Oppgitt Ustjugov: - Jeg er skikkelig lei de spørsmålene

Sergej Ustjugov er ferdig med spørsmål om dytten og krasjen med Johannes Høsflot Klæbo. Nå ønsker han en ny duell mot den norske stjerna.

FERDIG : Sergej Ustjugov er lei av spørsmål om dytten mot Johannes Høsflot Klæbo på sprinten torsdag. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
FERDIG : Sergej Ustjugov er lei av spørsmål om dytten mot Johannes Høsflot Klæbo på sprinten torsdag. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

SEEFELD (Dagbladet): I forrige VM var han den store løperen og tok med seg to gull og medalje fra samtlige distanser. I Seefeld har det handlet mer om uhell, knuffing og dårlige ski for Sergej Ustjugov.

Nå velger den knallsterke russeren å stå over onsdagens 15 kilometer klassisk, for å lade maksimalt til stafett og femmila som avslutter verdensmesterskapet.

- Som dere så på skiathlon, var ikke klassiskdelen så god som jeg ønsket og så god som skøytedelen. Hele denne sesongen har ikke klassiskrennene mine vært så gode som jeg har ønsket. Det er grunnen, sier Ustjugov på spørsmål fra Dagbladet om hvorfor han ikke går.

- Jeg var litt skuffet etter skiathlon, men nå er jeg kommet over det. Nå handler alt om å forberede seg til stafett og 50 kilometer, fortsetter 25-åringen.

- Skikkelig lei

Nedturen for Ustjugov begynte da han og Klæbo kolliderte i semifinalen av herresprinten. Etterpå var russeren så forbanna at han gikk bort og dyttet til Klæbo og la ei hånd på kinnet til trønderen.

Ustjugov ble disket etter opptrinnet, mens Klæbo gikk inn til sitt første VM-gull. Russerne forsøkte å klage på avgjørelsen og ønsket samtidig Klæbo disket, men ble ikke hørt av juryen.

Dette sa Ustjugov om situasjonen til Dagbladet etter sprinten torsdag.

RASENDE: Sergej Ustjugov gikk til angrep på Johannes Høsflot Klæbo etter målgang i Seefeld. Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

Flere dager og ett løp seinere er fortsatt ikke Ustjugov særlig snakkesalig om hva han syntes om situasjonen.

- Det er så lenge siden nå og ikke sant. La oss glemme det nå, sier Ustjugov via sin russiske tolk.

De to Fischer-løperne delte samme podium på en pressekonferanse holdt av den østerrikske skiprodusenten mandag. Klæbo og Ustjugov har likevel ikke snakket ut om uhellet og sine forskjellige versjoner av hva som hendte.

- Nei, vi har ikke snakket sammen. Jeg forstår ikke engelsk og han forstår ikke russisk, så vi har ikke hatt mulighet til å snakke om det, forteller russeren.

Ustjugov blir tydelig oppgitt hver gang temaet kommer opp. Selv før hans oversetter er i gang med å stille spørsmål om Klæbo-situasjon sukker og rister skistjernen oppgitt på hodet.

- Jeg er skikkelig lei av de spørsmålene, sier Ustjugov.

SNAKKER IKKE: Sergej Ustjugov og Johannes Høsflot Klæbo snakker ikke sammen. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
SNAKKER IKKE: Sergej Ustjugov og Johannes Høsflot Klæbo snakker ikke sammen. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer

Ikke noe press

Russeren ønsker heller å prate om det som skal skje i rennene som han har igjen i idylliske Seefeld. Forskjellen er stor til det som skjedde i Lahti for den dobbelte verdensmesteren.

- Det er lenge siden nå. Det er et nytt mesterskap og alle har trent og forberedt seg til dette mesterskapet. Selvfølgelig er jeg skuffet over at jeg ikke har klart å bli verdensmester i år, men jeg jobber fortsatt med saken og skal gjøre mitt beste, sier han.

Den russiske bjørnen avviser bestemt at det ligger et ekstra press på ham, til tross for at han sitter igjen med en niendeplass som best i de løpene han hadde plukket seg ut som sine beste gullsjanser før mesterskapet.

- Nei, jeg føler ikke noe press. De rennene jeg hadde plukket meg ut var sprint og skiathlon. De gikk ikke som jeg hadde ønsket. Gutta i tet var veldig raske i klassisk i skiathlon. Men jeg føler ikke noe press, jeg er godt forberedt for dette mesterskapet, så alt er bra, forklarer Ustjugov.

Det er ikke bare VM-kongen fra Lahti i 2017 som er i Seefeld. Også VM-kongen fra forrige gang mesterskapet gikk i den østerrikske alpebyen, Gunde Svan, er på plass.

FULL STOPP: Gunde Svan blir intervjuet av Dagbladets Øyvind Godø. Så kommer Charlotte Kalla forbi. Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet. Vis mer

Lover stafettgull

Til nå har det vært andre enn Ustjugov som har stått for gode russiske prestasjoner. De russiske herrene har stått på pallen i alle tre rennene til nå, takket være Gleb Retivykh og Aleksandr Bolsjunov.

Likevel er ikke alt fryd og gammen i den russiske troppen. Det er fortsatt en ting som mangler.

- Er alt bra?, spør Dagbladet den russiske landslagstreneren Markus Cramer.

- Nei, alt er ikke bra, svarer tyskeren og smiler litt.

- Du mangler gullet?

- Ja, men det tar vi på fredag.

- Du mener Norge ikke vinner stafetten for første gang siden 1999?

- Ja, på fredag vinner vi. Det lover jeg.

- Om Marcus sier det, vil det definitivt hende, sier Ustjugov og smiler.

Russerne har nemlig et fryktinngytende mannskap og minst like mange aktuelle kandidater til de fire plassene som det norske mannskapet. Cramer har en overflod av sterke klassikere og fristilsløpere å fylle på med rundt Bolsjunov på den andre etappen og Ustjugov på den siste.

For til tross for et skuffende mesterskap til nå finnes det ingen tvil om at Ustjugov er mannen for ankeretappen. I forrige VM klarte han aldri å ta igjen Finn Hågen Krogh på den siste og avgjørende etappen.

Denne gangen blir motstanderen Johannes Høsflot Klæbo. Det gjør ikke Ustjugov mer redd av den grunn. Russeren sier han gjerne møter nordmannen til duell på slutten av stafetten.

- La oss få testet det ut, sier Ustjugov

- Så du ønsker å møte ham på et oppløp?

- Ja, så klart. Hvorfor ikke, svarer den russiske stjerna.

Torsdag

21. februar

Kl 12.00 Prolog sprint: Sprint fristil kvinner og herrer
Kl 14.00 Finaler: Sprint fristil kvinner og herrer

Fredag

22. februar

Kl 10.30 Hopp storbakke: Kombinert (HS120 i Innsbruck)
Kl 16.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Lørdag

23. februar

Kl 11.00 15 kilometer skibytte: Kvinner
Kl 12.30 30 kilometer skibytte: Herrer
Kl 14.30 Hopp Storbakke: Herrer

Søndag

24. februar

Kl 09.15 Semifinaler lagsprint: Langrenn kvinner og herrer
Kl 10.30 Hopp lagsprint: Kombinert
Kl 11.30 Finaler lagsprint: Sprint fristil langrenn kvinner og herrer
Kl 13.30 Lagsprint kombinert 2 x 7,5 kilometer langrenn
Kl 14.45 Lagkonkurranse hopp: I Innsbruck

Tirsdag

26. februar

Kl 13.30 10 kilometer klassisk: Kvinner
Kl 16.00 Kvalifisering hopp: Kvinner

Onsdag

27. februar

Kl 14.00 15 kilometer klassisk: Herrer
Kl 16.15 Hopp: Kvinner

Torsdag

28. februar

Kl 11.00 Hopp normalbakke: Kombinert
Kl 13.00 Stafett langrenn: Kvinner, 4x5 kilometer
Kl 15.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Fredag

1. mars

Kl 13.15 Stafett langrenn Herrer, 4x10 kilometer
Kl 16.00 Hopp Herrer, normalbakke

Lørdag

2. mars

Kl 11.00 Lagkonkurranse kombinert: Hopp normalbakke
Kl 12.15 30 kilometer: Kvinner, fristil
Kl 14.45 Lagkonkurranse kombinert: Langrenn, 4x5 kilometer
Kl 16.00 Mixed lagkonkurranse hopp: normalbakke

Søndag

3. mars

Kl 13.00 50 kilometer: Herrer, fristil

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer