Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ønsket som president i IHF

Håndballpresident Tor Lian er ønsket som ny president i Det internasjonale håndballforbundet (IHF). - Jeg har fått henvendelser fra sentralt plasserte folk i systemet. Dette er ikke uinteressant, røper Lian til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om tre år kan nåværende IHF-president, Erwin Lanc fra Østerrike, få norsk etterfølger. Tor Lian (52) har siden 1985 vært øverste sjef for norsk håndball og vurderes nå som sterk nok for oppgaven på toppen av håndballens verdenshirearki.

- Når man er et menneske som har brukt så mye tid på idretten sin som meg, så er ikke en sånn tanke fremmed, sier Lian.

Om han da ikke velger å satse på jobb og familie isteden:

- Sånn karrieremessig har jeg noen veldig gode år i jobben nå. Det er veldig knyttet til jobb og familie om et slikt kandidatur skal være aktuelt, sier Lian.

Han varsler uansett sin avgang fra presidentvervet i NHF.

- Gjort mitt

- Jeg sa fra allerede for fire år siden at valgkomiteen burde finne min etterfølger, men ble sterkt anmodet om å stille på nytt både da og ved Tinget to år seinere.

- 12 år er lang tid. Du går av ved Tinget i 1999?

- Ja, det er nok realistisk. Nå bør NHF finne seg en ny president.

- Jeg har nok gjort min jobb for norsk håndball, sier Lian.

- Tiltaler den utsatte rollen på toppen av et internasjonalt forbund deg?

- Det er enorme kulturforskjeller i forhold til nordisk idrett. Vi prøver å ha det høyt under taket i interne drøftinger. Der er det veldig mye posisjonering. Når man møter i et åpent forum, er i grunnen det meste allerede sagt.

Herretrøbbel

Samtidig som Lian er kritisk til kommunikasjonssvikten i internasjonal idrettspolitikk, tar han sterk sjølkritikk for mangelen på det samme i forhold til det norske herrelandslagets pågående krise.

Etter VM i Japan dukket det opp dype konflikter mellom Harald Madsen og flere av de sentrale spillerne. Landslaget sprakk:

- Jeg var overhodet ikke klar over hva som pågikk før etter VM i Japan, innrømmer Lian.

Han mener dessuten at Hans Trygve Kristiansen, inntil for kort tid siden Olympiatoppens håndballkonsulent, må ta sin del av ansvaret:

- Det hadde styrket Olympiatoppen, sett fra vår side, om Kristiansen hadde hatt den kompetansen som lagspillidrettene har bruk for. Vi fikk jo bare strålende tilbakemeldinger.

- Er du fornøyd med jobben hans?

- Nei, det er jeg ikke. Det må jeg si rett ut.

  • Lian ønsker å presisere at det er han som president, og bare han, som har det fulle ansvar for herrefiaskoen og at NHF nå snakker direkte med gutta mye oftere enn før.

Verre for gutta

Lian går imidlertid ikke med på at 12. plassen i Japan var en rein fiasko.

- Det er faktisk den beste prestasjonen som noe norsk herrelag har gjort i et VM.

- Men på langt nær så bra som forventet?

- Nei, men man må ikke glemme at de gutta ikke har mye erfaring fra å spille tøffe VM-turneringer. Det er noe helt annet enn vennskapskamper. 12. plassen var ikke så gæren.

- Jentene våre A-VM-debuterte med bronsemedaljer i 1986. De hadde ikke mye erfaring, de heller?

- Nei, ikke tale om. De kom som en kule.

- Er det vanskeligere å etablere seg i verdenstoppen for gutta?

- Det største problemet for gutta er at det er så mange gode lag.

- Ergo er det vanskeligere å etablere seg på toppen?

- Det er tøft. Det er det.

Svarer Lian.

TV-trøbbel

Ved siden av herrekrisa, står nå Lian overfor formidable problemer i kampen om TV-inntektene under håndball-VM for kvinner på hjemmebane i 1999. IHF har solgt senderettighetene til Canal+.

Det kan bety at mesteparten av kampene blir sendt på betalings-kanaler, uten innsyn for de fleste, og slett ikke for de fattigste av oss. Derfor har Lian truet med å trekke seg som VM-arrangør. Og har fått medarrangørene Sverige og Danmark med seg.

- Overfor IHFs eksekutivkomité, som møtes i Moskva 13.- 15. november, har vi skriftelig bekreftet at vi trekker oss om vedtaket blir stående.

- Er det mulig i praksis?

- Vi har i møter med IHF bedt om at Skandinavia skilles ut som eget område TV-messig. Vi har vanskelig for å akseptere at andre skal bestemme hvilke kanaler VM skal sendes på. Vi kan gjerne gå inn og kjøpe senderettighetene selv.

- Møter dere forståelse for en slik skandinavisk frisone?

- IHF har sagt at de tar det til etterretning og skal prøve å imøtekomme kravene våre.

- Når blir dette avgjort?

- Før jul, svarer Tor Lian.

Men før den tid skal Lian til kvinne-VM i Tyskland. Med jenter som har utropt seg sjøl til gullfavoritter. Presidenten er forsiktigere.

- Frykter du det verste, mer enn du håper på det beste, i VM?

- Vi har hatt en minimumsløsning i år, med få samlingsdøgn og sånt. Jentene må bruke tida godt.

- Hva med forbundets svake økonomi (underskudd på seks millioner kroner i 1997, red. anm). Får dette konsekvenser for jentene?

- Nei, vi har lite penger, men kontrollerer det. Jentene får lønna si. Det var verre i 1985. Da måtte jeg, Marit Breivik, Niels Hertzberg og noen andre i ledelsen pantsette husene våre som sikkerhet for et valutalån på 1,2 millioner kroner. Pengene brukte vi til å sende jentene til B-VM i Tyskland.

Nå bør NHF finne seg en ny president.

Jeg var ikke klar over hva som skjedde før etter VM i Japan.

I 1985 pantsatte vi husene våre og sendte jentene til B-VM.

Hele Norges coronakart