Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Opp- og nedturene i John Terrys Chelsea-karriere:
- Hvis klubben finner ut av dette, er det litt... Du vet

John Terrys Chelsea-karriere går mot slutten. Her er noen av de største oppturene og nedturene 36-åringen har opplevd både på og utenfor fotballbanen. 

I RAMPELYSET: John Terry har lenge vært i rampelyset. han har skapt overskrifter både på og utenfor banen. Foto: Michael Zemanek/BPI/REX/Shutterstock/NTB Scanpix
I RAMPELYSET: John Terry har lenge vært i rampelyset. han har skapt overskrifter både på og utenfor banen. Foto: Michael Zemanek/BPI/REX/Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(FourFouTwo): John Terry (36) fikk en sjelden kamp fra start i sesongens nest siste ligakamp for Chelsea på Stamford Bridge i går.

Kapteinen scoret også det første målet i 4-3-seieren over Watford, før han klønet det til på utlikningen like etterpå. Alt i alt var det et godt bilde på karrièren han snart legger bak seg i Chelsea.

Det var en kveld fylt med tårer for et Chelsea-lag som feiret ligatittelen. På gressmatta klarte ikke Terry selv å holde tårene tilbake, verken på 1-0-scoringen eller etter kampen, og på tribunen satt John Terrys kone Toni, som også felte tårer.

EMOSJONELT John Terrys kone Toni (t.h) tørker tårer på tribunen. Foto: Paul Marriott/REX/Shutterstock /NTB Scanpix
EMOSJONELT John Terrys kone Toni (t.h) tørker tårer på tribunen. Foto: Paul Marriott/REX/Shutterstock /NTB Scanpix Vis mer

- Det kommer til å bli hardt. Det er en tøff dag når du har vært i en klubb så lenge og har så mange fantastiske minner. I dag var det tøft, men neste helg kommer jeg til å være knust, det vet jeg, sier Terry til Sky Sports.

For søndagens kamp mot Sunderland blir Terrys aller siste på Stamford Bridge. Den aller siste for Chelsea. I april annonserte nemlig stopperen at han er ferdig i London-klubben, men det er ikke dermed sagt at han legger skoene på hylla. Men han utelukker det ikke heller.

- Jeg kan ikke garantere at søndag ikke er min siste kamp og at jeg legger opp, sier Terry

- Dersom det riktige tilbudet kommer vil jeg sette meg ned og diskutere det med min familie, enten det er her eller i utlandet. Jeg har ikke tatt en avgjørelse ennå, og jeg holder alle muligheter åpne, sier han videre.

Det som imidlertid er klart, er at Terrys Chelsea-karrière går mot slutten. Etter 19 sesonger er det over, og vi har sett på noen av de mest minneverdige historiene fra tiden hans i London-klubben etter debuten mot Aston Villa i 1998.

2001 (Trøbbel med amerikanske turister):

John Terry får i likhet med lagkameratene Jody Morris, Frank Lampard og Frank Sinclair to ukelønner i bot for dårlig oppførsel på Heathrow hotell, dagen etter terrorangrepene 11. september. Spillerne ble i tabloide aviser anklaget for å håne noen amerikanske turister.

De ble anklaget for å være fulle og det ble sagt at de strippet, bannet og spydde foran turistene. Spillerne nektet for alt, og det var aldri noen beviser, skriver The Independent. Bota ble forøvrig donert til å hjelpe familiene til ofrene for terrorangrepet.

Sportslig går det bedre for Terry, som scorer sitt aller første mål for klubben i en FA-cupkamp mot Gillingham.

2001 (Gjennombruddet i Chelsea):

Terry starter 23 kamper og spiller seg for alvor inn på Chelsea-laget. Etter 2000/2001-sesongen blir han også kåret til klubbens beste spiller. Han befester etter hvert sin posisjon og danner en god stopperduo med franske Marcel Desailly. 5. desember samme år får han kapteinsbindet for første gang.

2002 (Anklaget for overfall):

Terry og Jody Morris havner igjen i trøbbel når duoen blir anklaget for overfall og tumulter i forbindelse med en hendelse på en nattklubb. Anklagene blir til slutt droppet. Terry, som ikke hadde landskamper på den tiden, får heller ikke lov til å bli med England til VM som følge av saken.

2003 (Spiller seg inn på England):

Terry får sin England-debut som innbytter mot Serbia og Montenegro i juni. To måneder seinere starter han sin første kamp for Three Lions, i en vennskapskamp mot Kroatia. Sesongen etter er han med England til EM, der daværende manager Sven-Göran Eriksson uttaler at Terry er førstevalget.

2004/2005 (Tar over kapteinsbindet i Chelsea):

John Terry tar over kapteinsbindet i Chelsea etter Marcel Desailly. Den påfølgende sesongen, under manager José Mourinho, vinner Chelsea ligaen suverent og klubben holder også nullen flere ganger enn noe annet lag i engelsk toppdivisjon har gjort tidligere. Det er første gang Terry er med på å vinne ligaen.

Terry blir kåret til årets spiller i England av spillerne og scorer blant annet åtte mål. Han blir også kåret til den beste forsvareren i Champions League samme sesong, og er også med på FIFPros kåring av årets lag i verden (blir tatt ut på laget i fem strake sesonger fram til 2009).

2006 (Kaptein for England og første røde kort):

August får Terry overta kapteinsbindet på landslaget etter David Beckham.

Tre måneder etterpå havner han i trøbbel etter kommentarer om dommer Graham Poll, som han også fikk en bot på rundt 100 000 norske kroner for. Det skjedde i kjølvannet av stopperens første utvisning i Chelsea-trøya i en kamp mot naborival Tottenham.

Chelsea vinner Premier League for andre gang på rad, og Terry spiller igjen en viktig rolle. Han blir også tatt ut på VM-laget (all-star), som den eneste fra England.

2008 (Bommer på avgjørende straffe mot United):

Stillingen er 4-4 og John Terry går opp til krittmerket i Champions League-finalen. Dersom han setter ballen i mål, vil Chelsea vinne den gjeve klubbturneringen. I stedet sklir han i det skuddet går, og ballen smeller i stolpen. Noen straffer seinere er det Manchester United som kåres til mestere.

Terry er utrøstelig og gråter åpenlyst på gressmatta. Han uttaler seinere at den skjebnesvangre missen alltid vil hjemsøke ham.

Det er en fattig trøst at han blir Premier League best betalte spiller juni samme år, med en ukelønn på 131 000 pund (rundt 1,4 millioner norske kroner). Han blir også kåret til årets forsvarsspiller av UEFA, en kåring han også vinner året etterpå, for tredje gang i karrièren.

2009 (News of the World-skandale):

Den tidligere tabloidavisa News of the World avslører at John Terry hadde mottatt 10.000 pund - rundt 100.000 norske kroner - for å vise tre personer rundt på klubbens treningsanlegg i Surrey. På News of the Worlds nettside ligger det et videoopptak, hvor Terry blant annet prater om viktigheten av at hans guidevirksomhet ikke blir kjent. Det Terry ikke vet, er at han snakket med journalister i forkledning.

- Hvis klubben finner ut av dette, er det litt... Du vet, sa Terry - som likevel tilbyr seg å stå til tjeneste også i framtida.

Terry sier til avisa at hans andel av pengene skulle tilfalle kreftsjuke barn, og klubben forsvarer ham etterpå. Seinere uttaler klubben at Terry aldri spurte etter eller mottok noen penger.

Samme sesong løfter han sitt fjerde ligamesterskap med Chelsea etter å ha knust Wigan 8-0 på Stamford Bridge (2010). Han vinner også FA-cupen etter å ha slått Portsmouth 1-0 i finalen på Wembley (hans fjerde FA-cuptittel). Det er første gang Chelsea tar The Double (FA-cupen og ligaen).

2010 (Wayne Bridge-saken):

Terry havner under et massivt mediepress etter at britiske aviser trykker historien om det utenomekteskapelige forholdet han hadde med lagkamerat Wayne Bridges eks-kjæreste Vanessa Perroncel. Sistnevnte mener at affæren aldri fant sted.

Anklagene førte til at Terry mister kapteinsbindet av daværende landslagssjef Fabio Capello. Året etterpå får han kapteinsbindet tilbake.

Wayne Bridge nekter seinere å håndhilse på sin tidligere kamerat når Chelsea møter Manchester City. Bridge trekker seg også fra landslaget fordi han ikke orker å være på oppdrag med Terry.

2011 (Rasisme-saken mot Anton Ferdinand):

John Terry blir anklaget for rasisme mot QPR-spiller Anton Ferdinand, og politiet mottar en anmeldelse på Chelsea-spilleren. Britisk presse hevder det er ordene «you fucking black cunt» som blir slengt mot Ferdinand. Terry innrømmer seinere at han brukte ordene «fucking black cunt» og «fucking knobhead», men at det var som en form for sarkasme og at det ikke var rettet mot Ferdinand som en fornærmelse.

I retten blir John Terry seinere frifunnet for rasisme mot stopperen. Men kravene til bevis er ikke like strenge hos Det engelske fotballforbundet (FA) som i rettsapparatet, og etter en fire dagers disiplinærhøring blir Terry kjent skyldig. Han blir utestengt i fire kamper og får en bot på 220 000 pund, drøyt to millioner norske kroner.

Terry anker ikke dommen og unnskylder seg seinere offentlig.

Stopperen leder seinere klubben som kaptein for 400. gang i karrièren, ny rekord for klubben. Han vant også Champions League med Chelsea, men måtte stå over selve finalen mot Bayern München på grunn av suspensjon.

2012 (Kaptein-bråk):

FA avlyser en planlagt «handshake for peace» mellom Terry og Ferdinand for å ikke forverre den betente saken ytterligere.

Terry blir i januar fratatt kapteinsbindet på landslaget for andre gang, en avgjørelse som ble tatt uten å snakke med manager Fabio Capello. Capello kritiserer avgjørelsen og går av som landslagssjef to dager etterpå. Terry annonserer også at han legger opp på landslaget.

2014/2015 (Ny «The Double»):

Terry er kaptein for 500. gang for Chelsea i en kamp mot Crystal Palace. Han scorer også Chelseas raskeste mål i Champions League med en heading etter 90 sekunder mot slovenske Maribor.

Han vinner igjen The Double med Chelsea samme sesong, denne gangen Premier League og Ligacupen. I finalen scorer han og blir kåret til kampens beste spiller i 2-0-seieren over naborival Tottenham.

2016/17 (Gir seg i Chelsea):

John Terry annonserer at han gir seg i London-klubben februar 2016. Likevel signerer han seinere en ny ettårskontrakt. April inneværende år uttaler stopperen igjen at det er slutt etter sesongen.

Vi får nok likevel se bannere med ordene «Captain, Leader, Legend» på Stamford Bridge i lang tid framover.

KONGE: John Terry feirer ligatittelen. Foto: Robin Jones/Digital South/Si/REX/Shutterstock/NTB Scanpix
KONGE: John Terry feirer ligatittelen. Foto: Robin Jones/Digital South/Si/REX/Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

Kilder: The Independent, BBC, The Guardian, Wikipedia.