FRYKTER FOR SPORTENS OMDØMME: Alexander Kristoff (t.h.) og Edvald Boasson Hagen (i midten) ga uttrykk for skuffelse over Alberto Contador etter dagens treningstur i Australia, mens Thor Hushovd ikke ville kommentere saken. 
Foto: Heiko Junge / Scanpix
FRYKTER FOR SPORTENS OMDØMME: Alexander Kristoff (t.h.) og Edvald Boasson Hagen (i midten) ga uttrykk for skuffelse over Alberto Contador etter dagens treningstur i Australia, mens Thor Hushovd ikke ville kommentere saken. Foto: Heiko Junge / ScanpixVis mer

- Oppgitt over at de beste jukser og lyver

De norske VM-rytterne om Contador.

|||Norske VM-syklister frykter på nytt for sportens omdømme etter at den største stjernen, Alberto Contador (27), avla positive dopingtest under sommerens Tour de France.

Tour-helten offentliggjorde selv avsløringen via sin egen hjemmeside natt til torsdag norsk tid - 71 dager etter at prøven ble innhentet. Både A- og B-prøven viser spor etter clenbuterol.

Mens Thor Hushovd (32) ikke ønsket å kommentere saken etter sin treningstur tre dager før VM-fellesstarten i Australia, slo både Edvald Boasson Hagen (23) og Alexander Kristoff (23) fast at de er skuffet over rivalen.

Spanjolen risikerer å bli fratatt Tour-seieren samt utestengelse fra all idrett i to år.

- Contador er en av de største rytterne i sykkelsporten. Om han har jukset seg til det, er det skuffende. Jeg blir oppgitt over at de beste rytterne gang på gang jukser og lyver, sier Kristoff.

Boasson Hagen hevder han blir dopingtestet svært ofte, og han fester lit til at det samme gjelder konkurrentene.

- Hvis Contador har tatt noe ulovlig, er det veldig dumt. Men det er bra at det testes mye og at dem som jukser blir avslørt. Ting gjøres for å rense opp i idretten, og jeg har inntrykk av at det hjelper. Det skal nok godt gjøres å slippe unna, hevder Sky-stjernen.

Vant rittet Den tredobbelte Tour de France-vinneren avla positiv dopingprøve 21. juli, på siste hviledagen i det franske treukersrittet. Dagen etter sto den tøffeste fjelletappen for tur, der Contador fulgte erkerival Andy Schleck (25) til målstreken og i praksis vant hele rittet.

Spanjolen hevder selv at forurensning av maten er eneste sannsynlige årsak til det positive utslaget. Analysen skal vise svært små mengder av det forbudte stoffet.

- Det fins to alternative forklaringer her. Den ene er at Contador har rett i at stoffet er blitt tilført gjennom næringsmidler, som skal være dokumentert mulig. Den andre er at han bevisst har tatt dette stoffet noen døgn før dopingprøven ble innhentet, sier den norske landslagslegen Stein Ørn.

Clenbuterol er framstilt som astmamedisin, men stoffet skal også påvirke kroppens forbrenning (metabolisme).

Ingen mistanke Dopingskandalen var naturligvis torsdagens store «snakkis» i den norske sykkelleiren i VM. Alberto Contador er utvilsomt den største stjernen blant en lang, lang rekke syklister som er blitt dopingavslørt de siste årene.

- Hvis det viser seg at han har gjort noe ulovlig, er det utvilsomt svært negativt for sykkelsporten. Contador har vært den beste sammenlagtrytteren i flere år, og dette er ikke noe sykkelsporten trenger, sier tidligere toppsyklist Atle Kvålsvoll.

- Dessverre blir de beste utøverne, nesten uansett idrett, mistenkt for dopingmisbruk. Men inntil nå har det ikke vært noen grunn til å mistenke ham framfor andre. Contador er en flott rytter, og han har alltid vært god. Han har ikke plutselig nådd toppen, legger han til.

Landslagssjef Steffen Kjærgaard var tidligere profesjonell i laget til Lance Armstrong, som har de sterkeste dopingmistankene hengende over seg. Contador-prøven er den første som viste spor etter ulovlig stoff fra årets Tour de France.

- Sykkelsporten trenger så absolutt ikke en ny dopingskandale. Vi har fått flere enn vi har behov for allerede, mener Kjærgaard.

(NTB)