Oppgjør med sløvheten

Rosenborg har stolte tradisjoner, millioner av kroner og Norges beste treningsfasiliteter. Start har tolv poeng mer.

Det forteller mer om hva Rosenborg har gjort feil, enn hva Start har gjort riktig.

RBK har latt seg sluke av sin egen suksess og ubevisst trodd at det meste ville gå av seg selv bare de tviholdt på tradisjonene og den rosenborgske måten å gjøre ting på.

En slik holdning blir en fort sløv av.

SÅ SLØV AT det ikke er reagert på at Rosenborg-spillerne bare trener 75 prosent av hva lag som Start og LSK holder på med.

Dagens toppfotball krever gjennomtrente utøvere som, om det behøves, kan gjennomføre en hel kamp med høyt press og helhjertede returløp. Så langt i år har ikke Rosenborg klart det. Det har andre lag gjort.

Et topplag med ambisjoner kan heller ikke tillate seg å ha mette spillere i klubben. Jeg tror bestemt at noen av Rosenborg-veteranene ikke har den samme gløden lenger. I så fall er det farlig. Det er veteranene som er kontinuitetsbærerne, det er dem de unge ser opp til. Begynner de erfarne å klage på treningsmengder eller halter av treningsfeltet bare de får litt vondt i ei tå, er det et skummelt signal. En kontinuitetsbærer er en smittekilde. Men han må smitte guts og vilje, ikke syting og unnfallenhet.

ROSENBORG har vært opptatt av å behandle folk anstendig. Det er en prisverdig egenskap. Men ikke noe lag blir seriemester ved å belønne gamle slitere med stadig nye kontrakter for lang og tro tjeneste.

 NY KOST:  I går var det mye alvorsprat mellom direktørene Rune Bratseth (t.v.), Nils Skutle og trener Per Joar Hansen. -  Rosenborg trenger en trener som har så stor respekt at ingen tør å ta seg en pause om det lugger litt i skinneleggen, skriver Dagbladets kommentator. Foto: Tom E. Østhuus
NY KOST: I går var det mye alvorsprat mellom direktørene Rune Bratseth (t.v.), Nils Skutle og trener Per Joar Hansen. - Rosenborg trenger en trener som har så stor respekt at ingen tør å ta seg en pause om det lugger litt i skinneleggen, skriver Dagbladets kommentator. Foto: Tom E. Østhuus Vis mer

I alle fall ikke om de i tillegg har en trener som ikke makter å nå gjennom med budskapet sitt.

Per Joar Hansen er en flott fyr, med lederegenskaper og fotballfaglig tyngde godt over snittet.

Likevel har han ikke klart å få de etablerte spillerne til å yte det alle vet de kan. Det har vært for slapt på Lerkendal i sommer.

I de tippeligalagene jeg har noe kunnskap om, blør spillerne bokstavelig talt for drakta. Ikke bare i kamp, vel så mye på trening. Inntrykket er at det ikke akkurat har vært sånn i Rosenborg den siste tida.

Ergo: Enten er Hansen feil mann, eller han har feil spillere.

BEGGE DELER er ille, men det enkleste er - som alltid - å skifte trener.

Trolig gjør Rosenborg det i sommer.

Utfordringen er da klar nok:

Bestemme seg for hva de vil, og finne mannen som kan gjennomføre det, uten det minste kompromiss.

Derfor kan de ikke lenger ansette en trener som garanteres full tillit helt til Trond Sollied blir ledig på markedet.

Rosenborg trenger en trener som:

 Tør utfordre de mer eller mindre hellige postulatene.

 Kjører så tøft at de som ikke lenger er sultne nok, ikke orker å henge med.

 Har så stor respekt at ingen tør å ta seg en pause om det lugger litt i skinneleggen.

OM DENNE MANNEN heter Knut Torbjørn Eggen eller noe helt annet, må Rosenborg nesten finne ut av sjøl.

Skal klubben komme ut av den sportslige krisa ved hjelp av et trenerskifte, må ledelsen nå være tøff nok til å ta de riktige valgene.

For det nytter ikke i lengden å ringe rørleggeren når strømmen går.

Tormod Brenna