Oppgitt over nye dopanklager

De norske langrennsløperne blir dopingtestet i ett sett. Men i går framsatte russiske skiledere nye anklager om norsk dopingjuks.

MOLDE (Dagbladet): Bente Skari innrømmer at hun begynner å bli lei av alt dopingmaset:

- Det er greit at vi blir testet. Men nå er jeg blitt testet to ganger i uka siden begynnelsen av november. Jeg vet at jeg ikke gjør noe galt. Det begynner å bli nok, inrømmer Bente Skari overfor Dagbladet.

I går tok Nittedals-jenta sitt 13. NM-gull. Samme dag ble det offentliggjort en svarteliste med 14 navngitte løpere som Det internasjonale skiforbundet (FIS) frykter skal dope seg i VM i Val di Fiemme.

Ingen nordmenn eller svensker finnes på lista. Derimot inneholder lista blant annet fem russere, to estlendere, to østerrikere og en finne.

- Det er ikke heldig med spekulasjoner. Enten tar de dem, eller så kan de la være, mener Frode Estil, som bare ble slått av Odd-Bjørn Hjelmeset på 10 kilometer klassisk under gårsdagens NM.

Rykter og anklager

Selv om ingen norske langrennsløpere er blitt tatt for doping, har de hele tida måtte leve med dopingrykter og anklager. I går slo russerne til. På en pressekonferanse etter det russiske mesterskapet rettet den russiske landslagslegen grove beskyldninger mot nordmennenes bruk av astmamedisin.

- Enten er de syke og må ha behandling eller så får de konkurrere på like vilkår som alle andre, sa Aleksandr Dimitrijev til nyhetsbyrået Reuters.

Legen la til at russerne hevder at mange vestlige utøvere ganske enkelt fordekker sitt dopingbruk ved å benytte stoffer til å behandle astma.

Rundt 30 prosent av norske langrennsløpere bruker astmamedisin. Frode Estil er en av dem. Han reagerte i går ikke spesielt sterkt på beskyldningene.

- Jeg har papir på at jeg kan bruke astmamedisin, så jeg har god samvittighet, sier han.

Klassiskeksperten forteller at han har gjennomgått grundige tester for å få lov til å bruke medisin mot astma.

- Jeg skjønner at de spekulerer på hva vi foretar oss. Det er til å leve med, mener Estil.

Landslagslege Kai Håkon Carlsen tilbakeviser anklagene fra russerne.

- Dårlig gjort

- Det er veldig dårlig gjort å komme med slike beskyldniger. Det er litt rare beskyldninger fra en lege. Han burde vite at disse medisinene ikke bedrer prestasjonsevnen og at det ikke er mulig å maskere annen form for doping med astmamedisin, sier landslagslege, Carlsen.

Bruk av astmamedisin blir påvist på en dopingtest. Hvis løperen ikke kan dokumentere at hun har lov til å bruke medisinen, vil hun bli tatt for doping.

- Bruk av astmamedisin må meldes til FIS før sesongen. I tillegg krever de opplysninger om symptom på sykdommen, utskrift av lungefunksjonskurver og resultat fra en anstrengelsestest, forteller Carlsen.

Frode Estil innrømmer at han begynner å bli lei dopingrykter og anklager. 30-åringen håper snart ryktene skal ta slutt.

- Jeg synes det blir for mye fokus på det, og jeg håper det ikke blir flere avsløringer.

Han får støtte av Bente Skari.

- Det var en bra opprydding i fjor. Jeg tror vi har en rein idrett nå. Men jeg er lei hele dopinggreiene, sier hun.

FRUSTRERT: Bente Skari er blitt dopingtestet to ganger i uka siden november. - Det begynner å bli nok, sier gårsdagens NM-vinner i Molde. Dette bildet er tatt under verdenscuprennene i tsjekkiske Nove Mesto for to uker siden.