Håndballforbundet om EM:

- Ønsker unntak

Ulike smittevernregler i Danmark og Norge har ført til stor usikkerhet før EM. I kulissene jobber nå det norske håndballforbundet for å få unntak fra den særnorske regelen som kompliserer avviklingen.

USIKKERT: Det er fortsatt stor usikkerhet om de norske håndbaljentene kan synge nasjonalsangen i Trondheim Spektrum under EM i desember. Foto: Vidar Ruud / NTB
USIKKERT: Det er fortsatt stor usikkerhet om de norske håndbaljentene kan synge nasjonalsangen i Trondheim Spektrum under EM i desember. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En drøy måned før Norge skal arrangere EM sammen med Danmark henger hele mesterskapet i en løs tråd. De norske helsemyndighetenes strenge krav gjør at Norge risikerer å miste EM dersom det europeiske håndballforbundet (EHF) setter ned foten.

Årsaken er et særnorsk tiltak som sier at dersom for eksempel en norsk spiller tester positivt for corona blir hele laget sendt hjem fra mesterskapet. Det gjelder også laget Norge møtte sist.

Nå jobber Det norske håndballforbundet i kulissene med å få på plass et unntak fra denne regelen. Det forteller håndballpresident Kåre Geir Lio til Dagbladet.

- Vi jobber nå ut et forslag til en måte å arrangere mesterskapet på som handler om at én smittet spiller ikke kan føre til at hele laget blir sendt hjem. At vi kan teste hele laget og de som tester negativt kan fortsette mesterskapet. Det er vårt ønske å få til det, sier Lio til Dagbladet.

- Risikoen er for stor

Det er hektisk aktivitet i lokalene til håndballforbundet for å få godkjent protokollene før mesterskapet. Lio håper å få en endelig avklaring rundt mesterskapet i løpet av få dager.

Håndballpresidenten er i dialog med helsemyndighetene og mener at Norge er i stand til å arrangere mesterskapet uansett om forbundet får ønsket sitt oppfylt.

- Gjør denne regelen det for vanskelig for Norge å arrangere EM?

- Det vil ikke gjøre det for vanskelig, men risikoen for at en person kan føre til at et land eller flere kan ryke ut av mesterskapet er for stor. Det er ikke snakk om risikoen for smitte, men for avviklingen av mesterskapets del, forklarer Lio.

MÅTTE LYVE: Camilla Herrem måtte lyve til en journalist for å holde graviditeten skjult under mesterskapet i 2017. Reporter/video: Marthe Ihle / Kristoffer Løkås Vis mer

Optimistisk

Det er Det europeiske håndballforbundet som har siste ord i saken. Lio forteller at kommunikasjonen med både EHF og helsemyndighetene er god.

Han er optimistisk med tanke på å få et unntak på plass før mesterskapets start.

- For det første så mener jeg at Norge er verdensmestere på smittevern og jeg opplever også at de tilrettelegger for idretten både økonomisk og praktisk med tanke på aktivitet. Jeg opplever en kolossal velvilje for å få mesterskapet arrangert best mulig, forteller Lio til Dagbladet.

Han er klar på at per dags dato kan Norge arrangere mesterskapet som planlagt. Lio åpner også for muligheten til at både Norge og Danmark kan arrangere hele mesterskapet på egen hånd dersom det skulle dukke opp noe uforutsigbart de neste ukene.

- Norge kan ikke arrangere EM

I Danmark har reaksjonene etter at det ble klart at Norge kan måtte si fra seg mesterskapet vært mange. Håndballekspert i dansk TV 2, Bent Nyegaard mener det ikke er mulig for Norge å arrangere EM nå.

- Jeg ser ingen mulighet for at nordmennene fortsatt kan være arrangør ettersom de norske helsemyndighetene stiller så strenge krav til turneringens avvikling, skriver Nyegaard i en kommentar.

Håndballeksperten mener det er umulig å totalsiolere de åtte nasjonene som skal spille sine kamper i Trondheim i desember.

- Hvis Norge står fast ved den strenge regelen, så er det bedre om Danmark kan gjennomføre hele mesterskapet som enearrangør, hevder Nyegaard.

Danmarks håndballpresident har også sagt seg villig til at de kan arrangere hele mesterskapet på egen hånd.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer