Oppkjøpet som vekker avsky

Det hardt kritiserte oppkjøpet av Premier League-klubben Newcastle har fått klarsignal til å gjennomføres.

OLJEPENGER: Fotballklubben Newcastle United har fått nye eiere fra Saudi-Arabia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er The Saudi Fund (PIF), som ledes av Prins Mohammed bin Salman, som vil sitte med 80 prosent av klubbens aksjer ved et kjøp. Finanskvinnen Amanda Louise Staveley (via firmaet PCP Capital Partners) vil få ti prosent, mens de resterende ti prosentene vil eies av milliardær-brødrene David og Simon Reuben.

Prisen skal ligge på 305 millioner pund (rundt 3.5 milliarder kroner) og Staveley melder at hun har «store ambisjoner» for klubben, som kjøperne ser på som et langtidsprosjekt.

Allerede i juli i fjor var det snakk om et oppkjøp, men en av årsakene til at det ikke ble noe av, var fordi Saudi-Arabia hadde problemer med ulovlig strømming av kamper knyttet til Premier Leagues rettighetshaver beIN Sports, som har base i Qatar.

Tidligere har beIN Sports vært bannlyst i Saudi-Arabia, men nå har denne utestengelsen opphørt. Det betyr at et salg er gjennomførbart.

Premier League har nå godkjent kjøpet, ifølge en pressemelding fra Newcastle, noe de høyst sannsynlig ikke ville gjort dersom en av klubbene i ligaen skulle eies av en stat som trolig er skyld i ulovlig strømming av produktet til den engelske ligaen.

- Vi er ekstremt stolt over å bli eiere av Newcastle United, en av de mest berømte klubbene i engelsk fotball, sier Yasir Al-Rumayyan, som er sjef for fondet som nå kjøper den engelske klubben.

UPOPULÆR: Mohammed bin Salman (t.v.). Foto: AFP PHOTO / SPUTNIK / Alexey DRUZHININ / NTB
UPOPULÆR: Mohammed bin Salman (t.v.). Foto: AFP PHOTO / SPUTNIK / Alexey DRUZHININ / NTB Vis mer

Advares

I september rykket Newcastle-ledelsen ut med en uttalelse, der det ble hevdet at Premier Leagues toppsjef Richard Masters hadde blokkert det mye omtalte oppkjøpet av klubben.

Like etterpå avviste Premier League blankt at det skyldtes innblanding fra Masters, skriver NTB.

Tidligere har Amnesty International skrevet til Premier League og advart mot å godkjenne salget av Newcastle til det saudiarabiske investeringsfondet. Bin Salman har ifølge Amnesty vært involvert i omfattende innskrenking av menneskerettigheter i Saudi-Arabia.

- Oppkjøpet Mohammad bin Salman og Saudi-Arabia nå gjør, er et direkte forsøk på å lede fokus bort fra grove menneskerettighetsbrudd, som bruk av dødsstraff, grove angrep på minoriteter og nærmest forbud mot ytringsfrihet i landet, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty Norge i en pressemelding sendt blant annet til NTB.

Amnesty mener Premier Leagues omdømme vil få et solid skudd for baugen i så måte, og mener at ligaen vil framstå godtroende overfor et regime som ønsker å dekke over grusomheter ved å investere i den glamorøse idretten - såkalt «idrettsvasking».

Amnesty-direktør Kate Allen peker blant annet på drapet på journalisten Jamal Khashoggi i Saudi-Arabias konsulat i Istanbul og kronprinsens mulige delaktighet i dette.

Styrtrik

Den engelske businessmannen Mike Ashley kjøpte opp Newcastle i 2007 og har vært veldig upopulær blant lagets fans.

Kronprins Mohammed bin Salman er ingen hvem som helst. Dersom kjøpet blir en realitet, vil Newcastle ha den klart rikeste klubbeieren i England. Den totale rikdommen den kongelige familien i Saudi-Arabia besitter er uviss, men det har blitt nevnt summer på flere tusen milliarder kroner.

Bagasjen prinsen eventuelt tar med seg til England kan imidlertid bli tung for mange å svelge. For samtidig som supporterne i teorien kan begynne å sikle etter store internasjonale stjernespillere, har bin Salman og resten av familien et mildt sagt frynsete rykte på seg.

Orker ikke mer

Flere supportere har truet med å kutte båndet til Newcastle, som følge av det omstridte kjøpet.

«For min del er det slutt. Etter 25 år orker jeg ikke mer».

Ordene tilhører Bergens Tidende-kommentator og Newcastle-supporter Morten Myksvoll, som skrev en kommentar med tittelen «Selv ekte kjærlighet kan ta slutt» april 2020.

- Det kommer ikke til å bli et rent brudd for min del. Det kommer til å være vanskelig. Det er en klubb jeg har holdt med i 25 år. Hvis Newcastle slår Liverpool i en viktig kamp dersom sesongen ferdigspilles, er det vanskelig å ikke ha noen følelser knyttet til det. Det er en langvarig prosess å bryte med laget, sa Myksvoll til Dagbladet den gangen.

Myksvoll viste til at regimet i Saudi-Arabia fortsatt halshogger personer og at de som kjemper mot dem blir fengslet og torturert. Han orker ikke tanken på at de samme personene skal styre favorittklubben.

Han håpet Premier League ville stoppe salget. Premier League kan blant annet stoppe oppkjøp av fotballklubber dersom det «etter styrets rimelige overbevisning kan fastslås at de (kjøperne) har deltatt i aktiviteter utenfor Storbritannias grenser som ville ført til rettslig fellelse dersom det hadde skjedd her».

UPOPULÆR: Mike Ashley. Foto: NTB
UPOPULÆR: Mike Ashley. Foto: NTB Vis mer

De fleste Newcastle-supporterne har nok drømt om at den årelange kampen for å bli kvitt klubbeier Mike Ashley (57) vil være over.

Samtidig får mannen som trolig blir klubbens nye hovedeier virkelig folk til å bedømme sitt moralske kompass.

Mange supportere hyller oppkjøpet, som du kan se i videoen over.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer