Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Oppklaringsmøte mellom Steffen og Semb

- Steffen har en tung rolle på landslaget, og det er greit å gi uttrykk for det. Men da jeg leste Dagbladet sist fredag og så ei førsteside som fortalte om refs og «Aldri spiss for Norge», måtte jeg klype meg i armen, sier Nils Johan Semb.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sommerens angrep mot landslaget, 4- 5- 1-formasjonen og Nils Johan Semb, gikk over landslagstrenerens begerkant da Steffen Iversen snakket om sine EM-erfaringer og meninger i Dagbladet før helga.

Renset lufta

I går ble lufta renset for uklarheter. Og etter Sembs reaksjon på et oppslag han følte var ekkelt, negativt ladet og noe han ikke kunne leve med uimotsagt, er konklusjonen følgende:

Steffen Iversen og Nils Johan Semb er enige om både fortida og framtida.

De er også enige om hvem som bestemmer. Både når det gjelder forberedelser, spillestil og plassering av spillerne på banen.

- Det er jeg, sier Nils Johan Semb. - Hvis jeg sier at Steffen skal spille spiss, så gjør han det. For laget må alltid gå foran enkeltspillere. Sjøl om jeg vet at Steffen får brukt sine kvaliteter bedre på andre plasser.

Men - og dette er veldig viktig for landslagsjefen:

- Jeg er ingen diktator som sier pang-pang-pang - sånn skal det være. Vi har veldig stor takhøyde i gruppa. Men sjøl om vi legger opp til åpenhet og ser det positive i det, så kan vi ikke kjøre alt ut i avisene.

- Vi er nødt til å ha noen kjøreregler. Hvis ikke blir arbeidsdagene mine håpløse, sier Nils Johan Semb.

Forsvarer opplegget

I intervjuet vi gjorde med Steffen Iversen i London sa Tottenham-spissen at han var sliten før EM og at han helst ville hatt fri framfor å drive knallhard løpetrening i Oslo. Han fortalte videre at han nærmest var utslitt etter den første kampen mot Spania.

- Steffen var skadet og kunne ikke gjøre annet enn å løpe, sier Nils Johan Semb. - Og det varte ikke ei uke, men i tre dager. Men når jeg ser på de gode prestasjonene han gjorde, så kan ikke opplegget ha vært så galt.

- Steffen var sammen med Myggen den som orket mest og en av de beste spillerne i EM.

Steffen Iversen sa også at han blir fryktelig sliten av å spille kant i 4- 5- 1. Derfor innvendingene mot 4-5-1 som fast mønster i et sluttspill hvor du spiller tre kamper på ti dager.

- Jeg blir mentalt sliten, det er det veldig mye handler om, sier Steffen. - Det er tungt for hodet å løpe opp og ned. Men jeg er ikke imot 4- 5- 1 - det er jo det som har gitt oss resultater. Jeg mener bare at vi bør ha et alternativ.

- Jeg har ikke noe problem med at Steffen er sliten, svarer Semb. - Men det er ikke bare Norge som løper. Og derfor blir alle slitne. De gode lagene også.

Positive innspill

- Hva med 4- 4- 2-tankene?

- Slik jeg kjenner Steffen fra lang tid tilbake, er han en av de siste som vil være negativ i forhold til det vi driver med. Og jeg mener mye av det han kommer med er positive innspill fra en reflektert spiller. For det å diskutere formasjonsvalg er en fruktbar debatt som vi må fortsette med. Men det finnes ikke noe fasitsvar. Svarene får du først gjennom kamper, sier Semb.

- Hvilket betyr?

- Vi er enige om både 4- 5- 1 og 4- 4- 2. Det er ikke sikkert at det blir som vanlig hele tida - det kan bli variasjon. For jeg er ikke fastlåst, det viktigste er at utførelsen er bra.

Og:

- Debatten må fortsette, sier Nils Johan Semb.

- Hva med kritikken?

- Den smule kritikk som er kommet fra spillerne før dette med Steffen - Eirik Bakke var forsiktig og det samme var Ole Gunnar Solskjær - har blitt suppe på en spiker i media. Det får så være. For essensen i det de sier er jo det viktigste. Og det er at vi må bli bedre på det vil holder på med.

Steffen tar utfordringen

Steffen Iversen etterlyste også mer frekkhet i angrepspillet. I går sa han følgende til Semb og Dagbladet:

- Til nå har vi spilt altfor mye på det sikre. Det ligger liksom i oss. Men skal vi bli bedre, må vi gå i oss sjøl og bli tøffere. Og tørre å gjøre det lille ekstra.

- Enig, sier landslagstreneren - her er det muligheter. Vi må bli bedre i alt vi gjør.

- Mange mener vi ikke kan bli bedre uten radikal omlegging?

- De må de få lov til - i fotballmiljøene skal fotball diskuteres daglig. Og 4- 5- 1, 4- 4- 2 eller 3- 5- 2 - folk må få mene det de vil. Jeg forbeholder meg bare retten til å bestemme over landslaget.

- Hvilket kan bety Steffen Iversen som enslig spiss?

- Ja, hvis jeg mener det er til det beste for laget.

Og:

- Det er jeg sikker på at han vil ta som en utfordring, sier Nils Johan Semb.

RENSET LUFTA: Nå er Semb og Steffen forlikt.