Ski-NM

Oppgjør: - Fyrer løs

Det norske kvinnelandslaget har slått tilbake etter sommerens kritikkstorm. Det gleder Ingvild Flugstad Østberg, som retter en pekefinger mot ekspertene.

I RUTE: Ingvild Flugstad Østberg har, som det norske landslaget, hatt en god start på sesongen. Her er hun i samtale med Tiril Udnes Weng, Frida Karlsson og Ebba Andersson etter et renn på Lillehammer. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
I RUTE: Ingvild Flugstad Østberg har, som det norske landslaget, hatt en god start på sesongen. Her er hun i samtale med Tiril Udnes Weng, Frida Karlsson og Ebba Andersson etter et renn på Lillehammer. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

GJØVIK (Dagbladet): Det norske kvinnelandslaget i langrenn måtte tåle mange kritiske spørsmål før årets sesong. Medaljegrossistene Therese Johaug og Maiken Caspersen Falla la konkurranseskia på hylla, og eksperter og forståsegpåere var bekymret for generasjonsskiftet, som det hadde blitt varslet om i flere år.

Hva kom til å skje?

Fasiten etter første halvdel av sesongen er at norske Tiril Udnes Weng har den gule ledertrøya i verdenscupen, samme kvinne ble nummer tre i Tour de Ski og det norske kvinnelaget har hatt 17 individuelle pallplasser i løpet av 17 verdenscuprenn, fordelt på seks kvinner.

Både Tiril Udnes Weng og tvillingsøster Lotta har vunnet sine første verdenscuprenn. Anne Kjersti Kalvå har vært på pallen for første gang, Mathilde Myhrvold for andre gang og Heidi Weng og Ingvild Flugstad Østberg har også vist gode takter igjen.

HAR IMPONERT: Lotta Udnes Weng (t.v.), Tiril Udnes Weng (i midten) og Heidi Weng. Foto: Terje Pedersen / NTB
HAR IMPONERT: Lotta Udnes Weng (t.v.), Tiril Udnes Weng (i midten) og Heidi Weng. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Slår tilbake

Ingvild Flugstad Østberg har opplevd landslagskritikken fra utsida. Hun tar et oppgjør med skytset som ble sendt i retning utøverne:

- Jeg syns jentene fikk altfor mye kritikk før de fikk gå et eneste skirenn. Jeg syns det var dårlig av ganske mange. De har greid å motbevise kritikken, og det er veldig bra, sier Flugstad Østberg til Dagbladet.

KLAR BESKJED: Ingvild Flugstad Østberg. Foto: NTB
KLAR BESKJED: Ingvild Flugstad Østberg. Foto: NTB Vis mer

Gjøvik-kvinnen, som var tilbake på pallen i Davos før jul, er blant utøverne som er i førersete til en VM-plass. 32-åringen kan fort gå mange distanser i Planica om hun fortsetter å levere de neste ukene.

Hun er stolt over måten landslagsutøverne har taklet kritikken på:

- Jeg vet hvordan ting fungerer og hvordan folk kan melde. Hvis det meldes og det slår inn, så slår ekspertene seg på brystet. Tar de feil er det ikke alle som er like raske med å si at de tar feil. Det er bare å fyre løs med ting. Det er litt komisk, forklarer hun.

TRØBBEL: Kristine Stavås Skistad viser solid form fire uker før VM, Petter Northug får latterkrampe på direkten og Ane Appelkvist Stenseth avslører ukjent drama før NM-sprinten. Video: Løkås/Haarstad. Klipp: NRK og Jantelov1 / Instagram. Foto: NTB Vis mer

Kritikken hagler

Ane Appelkvist Stenseth innrømmer at det gikk en «faen» i utøverne da kritikken haglet i sommer:

- Vi har brukt det til motivasjon i stedet for å bli knekt. Det tror jeg hadde vært vanskelig om vi ikke var en fin gruppe, forklarer hun til Dagbladet.

Spesielt to ting er blitt trukket fram av utøverne på det norske laget for forvandlingen. At enerne ble borte, gjorde at laget måtte samle seg og krige sammen om målene. Den andre er ankomsten av Sjur Ole Svarstad og Stig Rune Kveen i trenerteamet.

NYE TRENERE: Stig Rune Kveen (t.v.) og Sjur Ole Svarstad. Foto: Terje Pedersen / NTB
NYE TRENERE: Stig Rune Kveen (t.v.) og Sjur Ole Svarstad. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

For ordens skyld: Ingen har vært kritiske til den tidligere trenerduoen Ole Morten Iversen og Ola Vigen Hattestad, men det er ingen tvil om at kvinnelandslaget har nytt godt av forandringen i trenerteamet.

- Jeg tror at trenerne har spilt en viktig rolle i år. De kom inn med mye motivasjon og kunnskap. De er veldig flinke på å bygge oss opp, og gir oss selvtillit og trygghet. Det var nok mange av oss som gikk inn i det nye treningsåret med en stor revansjelyst og motivasjon om å prestere på et høyere nivå. Sånn jeg har opplevd det har hele laget vært veldig på hugget, ikke bare utøverne, men hele støtteapparatet, sier Tiril Udnes Weng til Dagbladet.

-Vanskelig å beskrive

Ane Appelkvist Stenseth kjemper om en VM-plass under helgas NM på Gjøvik. Hun må prestere i ukene framover for å kunne ikle seg landslagsdrakta i Planica.

Hun hyller lagvenninnene:

- Det er blitt en veldig sammensveiset gruppe. Trenerne jobber med lagfølelsen, og alle føler at vi er nødt til å bidra. Vi har blitt snakket ned i «hytt og gevær» i sommer og høst, men vi har vært trygge på den plassen vi har, forklarer sprinteren til Dagbladet.

KRIGER OM VM-PLASS: Ane Appelkvist Stenseth, her fra torsdagens prolog. Foto: Terje Pedersen / NTB
KRIGER OM VM-PLASS: Ane Appelkvist Stenseth, her fra torsdagens prolog. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

- Hva har Stig Rune og Sjur Ole hatt å si?

- De har vært kjempeviktige. Det er vanskelig å beskrive hvor flinke de er til å dra lasset og bidra sosialt, samtidig som de er seriøse og bidrar med mye på treningsfronten. De har virkelig vært med å sveise oss sammen.

Helene Marie Fossesholm, som selv har hatt en tung høst, er enig:

- De har bidratt enormt bra. De er to som utfyller hverandre veldig bra. De har den faglige kompetansen, men er også gode sosialt. De er livlige, har god humor og det er herlig å være rundt dem. De har bidratt veldig positivt til at gruppa som helhet har løftet seg, sier Fossesholm til Dagbladet.

Stolt trener

Trener Sjur Ole Svarstad smiler lurt når Dagbladet forteller hva kvinnene har sagt om duoens trenerjobb.

- Vi har forsøkt å ha fokus på at de skal ha det bra, og at det skal være høy takhøyde og dårlig humor. Det ligger i vår natur å styre på sånn, sier Svarstad til Dagbladet, før han påpeker:

- I bunnen er det et solid treningsarbeid av jentene selv.

GODT SAMARBEID: Landslagstrener Sjur Ole Svarstad og Ane Appelkvist Stenseth. Foto: Terje Pedersen / NTB
GODT SAMARBEID: Landslagstrener Sjur Ole Svarstad og Ane Appelkvist Stenseth. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

- Hvordan har kvinnene taklet kritikken som kom i sommer og høst?

- De har vært veldig flinke til å bruke det som motivasjon. De følte at de var bedre enn enkelte beskrev. Det er ikke sikkert at det var så dumt at kritikken kom.

Svarstad forteller at han og Kveen bevist brukte kritikken for å snu tankesettet:

- Vi ville bruke den angrepsposisjonen vi har. For vår del var det naturlig å vri det til på den måten.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer