Tour de Ski

Oppgjør

Emil Iversen (31) leverte en ålreit 10 kilometer, og ble nummer 13. I etterkant tok trener Eirik Myhr Nossum et oppgjør med behandlingen eleven har fått. Iversen reagerte også på Northug-spørsmål.

GODKJENT: Emil Iversen har vært vassere i Oberstdorf før, men han var fornøyd med 13.plassen på dagens 10 kilometer klassisk. Foto: Terje Pedersen / NTB
GODKJENT: Emil Iversen har vært vassere i Oberstdorf før, men han var fornøyd med 13.plassen på dagens 10 kilometer klassisk. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

OBERSTDORF (Dagbladet): Det har blitt skrevet mye om Emil Iversens vekslende form denne sesongen. Meråkerbyggen, som også sleit i fjor, har hatt flere opp- og nedturer.

Han gråt av glede etter den nasjonale åpningen på Beitostølen, men startet Tour de Ski med en elendig sprint og et fall som spolerte mye på den påfølgende 10 kilometeren.

Etter dagens 13.plass, i rennet som ble vunnet av Johannes Høsflot Klæbo, innrømmer Iversen at det har påvirket ham:

- Det tærer på når det går så sinnssykt til helvete (som i Val Müstair). Du kjenner ikke igjen din egen kropp. Det setter seg i hjernebarken, sier Iversen til Adresseavisen.

- Hvordan har du det nå?

- Det er ubehagelig. Jeg har ikke sovet så mye i natt. Det setter spor, og derfor er det en opptur å bli nummer 13. Det er ikke bra, men det er ok, sier Iversen til Dagbladet.

Oppgjør

Iversen er en populær skiløper, og han har måttet tåle mange spørsmål om hva som skjer med ham, både under fjorårssesongen og før og under årets sesong.

- I utgangspunktet takler han det greit, men han blir tenkende og lei de samme spørsmålene, sier trener Eirik Myhr Nossum til Dagbladet.

GIR AV SEG SELV: Emil Iversen er et følelsesmenneske, og er sjelden redd for å gi sin ærlige mening. Her fra Beitostølen. Foto: Bjørn Langsem
GIR AV SEG SELV: Emil Iversen er et følelsesmenneske, og er sjelden redd for å gi sin ærlige mening. Her fra Beitostølen. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Nossum slår fast at det har blitt for mye:

- Jeg syns det var for mye allerede i mai. Poenget er at det, i mitt hode, er en detalj som er laget til en stor greie. Så ja, for meg er det for mye.

- Forstår du at det kommer? spør Adressa.

- Nei, i min verden forstår jeg ikke det. Jeg skjønner at det er en sak, i all den tid man prøver å gjøre store saker av detaljer.

- Hvordan jobber dere med Iversen nå?

- Det er ikke så enkelt i Tour de Ski. Du har ikke tida til så mye mer enn neste skirenn. Det er lett å bli tenkende. Emil blir skyteskiva for de som forberedt seg hjemme (i lavlandet). Jeg ser folk her som har gjort det på samme måte som Emil, og går jævlig bra, som slipper de samme spørsmålene, sier Nossum til Dagbladet.

JOBBER SAMMEN: Eirik Myhr Nossum og Emil Iversen under trening i Oberstdorf mandag.. Foto: Terje Pedersen / NTB
JOBBER SAMMEN: Eirik Myhr Nossum og Emil Iversen under trening i Oberstdorf mandag.. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Fnyser av Northug-spørsmål

Emil Iversen er regjerende gullvinner på femmil, og kommer til å gå den distansen i VM i Planica. Han er også aktuell for stafettlaget og skiathlon, om han kommer tilbake i form.

31-åringen forteller at det er null grunner til at han skal gå så dårlig som han gjorde i Val Müstair, og at det tærer på.

TYDELIG: Emil Iversen er klar i sin tale etter norsk totaldominans på 10-kilometeren på Lillehammer. Video: Løkås/Haarstad. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Det er mye mentalt. Det er det som er bøygen akkurat nå. Det er mer sårbart for sånne trøkker, forklarer Iversen.

Han finner seg likevel ikke i at han er over toppen, og at karrieren går samme vei som Petter Northugs:

- Med Petter var det en del ting som skjedde utenfor sporet, som ikke er optimalt for en skiløper. Jeg har gjort alt jeg kan og strammet til skruene på alle mulige måter. Jeg har gjort alt jeg kan, og jeg skal forsette å stå på, for jeg vet at det er småting, forklarer han.

Iversen fortsetter:

- Jeg kan si med hånda på hjertet at jeg gjør alt jeg kan. Alt er gjort så bra som mulig. Jeg har sagt nei og ofret så mye. Jeg forstår at det fra utsida kan se ut som jeg koser meg, er litt kjendis og suser rundt. Jeg kan love dere at det ikke er i nærheten av hva som faktisk er tilfellet, slår han fast.

Karlsson overlegen

I kvinneklassen vant endelig svenske Frida Karlsson en etappe i Tour de Ski. Karlsson var helt overlegen i de våte løypene i Oberstdorf, og vant til slutt med over 16 sekunder på finske Krista Pärmäkoski. Anne Kjersti Kalvå ble nummer tre, mens sammenlagtlederen før denne etappen, Tiril Udnes Weng, ble nummer fire.

Etappeseieren ga samtidig Karlsson ledelsen i tour-sammendraget, tjue sekunder foran Kalvå og Udnes Weng.

Tour de Ski fortsetter med 20 kilometer jaktstart for begge kjønn onsdag.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer