Opp fra dypet

MÜNCHEN (Dagbladet): Mellomdistanseløper Kristin Roset (22) misliker sterkt å bli stemplet som en utdøende rase i Norge. Med riktig satsing mener hun at fire- fem norske løperjenter er på vei mot noe stort i løpet av få år.

Men da mener Roset at ansvarlige ledere i Friidrettsforbundet må ha mot til å kopiere lagstrukturen Vebjørn Rodals trener Kjell Arve Husby sto i spissen for midt på 90-tallet.

- Det gror veldig godt. Det kommer mange unge mellomdistansejenter like bak EM-nivå. Vi har snudd trenden i år, sier Roset, som fredag løper 1500 meter i sitt første internasjonale mesterskap.

Roset utfordrer nå Friidrettsforbundet til å ta vare på talentene. Hun har klare formeninger om hva som skal til for at Norge skal få den første kvinnelige løperen i verdenstoppen siden Grete Waitz og Ingrid Kristiansen.

- Vi er mange jenter som trener hver for oss. Tidligere hadde vi prosjektet Oss Jenter I Mellom (OJIM). Det fungerte bra med Husby som trener. Nå er et veldig bra tidspunkt for å starte et nytt team der flere jevngode jenter kan presse hverandre, sier Roset.

OJIM-prosjektet forsvant, blant annet som følge av den opprivende Husby-saken, der Trine Pilskog (30) hadde en sentral rolle. Pilskog løper fredag 1500 meter i EM sammen med Roset.

Vil til finale

I går kveld løp Gunhild Halle Haugen (30) inn til en overraskende 8.-plass på 10000 meter i sitt siste mesterskapsløp. God inspirasjon for Krisin Roset foran fredagens løp.

- Jeg løper for finaleplass, og blir skuffet om jeg ikke klarer det, sier Roset, som i norsk målestokk er usedvanlig klarttalende om målsettingen sin.

- Det er mulig å bli best. Jeg har lyst til å bli veldig god, og har mine drømmer. Vil ikke gå i grøfta som middelmådig, sier Roset.

Merket for livet

Den blide jenta er bokstavelig talt merket av idretten sin. På 18-årsdagen tatoverte hun inn Puma-logoen på skulderen.

- Det var først da jeg kunne gjøre det uten å spørre foreldrene mine, sier hun.

Men på fredag må tatoveringen kanskje plastres over i løpet for å unngå disk...

Hun er merket på andre måter også. I 1997, 1998 og deler av 1999 var hun nedkjørt av spiseforstyrrelser.

- Jeg vokste som person på sykdommen. Jeg vet hvordan det er når kroppen er langt nede. Nå er jeg helt frisk, og det er utrolig godt å klare å sette pris på nettopp det, sier Roset.

Hun setter temmelig stor pris på flybilletten hun fikk fatt i 16. juni også. Roset er egentlig 800-meterløper.

- Men dagen før stevnet på Nadderud 16. juni bestemte jeg meg for å prøve meg på en 1500-meter. Ringte og fikk den siste billetten på flyet mellom Sandane og Oslo. Det løpet ga mersmak.

Og EM-billett.

PÅ BØLGEN: Hjemme i Gloppen i Sogn og Fjordane trives Kristin Roset (22) - både til lands og til vanns. Mellomdistansejenta går i fronten for det hun mener er en ny norsk bølge av unge kvinnelige løpere på vei mot noe stort - bare Friidrettsforbundet vet å gjøre de rikige grepene.