Ønskereprise

27. november 1997: Rosenborg møter Real Madrid i trøndersk vinterkulde.

Oppgjøret er 42 minutter gammelt da Mini Jakobsen drar seg fri på kanten. Innlegget slås mot fremste stolpe. Der kommer Roar Strand, som bare Roar Strand kan. Real-forsvarerne står som fastfrosset til det rimgrønne Lerkendal-gresset. Strand stupheader. 1- 0!

Strands beste høst

-  He-he. Selvfølgelig husker jeg det øyeblikket, sier Roar Strand i dag.-  Mini drar seg ned, og jeg tok sjansen på å komme først på innlegget. Det gikk jo greit.

Den gang var RBK-kapteinen 27 år - og på toppen av karrieren. Han var en av de største i den legendariske 2- 0-seieren over Real Madrid, og han var definitivt banens beste i 5- 1-seieren over Olympiakos tidligere samme høst. Da med to mål.

-  Ja, det var kanskje sånn? Men det er så lenge siden. Jeg husker ikke sånt, sier en noe beskjeden Strand da Dagbladet spør om han er enig i at 1997-høsten var hans beste.

Iskaldt Lerkendal

-  Men jeg husker været i Real-kampen: Det var iskaldt den kvelden. Og jeg glemmer selvfølgelig ikke målet, og seieren. Det er ikke alle som får oppleve å slå Real Madrid.

-  Stupheading er ikke akkurat ditt varemerke, men får vi ønskereprise i høst?-  Gjerne det!

Strands ferdigheter i 1997 og 1998 var av et sånt nivå at overgangsspekulasjonene ble uunngåelige. Nærmest var han en overgang til Nottingham, hvor alle avtaler var klare. Men Strand fulgte til slutt hjertet, og ble i trønderhovedstaden.

Ville møtt andre

Roar Strand har kontrakt med Rosenborg ut neste sesong. Da er ikke klubben i Champions League. -  Det er 99,5 prosent sikkert at jeg gir meg etter neste sesong, sa midtbanemaskinen i gårsdagens utgave av Dagbladet.

Dermed tyder alt på at nettopp Real Madrid og Olympiakos blir de to siste Champions League-motstanderne for Rosenborgs kaptein. Akkurat det er han ikke overbegeistret for:

-  Nei, jeg hadde mest lyst til å møte nye lag. Både de to og Lyon har vi spilt mot før, sier Strand, som i jubelrusen etter seieren over Steaua Bucuresti sa han helst ville trekke Barcelona.

Han tror det blir tøft å klare avansement:-  I utgangspunktet er det selvfølgelig vanskelig. Men vi går for å vinne alle tre kampene hjemme. Sånn må vi jo tenke.

-  Men det er ikke noen fordel for oss at vi trakk Olympiakos. Trond kjenner oss svært godt, sier Roar Strand.

Betenkt Høgmo

-  Det er ei veldig tøff gruppe, konstaterte RBK-trener Per-Mathias Høgmo overfor adressa.no i går ettermiddag.-  Vi møter spanske og franske mesterlag, og det setter en ekstra liten spiss på det hele - i hvert fall for dere journalister - at Trond Sollied er trener for Olympiakos. Det var ingen ønskegruppe.

Men noen pessimist er han ikke:

-  Mesterligaen er nytt for meg, men de kvalitetene vi viste mot Steaua gjør meg optimistisk med tanke på at vi kan hevde oss i gruppa.

DAVID OG GOLIAT: Lille Rosenborg vant og Roar Strand var en av de største mot Real Madrid. Her fosser han forbi stopperkjempen Hierro.
GLED DEG: Rosenborg blir en outsider i den meget sterke gruppe F, og møter Real Madrid, Lyon og Olympiakos.
HISTORISK: Det er en kald novemberkveld i 1997, Rosenborg møter Real Madrid på Lerkendal. 42 minutter ut oppgjøret kan Roar Strand slippe jubelen løs, etter å ha stupheadet ballen i mål. Seieren vil for all tid bli husket som et av de stolteste øyeblikkene i norsk fotballhistorie. - Det var iskaldt den kvelden. Og jeg glemmer selvfølgelig ikke målet, og seieren. Det er ikke alle som får oppleve å slå Real Madrid, sier Roar Strand i dag. Nå håper han på å kopiere det øyeblikket.