Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Rasende Bolsjunov kastet skiene i reklameskiltet

Oppdaget gigatabben 30 sekunder før start

Aleksandr Bolsjunov kastet skiene etter målgang og rev av seg ledertrøya. Pål Golberg skjønte hvilken tabbe russeren hadde gjort 30 sekunder før start - på karrierens største dag.

VANT SKI TOUR: Pål Golberg gratuleres av Simen Hegstad Krüger under herrenes Ski Tour i Granåsen Trondheim søndag.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
VANT SKI TOUR: Pål Golberg gratuleres av Simen Hegstad Krüger under herrenes Ski Tour i Granåsen Trondheim søndag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

TRONDHEIM (Dagbladet): Pål Golberg leverte en maktdemonstrasjon i snøværet i Granåsen og gikk alene i tet gjennom nesten samtlige 30 kilometer og vant Ski Tour 2020 på mektig imponerende vis.

- Dette er stort. Tårene kom på oppløpet. Jeg var ikke forberedt på det, sier Golberg etter karrierens største triumf.

Før dagens jaktstart hadde ikke Golberg spesielt stor tro på at det var mulig å hente inn sammenlagtleder Aleksandr Bolsjunov, som knapt har vist svakhetstegn denne vinteren.

SPORTSNYHETENE: De russiske utøverne slet tydelig med kladder under skiene. Bilder fra NRK. Vis mer

Oppdaget tabben på startstrek

Men før start skjønte 29-åringen at Bolsjunov og Russland hadde gjort en gigantisk tabbe - med klisterski og ikke rubski i nysnøen i Granåsen.

- Jeg skjønte før start at Bolsjunov gjorde et dumt skivalg. Jeg tenkte: «Det der går ikke i dag», forteller Ski Tour-vinner Golberg.

- Så du at Bolsjunov hadde klisterski på startstreken?

- Ja, vi har samme skimerke. Jeg skjønte at han hadde klister under skiene. Jeg synes det var synd. For meg var skivalget veldig enkelt med tanke på hvordan været var, sier Pål Golberg til Dagbladet.

- Du vurderte ikke å si til ham at han burde bytte ski?

- Nei, det var 30 sekunder til start, så....

STOR DAG: Pål Golberg (i midten) vant Ski Tour 2020 foran Simen Hegstad Krüger (t.v.) og Hans Christer Holund under i Granåsen i Trondheim søndag.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
STOR DAG: Pål Golberg (i midten) vant Ski Tour 2020 foran Simen Hegstad Krüger (t.v.) og Hans Christer Holund under i Granåsen i Trondheim søndag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Illsint russer kastet skiene

Resultatet ble at Golberg raskt hentet inn Bolsjunov på en dag hvor han samtidig holdt unna for alle de norske forfølgerne med god margin, selv om de hadde fordel av å gå sammen i gruppe nr. 2.

Ingen kan ta fra Golberg dagens maktdemonstrasjon, men verden får aldri svar på hvordan 30-kilometeren hadde endt om Bolsjunov hadde valgt rubski og ikke klisterski i nysnøen.

RØRT: Pål Golberg jubler etter seier under herrens avslutningsrenn i Ski Tour i Trondheim søndag.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
RØRT: Pål Golberg jubler etter seier under herrens avslutningsrenn i Ski Tour i Trondheim søndag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Den russiske langrennsstjerna var rasende etter målgang.

Han snakket ikke med en sjel og kastet skiene hardt inn i reklameskiltet - og demonstrerte smørebommen med det kastet.

Like etter rev han av seg den gule ledertrøya i sinne.

- Sur, skuffet og forbannet

Dernest stormet Bolsjunov ut av stadion i fullt firsprang for å unngå å snakke med alle journalistene som løp etter.

- Bolsjunov har vist at han er temperament når han kommer i mål. Jeg skjønner godt at han er skuffet. Dette hadde han ikke sett for seg. Jeg skjønner at han er sur, skuffet og forbannet, sier sammenlagttoer Simen Hegstad Krüger til Dagbladet.

- Han var ikke snakkesalig med noen etter målgang og forsvant raskt fra området.

Hetlands beskjed

Emil Iversen, som gikk en strålende jaktstart og klatret opp til 4. plass, forsto tidlig hvilken tabbe russerne hadde gjort.

- Jeg skjønte at Bolsjunov gikk på klister 250 meter ut i jaktstarten da Tor Arne Hetland ropte at det iser for Bolsjunov allerede. Da tenkte jeg at det blir en lang, lang dag for ham. Like etter så jeg hvor mye det lugget for Ivan Jakimusjkin, forteller Iversen til Dagbladet.

- Hva vil du si om skivalget til russerne?

- Middels, sier Meråker-gutten, som etter en blytung start på Ski Tour avsluttet helt formidabel og klatret opp til 4. plass sammenlagt.

- Nå er jeg tilbake. Det skal jeg feire i kveld. Ingen vet hvorfor det har snudd, hvorfor det gikk dårlig og hvorfor det nå går så bra. Ingen vet, sier Iversen til Dagbladet.

Kaos før start

Hans Christer Holund, som jublet for 3.-plassen i Ski Tour 2020, forteller om kaotiske minutter før start da snøværet eskalerte.

- Det var hektisk og stressende før start. Vi skulle opprinnelig gå på klister. Det var planen helt fram til ti minutter før start. Men det kom så mye snø og vi måtte bytte til rubski, som vi hadde i bakhånd. Vi vet jo hvor skiftende været er i Trondheim, forteller Holund til Dagbladet.

- Det er litt merkelig at Bolsjunov og russerne endte på klisterski. Vi tok inn så mye tidlig at trenerne antok at de hadde gått for klister. Det skjønte vi da vi tok ham inn igjen.

- Hva betyr denne pallplassen for deg?

- Dette betyr veldig mye for meg, etter en sesong som har vært dårlig enn jeg har sett for meg. Det er ekstra deilig å prestere her.

- Synes ekstremt synd på ham

Simen Hegstad Krüger var den skarpeste i forfølgergruppa og spurtet inn til 2. plass etter en strålende jaktstart.

- Vi hadde fantastiske ski i dag på et veldig krevende trønderføre. Vi ser hvor viktig det er nå Bolsjunov ikke har sjanse med sine ski i dag. Jeg må si at jeg synes ekstremt synd på ham, sier Krüger til Dagbladet.

- Vi fikk beskjed fem minutter før start at vi går for rubski. De skiene hadde jeg ikke gått en meter med på skitesten i dag, for da testet jeg bare klisterski. Men jeg stolte på smøreren og er veldig glad for det.

Det gjorde Krüger og de norske herrene rett i.

Aller best var Pål Golberg, tidenes første vinner av Ski Tour.

- Det er veldig stort. Jeg har stort sett gjort mine best renn alene, når jeg får gå med jevn fart over tid, sier Golberg til Dagbladet.

Hele Norges coronakart