Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Opp med hodet, gutter!

Morten Gamst Pedersen og Kristofer Hæstad er deppa over å miste VM-plassen. Men det er bare å heve hodet: EM-plassen kan sikres om to år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PRAHA (Dagbladet): Åge Hareide har allerede senket snittalderen på landslaget med 2,5 år siden han tok over. Og med flere U21-spillere hamrende på døra er det grunn til å se lyst på framtida.

-  Jeg er skuffa over at vi tapte, for vi skapte flere sjanser enn Tsjekkia, sier John Carew. Tross tapet, skryter han av lagkameratene.

-  Vi har et talentfullt lag. Det viste vi her i Praha, sier Lyon-spissen som i går spilte sin 52. landskamp. I en alder av 26 år. Han har også sett lagkamerater på landslaget komme og gå. Nå tror han Hareide har funnet typene som kan bygges videre på:

-  Det har kommet opp mange av de riktige typene nå. Unggutta viser at de duger, og det må vi ta med oss, sier Lyon-spissen.

Fast inventar

-  Jeg er enig. Norge har sjeldent gode forutsetninger nå, sier U21-landslagstrener Hallvar Thoresen.

Ved starten av sesongen var Christian Grindheim (22), Kristofer Hæstad (21) og Rune Jarstein (21) alle U21-spillere. Nå er to av dem blant landslagets viktigste brikker, tredjemann er også fast inventar når han er skadefri.

-  Det er flere andre som også har bevist på U-laget i år at de nærmer seg å ta steget opp, sier Thoresen, og nevner seks spillere: Bjørn Helge Riise Petter Vaagan Moen Per Ciljan Skjelbred Tomasz Sokolowski Henning Hauger Børre Steenslid

I tillegg mener Hareide at Daniel Fredheim Holm har potensial.

-  Tøft gjort av Åge

Regner du i tillegg med at John Carew (26), Morten Gamst Pedersen (24), Brede Hangeland (24), John Arne Riise (25) og Jan Gunnar Solli (24) fortsatt har mange landslagsår igjen, bør det være grunn til optimisme.

-  Dette er positivt for Norge, sier Gamst Pedersen.

Han har nettopp måttet bite i gresset etter to kamper mot noe av det ypperste Fotball-Europa har å by på. Sånt lærer man av:

-  Det er bra at unge spillere får den erfaringa slike kamper gir. Det er tøft gjort av Åge stadig å gi nye spillere sjansen, sier Blackburn-spilleren.

-  Mange riktige typer

Det er i forsvarsrekka generasjonsskiftet kan bli den største utfordringa for Hareide og assistenttrener Stig Inge Bjørnebye. Brede Hangeland og John Arne Riise er selvskrevne, men kampen om de resterende plassen er åpen. Vi tror begge backplassene på landslaget kan bli opptatt av brødrene Riise i løpet av de neste årene, noe som betinger at Bjørn Helge omskoleres fra høyrekantrollen han har bekledt på U-laget og i Lillestrøm.

Brede Hangeland mener sammensetninga av playoff-troppen viser at et generasjonsskifte allerede er på gang. Og han er optimist:

-  Det er bare å se på alderen på de som er her. Og Hæstad og Grindheim har jo for eksempel vært blant våre beste hver kamp.

Debatt

Tror du Norge kommer tilbake, og sikrer seg en plass i EM 2008?

TID FOR ØMHET: John Carew tar et godt trøstetak rundt John Arne Riise.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!