TRENINGSPRODUKT: Ole Einar Bjørndalen tåler like mye trening som 42-åring som da han var 25 år gammel. Det er sånt som gleder, og ikke minst overrasker veteranen selv. Nå er han klar for sitt 19. verdensmesterskap i skiskyting.
TRENINGSPRODUKT: Ole Einar Bjørndalen tåler like mye trening som 42-åring som da han var 25 år gammel. Det er sånt som gleder, og ikke minst overrasker veteranen selv. Nå er han klar for sitt 19. verdensmesterskap i skiskyting.Vis mer

Oppdagelsen som gleder Bjørndalen: - Det er jeg vanvittig overraska over

Derfor tror 42-åringen på fortsatt suksess.

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Ole Einar Bjørndalen tramper spent rundt på Holmekollen Park Hotel før veteranens 19. verdensmesterskap i skiskyting innledes med sprinten på lørdag.

Det er det samme hver gang. Når han kommer ned fra høyden, så venter først noen dager i spenning på hvordan kroppen responderer.

- Man går og kjenner litt etter om formen kommer, for den første tiden er det litt sånn at noen dagen funker det, andre ikke. Men fra i dag skal det være ganske stabilt, sier Ole Einar Bjørndalen.

Han står over torsdagens mixed-stafett. Trioen Marte Olsbu, Tiril Eckhoff, Johannes Thingnes Bø og Tarjei Bø er den utvalgte kvartetten til å kicstarte VM og varme opp publikum til de individuelle øvelsene innledes med sprint på lørdag.

- Sprinten er den vanskeligste øvelsen å vinne. Der er det veldig høyt nivå. Men samtidig er det på sprinten jeg har hatt mest suksess tidligere, så jeg forbereder meg maks til den, sier Ole Einar Bjørndalen.

For Bjørndalen handler det om å gripe sjansen dersom det åpner seg en medaljesjanse på øvelsen. Fysisk form og den mentale biten må spille på lag om Bjørndalen skal vise at 42-åringer fortsatt kan hamle opp med ungdommen.

- Tåler det samme Dessuten får veteranen så positive svar på testene at han vet han fortsatt har kapasitet til å ta ut det som kreves.

- Når kroppen min er restituert, så tåler jeg nøyaktig den samme treninga som da jeg var 25 år. Det er jeg vanvittig overraska over. Oktobersamlingen i fjor var like hard som den jeg hadde i 2002, så det har ikke endra seg. Når jeg er frisk og hodet mitt er i orden, så går det veldig bra, sier Ole Einar Bjørndalen til Dagbladet.

Tross en sykdomsplaget sommeroppkjøring, så fikk han full uttelling for treningsmengden i høst, og da han vant sesongåpningen i Östersund - og var på pallen fire ganger før jul, så var det et varsku om at skiskytterlegenden ikke har gitt opp å plusse på sine 50 VM- og OL-medaljer.

- Klarer å utvikle meg Det som kanskje forbauser og imponerer mest med denne karen, er hans evigvarende sult, nysgjerrighet og evne til nytenkning. Der ligger hovedforklaringen på at han stadig kan hevde seg i toppen.

- Jeg klarer hele tiden å utvikle meg. Selv om jeg har prøvd mye, så er det fortsatt noe som er uprøvd, sier han.

Mens resten av VM-laget var på treningssamling på Beitostølen forleden, så var Ole Einar Bjørndalen opptatt på annet hold med testing og utvikling. Om han kan vinne en tidel på en justering, så viker han ikke en tomme for å prøve.

Bjørndalen er naturligvis den eneste som har med seg et eget digert rullende treningsstudio. Hans enorme trailer er selvsagt på plass i Holmenkollen, og er stedet Bjørndalen finner ro og perfekte forhold for gode restitusjonsøkter mellom øvelsene.
 
- Rimelig bra form Veteranen var nære en individuell medalje i Kontiolahti-VM i fjor, men endte opp med fjerde-, femte- og sjetteplass som beste plasseringer. I Kollen-VM omtaler han seg som en «joker».

Det kan altså bli alt og ingenting.

- Jeg tenker ikke på resultater, bare på at jeg skal gjennomføre best mulig. Om det holder til en fjerdeplass, så er jeg ikke bedre. Holder det til å vinne, så er jeg overlykkelig. Alt er mulig. Det er lenge siden jeg har konkurrert, men jeg har forberedt meg bra, og tror jeg er i rimelig bra form, sier Bjørndalen.

- Jeg er i angrepsposisjon, så jeg har ikke annet valg enn å gi bånn gass. 

GOD STEMNING: Ole Einar Bjørndalen er spent før Kollen-VM braker løs med sprinten på lørdag, for hans del.
GOD STEMNING: Ole Einar Bjørndalen er spent før Kollen-VM braker løs med sprinten på lørdag, for hans del. Vis mer