Nye dopingavsløringer:

Operación Puerto: – Utøvere kan bli navngitt

Blodposene blir analysert i Lausanne.

DOKTOR DOP: Eufemiano Fuentes hadde mangle klienter innenfor ulike idretter. Nå kan flere navn avsløres. (FOTO: EPA/Scanpix)
DOKTOR DOP: Eufemiano Fuentes hadde mangle klienter innenfor ulike idretter. Nå kan flere navn avsløres. (FOTO: EPA/Scanpix)Vis mer

(procycling.no): Utøvere som har fått sine blodposer beslaglagt i forbindelse med Operacion Puerto kan bli navngitt i løpet av de neste ukene, melder den spanske avisen El País. Antidoping-laboratoriet i sveitsiske Lausanne har de siste månedene jobbet for å identifisere eierne av blodposene og det hevdes at om lag 20 syklister skal være involvert.

Det var mai 2006 at agenter fra den spanske Guardia Civil avdekket det som ble en av sykkelsportens største dopingskandaler noensinne. Ti år senere ble blodposene oppbevart hos Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdique i Barcelona. Bevismaterialet skulle i utgangspunktet destrueres, men i sommer holdt ankesaken mot ødeleggelsen av de 211 blodposene frem.

Det var verdens antidopingbyrå WADA, Spanias sykkelforbund, Italias olympiske komité CONI og det internasjonale sykkelforbundet UCI som ledet frem anken mot en spansk domstol, som i april 2013 nedla kjennelsen om at blodposene som ble funnet i kontorene til den notoriske «dopinglegen» Eufemiano Fuentes i 2006 ikke skulle undersøkes nærmere, men destrueres.

I juni i år var det byretten i Madrid som besluttet at posene med blodprøver og plasma overleveres til antidopingmyndigheter for nærmere analyse. Rettsavgjørelsen, som kom bare tre uker etter sakens ti års markering, åpnet for at flere utøvere som har jobbet med Fuentes skulle identifiseres.

At noen av dem risikerer suspensjon eller sanksjon, er imidlertid mindre sannsynlig dersom en form for foreldelsesfrist gjøres gjeldende. Foreldelsesfristen stipulert av WADA var opprinnelig åtte år. Da Wada-koden ble revidert er denne blitt utvidet til ti år. De 211 blodposene skal etter sigende tilhøre om lag 35 ulike utøvere fra forskjellige idretter.

Om lag 60 ryttere var involvert i den såkalte Puerto-skandalen, men bare et fåtall ble straffet. Alejandro Valverde, Jan Ullrich, Ivan Basso og Jörg Jacksche fikk alle sanksjoner som følge av sin tilknytning til Fuentes dopingaktivitet.

Denne artikkelen er levert av procycling.no