Operasjonen tok tre timer

Tilstanden stabil for Dagfinn Enerly.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): FFK-kaptein Enerly (31) brakk nakken etter at han havnet under Øyvind Hoås i lørdagens kamp mellom Fredrikstad og Start.

Han ble operert for skadene ved Ullevål universitetssykehus i går ettermiddag.

- Hvis jeg sier at operasjonen tok omkring tre timer og var ferdig omkring klokka halv seks, er jeg ganske nær, sier informasjonsrådgiver Alf T. Bøhler til Dagbladet.no.

Han opplyser at tilstanden til Enerly er stabil, men vil ikke gi videre informasjon om hvordan operasjonen gikk. Enerly uttrykte før operasjonen ønske om at han selv ønsket å styre informasjonen til media.

Helomvending 

Så seint som søndag var det  ikke klart om 31-åringen skulle opereres i det hele tatt, og klokka 20.45 søndag kveld kom beskjeden om at han ikke skulle opereres.

Men i går ettermiddag gjorde legene helomvending.

- Det er foretatt en meget grundig vurdering, og vi har brukt den tid som var nødvendig. Nå er legene og pasienten enige om at han skal opereres i løpet av et døgn. Det skjer trolig i ettermiddag, sa viseadministrerende direktør, Inggard Lereim, ved Ullevål universitetssykehus til Dagbladet.no i går.

Avlaste ryggmargen

Overlege Øystein P. Nygaard ved nevrokirurgisk avdeling ved St. Olavs Hospital i Trondheim understreker at han ikke vet hva slags skader Dagfinn Enerly har, og uttaler seg på generelt grunnlag.

- Poenget med en slik operasjon, er å fjerne det som komprimerer ryggmargen, for å avlaste den. Man kan også fjerne eventuelle benbiter eller prolapsbiter ved nervene som kommer ut fra ryggmargen.

- Del to av operasjonen er å fiksere nakken, slik at bruddet kan gro raskere og pasienten kommer tidligere opp av senga, sier han til Dagbladet.no.

Tidligere var det vanlig at pasientene ble liggende i strekk i flere måneder.

Nå mener legene at det er viktig at den skadde begynner opptreningen på et så tidlig tidspunkt som mulig, gjerne få dager etter operasjonen.

- Det er flere forskjellige måter operasjonen kan utføres på. Kirurgene kan gå inn både forfra og bakfra. De bruker skruer og plater for å fiksere nakken. Legene må operere i nærheten av ryggmargen som er svært sårbar etter et nakkebrudd, sier Nygaard.

Full tillit

Legene er ytterst forsiktige, og det er også en kritisk fase når pasienten blir løftet opp på operasjonsbordet. Slike operasjoner pleier å bli uført av et team med to kirurger, to sykepleiere, en anestesilege og en anestesisykepleier.

- Jeg har full tillit til teamet ved nevrokirurgisk avdeling på Ullevål, sier Nygaard til Dagbladet.no.

Mye støtte

Det har strømmet på med støtteerklæringer fra hele Norge. På Fredrikstad-supporternes uoffisielle hjemmesider kommer trøstende ord fra tilhengerne til en rekke klubber i Norge.

- Det er helt utrolig å se all den støtten Enerly mottar nå. Tenk på alle de som har registrert seg her fra andre klubber for å vise sin medfølelse.. Det sier ganske mye om norsk fotball, skriver en FFK-supporter.

Åge Hareide snakket om Enerly under pressekonferansen i forbindelse med landslagsuttaket i går.

- Alle skal vite at vi tenker på ham og den situasjonen han er i. Vi krysser fingrene og håper på det beste for ham, sa Hareide.

Også utenlandske proffer har fått med seg ulykken,

- Jeg vil avslutte med at hele Real Madrid-laget håper at det går bra med den spilleren, sa superstjernen Raul på en pressekonferanse i Trondheim.

  • Her kan du sende din hilsen til Dagfinn Enerly.
SKADD: Dagfinn Enerly ble båret av banen i går.
OPERERES: Han ble lagt på operasjonsbordet ved 15-tida i ettermiddag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer