Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Opererer øyesyke barn i Afrika - nå vil de sende et lag til Norway Cup

Trenger 300 000 kroner.

HÅPER PÅ ET LAG: Trine Jacobsen håper hun og stiftelsen Right to Sight kan sende et lag til Norway Cup neste år. Foto: Ine-Elise Høiby
HÅPER PÅ ET LAG: Trine Jacobsen håper hun og stiftelsen Right to Sight kan sende et lag til Norway Cup neste år. Foto: Ine-Elise Høiby Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 90 prosent av verdens blinde befinner seg i U-land. Bare i Kenya er det cirka én million mennesker med alvorlige synssvekkelser, og 300 000 helt blinde.

Stiftelsen «Right to Sight» jobber for å utdanne leger i u-landene, slik at de kan redusere dette antallet. Bare siden 2011 har de hjulpet rundt 250 000 mennesker.

- Rundt 50 prosent av de blinde har blitt det på grunn av grå stær. Det er en operasjon som tar rundt ti minutter, og koster bare 250 kroner, forteller styreleder i «Right to Sight Norge», Trine Jacobsen.

Stiftelsen har allerede utdannet mange øyeleger, og har operert flere voksne og barn i Kenya. Nå vil de samle inn penger for å kunne sende et lag med øyeopererte barn til neste års Norway Cup.

Ikke nok leger Stiftelsen har for øyeblikket mest fokus på Kenya, hvor det kun finnes 70 øyeleger - fordelt på 44 millioner innbyggere.

- Det er rett og slett ikke nok øyeleger. Vi utdanner leger, og jobber også med å videreutdanne de, sier Jacobsen til Dagbladet.

I Kenya har de siden februar hatt et opplæringssenter for leger, hvor de så langt har lært opp fem-seks stykker.

De sørger for at legene har det utstyret de trenger, og får videreutdanning.

- Det utstyret de har fått, gjør at de kan operere rundt 15 stykker per dag, mot to-tre i uka som det var tidligere.

Alle vil spille fotball I år deltar to lag fra Kenya på Norway Cup. Forhåpentligvis blir det i hvert fall ett lag til neste år.

- Vi har snakket med Norway Cup og satt opp et budsjett. Det viser at vi trenger 300 000 kroner for å få sendt laget hit, og det er inkludert reise, mat og opphold, forteller Jacobsen.

De er allerede i gang med å rekruttere spillere, for at alle skal være i samme aldersgruppe. I tillegg skal alle barna som blir sendt til Norway Cup være barn som har fått behandling.

- Alle barn i Kenya vil spille fotball, men mange mister muligheten fordi de ikke kan se.

Bærekraftig øyehelse Jacobsen sier at det er flest voksne som har blitt operert, men at det er rundt to barn i uka som opereres. Grunnen til at de trenger øyeoperasjon er som regel grå stær, som følge av underernæring og arvelige gener.

- Per i dag finnes det ikke en god nok øyescreening i Kenya. Noen blir blinde, rett og slett fordi de ikke får briller.

Nå reiser «Right to Sight» rundt til stedene som ikke har et godt nok tilbud, og sjekker øynene til de som tror de trenger briller.

- Vi oppsøker landsbyene for å finne pasientene, og det er fryktelig mange om ikke skjønner at de kan få behandling.

Stiftelsen ønsker å bygge nye sykehus, men har ikke nok penger til det. Dessuten foregår alt arbeidet på frivillig basis.

Sammen ønsker de å skape en bærekraftig øyehelse.

- Vi lærer legene opp så de kan operere etter at vi drar. Vi drar ikke inn i landsbyene og opererer, og bare drar igjen. Vi sørger for at det kommer inntekter inn der også, forteller hun.

For å støtte stiftelsen med å samle inn penger så de kan sende et lag til Norway Cup, er det opprettet en konto som heter «Right to Sight Norway Cup».

Kontonummeret er 6039 08 66472.

Ønsker du å støtte Right to Sights arbeid i Kenya og resten av Afrika, kan du sende en SMS med kodeordet «RTS» til 2490. Da støtter du stiftelsen med 250 kroner.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!