Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Operasjonen var veldig god, men pasienten døde

Hamrén depper etter svensk EM-exit.

SPEKTAKULÆR AVGJØRELSE: Danny Welbeck avgjorde mot Sverige med et snartenkt hælspark som tok de blågule på senga. Foto: AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND / NTB scanpix
SPEKTAKULÆR AVGJØRELSE: Danny Welbeck avgjorde mot Sverige med et snartenkt hælspark som tok de blågule på senga. Foto: AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND / NTB scanpix Vis mer

KIEV (Dagbladet): Sverige - England 2-3.

Alt tydet på at England skulle dumme seg ut igjen da en umarkert Olaf Mellberg stanget inn 2-1 for Sverige etter snaue timen.

Det var stille som i graven fra de engelske supporterne, Roy Hodgson hadde begynt å bite negler på sidelinja og Zlatan overøste slagne motspillerne med ukvemsord.

Men det engelsmennene har snakket om til det kjedsommelige den siste uke - moral og karakter - viste seg gull verdt den siste halvtimen på Olympiastadion.

Først utliknet innbytter Theo Walcott med et langskudd Andreas Isaksson trolig burde plukket greit, og så viste Danny Welbeck at England kan mer enn å jobbe hardt.

Med en vidunderlig teknisk detalj, med ryggen mot mål, tryllet han ballen i mål på innlegg fra Walcott.

MAJESTETISK: Andy Carroll svevde i luftrommet over Kiev da han kontant stanget England i føringen.Foto:  AP Photo/Kirsty Wigglesworth/NTB scanpix
MAJESTETISK: Andy Carroll svevde i luftrommet over Kiev da han kontant stanget England i føringen.Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth/NTB scanpix Vis mer

- Jeg er fornøyd med avslutningen og at det endte med tre poeng, men det er ganske skuffende at vi slipper inn to mål i begynnelsen av annen omgang, sier Welbeck til BBC etter kampen.

Svenskenes landslagssjef, Erik Hamrén, var ikke like tilfreds etter at de blågule røk ut av mesterskapet ved første korsvei, og mer enn antyder at Welbeck hadde en god porsjon flaks da han sørget for engelsk seier.

- Jeg tror han kan spille livet ut uten å gjøre et lignende mål, sier en skuffet Hamrén.

«You're not singing anymore», skrek den engelske fansen til de 20 000 svenskene på tribunen. Og nå er England på stø kurs mot kvartfinale, mens svenskene er ute og bare har æren å spille for mot Frankrike i den siste kampen.

- Operasjonen var veldig god, men pasienten døde, sier Hamrén om EM-innsatsen.

- Jeg vil ikke si at jeg endret hele spillet. Det er alltid fint å komme inn og vise seg fram. Jeg var skuffet over å ikke starte, sier Theo Walcott, til Uefa.com.

Praktmål av Carroll Mot luftsvake svensker valgte Roy Hodgson å ofre Alex Oxlade-Chamberlain fra siste kamp mot Frankrike, og slippe løs Andy Carroll sammen med Danny Welbeck på topp.

UHELDIG: Glen Johnson klønet det til for seg selv om England da han endte opp med å sette ballen i eget nett. Foto: AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND/NTB scanpix
UHELDIG: Glen Johnson klønet det til for seg selv om England da han endte opp med å sette ballen i eget nett. Foto: AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND/NTB scanpix Vis mer

Det er et trekk han garantert ikke angrer et sekund på. 

Halvveis ut i 1. omgang slo Steven Gerrard et av disse innleggene få spillere gjør etter ham - knallhardt og med skru inn i feltet - der Carroll hadde lagt seg på Sveriges høyreback Andreas Granqvist.

Olaf Mellberg fulgte ikke med på hva som skjedde bak ryggen hans, men det ville neppe hjulpet uansett.

For Carroll hoppet så høyt og så mektig at han svevde en meter over hodene til de svenske spillerne, og med et kontant hodestøt sendte han ballen utakbart nede til høyre for Andreas Isaksson.

Et klassemål regissert de to Liverpool-kompisene - og Sverige var på stø kurs ut av EM.

Zlatan Ibrahimovic viste glimt av klasse i motsatt ende av banen, som da han parkerte John Terry fullstendig langs høyrekanten, eller da han med en elegant hælklakk dro seg forbi en motspiller og ble stoppet av Joe Hart.

TOK ANSVAR: Olof Mellberg var sterkt delaktig utlikningsmålet og var også den som stanget svenskene i ledelsen.Foto: AFP PHOTO / JEFF PACHOUD / NTB scanpix
TOK ANSVAR: Olof Mellberg var sterkt delaktig utlikningsmålet og var også den som stanget svenskene i ledelsen.Foto: AFP PHOTO / JEFF PACHOUD / NTB scanpix Vis mer

Men svenskene kom ikke til klare scoringssjanser - og England gikk til pause med det som kunne virke som god kontroll.

Snudde kampen på et kvarter Så feil kan altså ta.

For før kvarteret var spilt av 2. omgang, hadde svenskene snudd kampen. I hovedrollen: Olaf Mellberg.

Først ga Carroll bort et unødvendig frispark på 25 meter. Zlatan skjøt rett i muren, men fikk ballen tilbake og forsøkte et saksespark som ble til en perfekt pasning til Mellberg.

Hart fikk hånda på skuddet fra 7-8 meter, men bak ham greide ikke Glen Johnson å komme seg unna, og ballen humpet såvidt over streken.

Da var det spilt 49 minutter, og momentumet var tilbake hos Sverige. Ti minutter senere eksploderte det fullstendig blant de nesten 20 000 svenskene på Olympiastadion i Kiev:

Skal man tro lekkasjen Aftonbladet publiserte litt før kampstart var det Carrolls oppgave å markere Mellberg på dødballene - men den strøk han i så fall med glans.

SJELDEN: Theo Walcott ble første engelskmann på snart fire år til å score fra utenfor 16 meteren.Foto: EPA/KERIM OKTEN/NTB scanpix
SJELDEN: Theo Walcott ble første engelskmann på snart fire år til å score fra utenfor 16 meteren.Foto: EPA/KERIM OKTEN/NTB scanpix Vis mer

Svensken fikk i hvert fall gå helt umarkert til værs på frisparket fra Sebastian Larsson, og heade inn 2-1 bak en sjanseløs Joe Hart.

Zlatan fulgte opp med å skrike noen gloser til den engelske landslagskeeperen - gloser som neppe var av det oppbyggende og trøstende slaget.

Sverige var plutselig tilbake i kampen om en kvartfinaleplass, mens England så ut til å dumme seg ut igjen.

Walcott og Welbeck-magi Men i stedet for å klappe sammen av de to kalddusjene reiste England seg mesterlig.

Bare noen minutter etter Mellbergs ledermål fikk John Terry heade upresset fra fem meter. Andreas Isaksson vartet opp med en refleksredning fra øverste hylle, men den påfølgende corneren endte likevel med baklengsmål.

Ballen ble headet ut i retturrommet, der innbytter Theo Walcott forsøkte lykken fra langt hold. Ballen gikk nesten midt i mål, mens Isaksson var på vei over i sitt venstre hjørne. Det eneste logiske var å anta at ballen hadde endret retning i en svensk fot, men ut fra reprisene så det nesten ikke slik ut - i så fall håpløst keeperspill av Isaksson.

2-2 var et resultat ingen av lagene kunne si seg fornøyd med. Hvem som eventuelt skulle få det tredje virket helt åpent - men det måtte et C-moment signert Danny Welbeck til.

Manchester United-spissen hadde ikke lyktes med veldig mye før Walcott satte fart mellom to svensker inne i 16-meteren. Innlegget havnet litt bak Welbeck, men med stor kroppsbeherskelse og teknikk greide han å styre ballen i lengste hjørne med ryggen mot målet - en scoring i den absolutte verdensklasse.

- Det er alltid godt å komme inn fra benken og vise seg fram. Jeg er selvfølgelig skuffet over at jeg ikke hadde fått spille til da, men jeg har trent hardt, for dette handler ikke om førsteelleveren, men om at hele troppen bidrar. Jeg var konsentrert under oppvarmingen, for du må være konsentrert på banen, for det er veldig, veldig tøft på dette nivået, sier Walcott, som var svært toneangivende etter innhoppet.

De siste minuttene var England nærmere 4-2 enn Sverige var utlikning.

- Jeg synes vi slo tilbake på en god måte, holdt sammen og viste god lagånd. Da vi havnet under, hadde vi fortsatt troen, sier matchvinner Welbeck.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling