Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

VM i alpint i St. Moritz

Oppgitt Jansrud over ujevne forhold: - Det var helt håpløst for de som kjørte før meg

Både Kjetil Jansrud og Aleksander Aamodt Kilde kjørte godt, men ingen av dem klarte å ta steget helt opp på pallen i VM-utforen. Fattige to hundredeler skilte Jansrud fra VM-bronse.

MEDALJEN GLAPP: Kjetil Jansrud ledet VM-utforen St. Moritz sammen med Patrick Kueng. Så kom Beat Feuz og overtok ledelsen. Til slutt havnet Jansrud utenfor pallen. Foto: AFP PHOTO / Fabrice COFFRINI
MEDALJEN GLAPP: Kjetil Jansrud ledet VM-utforen St. Moritz sammen med Patrick Kueng. Så kom Beat Feuz og overtok ledelsen. Til slutt havnet Jansrud utenfor pallen. Foto: AFP PHOTO / Fabrice COFFRINI Vis mer

(Dagbladet): 2013: Aksel Lund Svindal. 2007: Aksel Lund Svindal. Der stopper lista.

Det er de to eneste norske mesterskapsgullene i utfor noensinne - helt siden Walter Prager vant det første VM-gullet i 1931. Heller ikke i dag ble lista utvidet.

På 60 mesterskapsutforer har Norge kun vunnet to ganger. Til sammenligning har Østerrike plukket 23 gull i alpinsportens formel 1-disiplin. Norge har fire ganger så mange mesterskapseire i super-G som i utfor, selv om det har vært tre ganger så mange gull å kjempe om i utfor kontra super-G.

Hele åtte av 21 mesterskapsvinnere i super-G er nordmenn, hvorpå gullene er fordelt mellom Kjetil André Aamodt (3), Atle Skårdal (2), Lasse Kjus, Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud.

Usikkerhetsmomentet

I dag kom en ny norsk sjanse til etterlengtet utforsuksess: Kunne Jansrud (31), som har sju av hans 18 verdenscupseire i utfor, endelig ta VM-gull i denne disiplinen? Eller kunne Aleksander Aamodt Kilde (24), som har én verdenscupseier i utfor, banke til med sitt første VM-gull?

GULLVINNER: Beat Feuz jublet for VM-gull i utforen i St. Moritz. Foto: REUTERS/Ruben Sprich
GULLVINNER: Beat Feuz jublet for VM-gull i utforen i St. Moritz. Foto: REUTERS/Ruben Sprich Vis mer

Tåka gjorde at VM-utforen i St. Moritz ble utsatt fra i går til i dag. Også i dag skapte det lave skydekket komplikasjoner, som medførte at utforrennets startpunkt ble flyttet betydelig ned. Dermed ble løypa kortere enn normalt.

Det skapte nye spørsmål og usikkerhetsmoment: Hvem ville få en fordel av dette? Og hvem ville det bli en ulempe for?

- Det er en fordel for Norge. Nå får de norske gutta mer nytte for kjempekreftene når de staker ut fra start, sa NRKs alpinekspert Marius Arnesen før start.

Forholdenes påvirkning

Men det ble ingen norske medaljer. Kjetil Jansrud ledet da han kjørte i mål, men tre konkurrenter snek seg forbi Vinstra-gutten. Til slutt røk medaljen med fattige to hundredeler til Max Franz. Beat Feuz vant gullet foran Erik Guay.

- Det var kjipt. Det ble fryktelig fint utforvær etter hvert, dessverre. Jeg kjørte så bra som jeg kunne ha gjort. Jeg kjørte like bra som de beste rennene mine tidligere i år. Det er vanskelig å være bitter da, sier Jansrud til NRK.

- Det begynte å bli bra vær da jeg kjørte. Det var helt håpløst for de som kjørte før meg, som for eksempel Dominik Paris. De som kjørte sist, hadde best vær. Jeg synes det er fryktelig kjedelig.

NESTEN: Aleksander Aamodt Kilde imponerte med en sterk 6. plass i VM-utforen og var nær medalje også han. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
NESTEN: Aleksander Aamodt Kilde imponerte med en sterk 6. plass i VM-utforen og var nær medalje også han. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

Han er usikker på om rennet burde ha blitt ytterligere utsatt eller ikke.

- Det er akkurat som i går: Aamodt mente at vi skulle kjøre, mens vi mente at det ikke burde det. Vi får aldri vite om det ville blitt likere forhold om vi hadde utsatt rennet. Men jeg hadde gode nok forhold til å kjøre raskt. Jeg må bare akseptere det, sier Jansrud til statskanalen.

Kjetil André Aamodt forstår hva Jansrud mener.

- Det er ingen tvil om at de som kjørte tidlig, hadde tøffere forhold. Men sånn er sporten. Det må vi leve med.

Jansrud tok ledelsen

Dominik Paris ledet da landsmannen Peter Fill, som leder utforcupen denne sesongen, sørget for dobbelt italiensk. Fill er like gammel som Aksel Lund Svindal og har levd i skyggen av nordmannen omtrent hele karrieren.

På startnummeret etterpå kom imidlertid Bostjan Kline ned til ny ledertid.

Så var det Jansruds tur. 31-åringen fra Vinstra la igjen to tideler på toppen, men valgte gode linjer og knappet innpå Klines forsprang.

Da satte Jansrud inn sjettegiret og så grønne tall ved de tre siste passeringene. I mål var han 13 hundredeler foran Kline.

- Dette er rått, ropte Marius Arnesen.

Feuz kuppet festen

På startnummeret etter kjørte hjemmehåpet Patrick Kueng inn til nøyaktig samme tid som Jansrud. Dermed er det delt ledelse i St. Moritz.

- Det er helt vanvittig. Kueng er helt uberegnlig, sier NRKs alpinekespert Kjetil André Aamodt.

Sveits var imidlertid ikke ferdig for dagen. Startnummer 13 ble alt annet enn et ulykkestall for Beat Feuz. Sveitseren åpnet forsikt, men kjørte i en egen klasse siste del av utfortraseen.

I mål var Feuz hele 39 hundredeler foran Jansrud og Kueng. Hjemmefansen var i ekstase.

Så kom verdensmesteren fra super-G tidligere i uka, canadiske Erik Guay. 35-åringen kjørte raskere enn Feuz på toppen og hadde grønne tall fram til nest siste passering.

Ingen nordmenn på pallen

Guay tok litt innpå mot slutten igjen, men var 12 hundredeler bak sveitseren i mål. Dermed dyttet han Jansrud og Kueng ned til 3. plass.

Der var de ikke lenge. Max Franz kjørte også godt og snek seg inn to hundredeler foran Jansrud og Kueng. Dermed røk medaljen for gladgutten fra Vinstra.

- Han ødelegger dagen for Norge, ropte NRK-kommentator Andreas Toft om østerrikeren som overtok bronseplassen.

Så var det duket for Aleksander Aamodt Kilde fra startnummer 20. Han kjørte raskere enn Feuz på toppen, men tapte gradvis til sveitseren i den korte utforløypa.

I mål var han 49 hundredeler bak Feuz. Det holdt til en 6. plass, mens Jansrud ble nr. 4.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media