Russlands landslagstrener, Markus Cramer, til Dagbladet.

Det sa han også til Røthe selv.

- Jeg er nok en av favorittene. Såpass må jeg vel tørre å si, til og med jeg. Men jeg tror nok at det kan være en liten fordel å være fulltanket og fulladet når du skal stille opp sånn som det her på en femmil. Vi har et par aktuelle norske som klør etter å komme i gang med femmila, sier en beskjeden Røthe.

Et annet godt tegn for de norske gutta er at Russlands to største kanoner, Sergej Ustjugov og Aleksandr Bolsjunov ikke blir å finne på startstreken. Russerne stiller fortsatt med et sterkt mannskap, men uten de to stjernene seiler de norske gutta opp som ennå større forhåndsfavoritter.

Kampen om kongetittelen

I forkant av mesterskapet ble det blant annet diskutert om oppladinga i lavlandet var riktig. Som eneste nasjon styrte de norske herrene unna høydeopphold i forkant av mesterskapet.

Fasiten nå er relativt enkel å lese.

- Det viser to ting, syns jeg. Det ene er at vi har forberedt oss ekstremt godt, gjort alt riktig, og det andre er at vi har et utrolig lag. Jeg hadde ikke sett for meg dette i det hele tatt, alt har gått inn, og nå har vi bare en igjen å ta, smiler Sundby, og er forberedt på en siste kraftanstrengelse før VM-løypene stenger.

På den distansen blir det også et rent oppgjør mellom Sundby og Røthe om VM-kongetittelen. Om ingen av dem vinner, blir VM-kongen Johannes Høsflot Klæbo.

- Det blir kjempespennende, og det er jo morsomt at vi kan kjempe om den tittelen internt. Jeg gleder meg, faktisk, sier Sundby.

- Den blir brutal den femmila. Det er feil å si at jeg gleder. Jeg grugleder meg, smiler Røthe.

Torsdag

21. februar

Kl 12.00 Prolog sprint: Sprint fristil kvinner og herrer
Kl 14.00 Finaler: Sprint fristil kvinner og herrer

Fredag

22. februar

Kl 10.30 Hopp storbakke: Kombinert (HS120 i Innsbruck)
Kl 16.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Lørdag

23. februar

Kl 11.00 15 kilometer skibytte: Kvinner
Kl 12.30 30 kilometer skibytte: Herrer
Kl 14.30 Hopp Storbakke: Herrer

Søndag

24. februar

Kl 09.15 Semifinaler lagsprint: Langrenn kvinner og herrer
Kl 10.30 Hopp lagsprint: Kombinert
Kl 11.30 Finaler lagsprint: Sprint fristil langrenn kvinner og herrer
Kl 13.30 Lagsprint kombinert 2 x 7,5 kilometer langrenn
Kl 14.45 Lagkonkurranse hopp: I Innsbruck

Tirsdag

26. februar

Kl 15.00 10 kilometer klassisk: Kvinner
Kl 16.15 Lagkonkurranse hopp: Kvinner

Onsdag

27. februar

Kl 14.00 15 kilometer klassisk: Herrer
Kl 16.15 Hopp: Kvinner

Torsdag

28. februar

Kl 11.00 Hopp normalbakke: Kombinert
Kl 13.00 Stafett langrenn: Kvinner, 4x5 kilometer
Kl 15.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Fredag

1. mars

Kl 13.15 Stafett langrenn Herrer, 4x10 kilometer
Kl 16.00 Hopp Herrer, normalbakke

Lørdag

2. mars

Kl 11.00 Lagkonkurranse kombinert: Hopp normalbakke
Kl 12.15 30 kilometer: Kvinner, fristil
Kl 14.45 Lagkonkurranse kombinert: Langrenn, 4x5 kilometer
Kl 16.00 Mixed lagkonkurranse hopp: normalbakke

Søndag

3. mars

Kl 13.00 50 kilometer: Herrer, fristil

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer