TELLER NED: Stefan Johansen og Norge forbereder seg til VM-kvalifiseringen mot Tyskland førstkommende søndag. Foto: Hans Arne Vedlog 
TELLER NED: Stefan Johansen og Norge forbereder seg til VM-kvalifiseringen mot Tyskland førstkommende søndag. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Oppgitt Johansen: - Vet ikke om de som sier sånt skal kalle seg eksperter

- Vi har tillit til Høgmo.

Norge - Tyskland, på TVNorge søndag klokka 20.45

SANDVIKA (Dagbladet): Stefan Johansen (25) og Norge teller ned til storkampen mot Tyskland i VM-kvalifiseringen søndag. Ullevaal byr på stinn brakke - 27.000 tilskuere - men det er usikkert hvor Norge står sportslig.

Med manglende resultater kommer - slik dette gamet er - også spekulasjonene. Blant annet ble flere spillere angivelig tatt på senga i den siste kampen i EM-playoffen mot Ungarn i fjor høst.

Inn på laget kom plutselig Mohamed Elyounoussi, Martin Ødegaard og Haitam Aleesami. De erstattet Tom Høgli, Jo Inge Berget og Alexander Søderlund fra første kamp. At Markus Henriksen også startet på topp, ble nærmest sett på som et uvirkelig trekk av trener Per-Mathias Høgmo.

- Vi må tørre å si at vi dreit oss ut mot Ungarn, sier Johansen om Ungarn-kampene på generelt grunnlag.

- Forhåpentligvis lærer man av sånne ting. Vi var ikke i nærheten i de to kampene. Jeg håper vi har mer hår på kassa denne gangen.

- Typisk med spekulasjoner

Etterpå er det her og der blitt hvisket om misnøye med Høgmo, at spillerne trekker vurderingsevnen i tvil. På fredagens pressemøte i Sandvika utenfor Oslo - før Tyskland-feiden - avviste Fulham-spiller Johansen en slik problemstilling fullstendig.

- Jeg har fått med meg litt angående det med tillit. Jeg har ikke lest alt. Det er litt typisk at det blir spekulasjoner når resultatene går imot oss. Men du kan spørre enhver spiller som er her. Vi har tillit til prosjektet han (Høgmo) holder på med.

 PRESSET: Per-Mathias Høgmo merker presset fra omgivelsene før VM-kvalifiseringen starter mot Tyskland søndag. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
 PRESSET: Per-Mathias Høgmo merker presset fra omgivelsene før VM-kvalifiseringen starter mot Tyskland søndag. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

Johansen fortsetter:

- Han har også utrolig flinke folk rundt seg. De er opptatt av utvikling av unge spillere og måten å spille på. At vi ikke har tillit til ham ... jeg vet ikke om de som sier sånt skal kalle seg eksperter.

- Hvordan opplever du Høgmo sammenliknet med Ronny Deila, som var klubbtreneren din i mange år?

- Jeg synes det er viktig at treneren involverer seg i spillerne. At man jobber samlet inn mot et mål og involverer støtteapparatetet tett innpå spillerne. Utfordringen på et landslag er at du ikke møtes hver dag på trening. Du møtes bare x antall ganger i året.

Midtbanekrigeren fortsetter:

- Men oppfølgingen har utviklet seg og er spisset mye. Han kommer over og besøker spillere. Det med tillit er bare å avkrefte. Han har full tillit i gruppa.

Sikter inn mot andreplass

Foruten Tyskland er Norge i gruppe med Aserbajdsjan, San Marino, Nord-Irland og Tsjekkia. Gruppevinneren går direkte til Russland-VM i 2018. Åtte av ni gruppetoere skal spille playoff.

- Hva krever du av Norge i kvaliken?

HEKSEGRYTE: Den forrige kvalifiseringen Norge deltok i endte her, på Groupama Arena i Budapest. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
HEKSEGRYTE: Den forrige kvalifiseringen Norge deltok i endte her, på Groupama Arena i Budapest. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

- Jeg tror vi alle er enige om at vi skal havne på en av de to øverste plassene. Samtidig må vi se realiteten, at vi har havnet i gruppe med verdens beste landslag. Tyskland er store favoritter til å ta førsteplassen. Vi håper at vi kan utfordre dem. Og vi skal være tøffe nok til å si at vi skal ha andreplassen.

- Hvem ser du som fremste utfordrer til andreplassen?

- Det tipper jeg blir Tsjekkia. Vi kommer til å bli utrolig skuffet hvis vi ikke klarer det, sier Johansen.