Opplevde marerittet - kan bli helt

Landslags-uttatte Sondre Tronstad (25) har vært nede i noen dype daler i sitt fotballiv.

ENDELIG HELT: Sondre Tokstad jubler etter at hans Haugesund sikret seg cupfinaleplass i 2019. Her gratuleres han av familie. Før det øyeblikket var mye mørkt og opp og ned i Sondre Tokstads fotballkarriere. Nå er det fryd og gammen, med utenlandseventyr og landslagsplass. Foto: NTB
ENDELIG HELT: Sondre Tokstad jubler etter at hans Haugesund sikret seg cupfinaleplass i 2019. Her gratuleres han av familie. Før det øyeblikket var mye mørkt og opp og ned i Sondre Tokstads fotballkarriere. Nå er det fryd og gammen, med utenlandseventyr og landslagsplass. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Det norske «nødlandslaget» har åpnet opp for en del typer som vanligvis ikke lever i fotballens rampelys.

En av dem er Sondre Tronstad som i dag spiller i nederlandske Vitesse. I følge TV 2 skal han også starte kampen i kveld.

Den tidligere Haugesund-spilleren ble utenlandsproff i år, men Tronstad har hatt en svært kronglete vei fram mot landslags-eventyret.

Den opprinnelige Start-spilleren Tronstad var aktuell for G15-landslaget i sin tid, han fikk ingen kamper, men spilte et par ganger for G16-landslaget.

Som 17-18-åring spilte han igjen litt på ungdomslandslagene, samtidig som han debuterte i Obos-ligaen og Eliteserien for Start.

Han klarte aldri å bli en fast brikke i Start, og så seg om etter andre muligheter. Det var begynnelsen på et sort kapittel i hans fotballiv.

UNGT HÅP: Tronstad debuterte for Start i Eliteserien i 2013, 17 år gammel. Foto: NTB
UNGT HÅP: Tronstad debuterte for Start i Eliteserien i 2013, 17 år gammel. Foto: NTB Vis mer

Det var som 18-åring i 2014 at gutten fra Tveit i Kristiansand ble hentet til Huddersfield. Det skulle bli to svært tunge år.

Til podcasten Fotballradioen ledet av Jesper Mathisen og Pål Jørgensen fortalte han i sommer om sitt mareritt som Huddersfield-spiller sent i tenåra.

- Jeg har vært gjennom mye dritt, innrømmet han i podcasten, spesielt med henvisning til det han opplevde i England.

BLYTUNGT: I en podcast snakket Tronstad i sommer om svært tunge tider på fotballbanen. Foto: NTB
BLYTUNGT: I en podcast snakket Tronstad i sommer om svært tunge tider på fotballbanen. Foto: NTB Vis mer

Ble slått av trener!

- På en måte er jeg glad for den tida. Jeg lærte mye og fikk pusha meg. Blant annet av en gal trener som slo meg på ryggen, og klasket til meg.

«- Du ble slått?!», spør en forfjamset programleder, Jesper Mathisen.

- Ja, det var vel ett eller annet jeg gjorde feil. Han slo meg i hvert fall veldig hardt i ryggen. Men også dette er ting jeg vokste på. Du ser hva som kreves for å lykkes der ute. Jeg ble mer mann av det. Jeg tok tak i meg selv og vokste på erfaringene, forteller han i podcasten.

DÅRLIG PERIODE: Her er Sondre Tronstad i Huddersfield-drakta utenfor stadion. Det ble ingen god periode for sørlendingen. Foto: Huddersfield Town
DÅRLIG PERIODE: Her er Sondre Tronstad i Huddersfield-drakta utenfor stadion. Det ble ingen god periode for sørlendingen. Foto: Huddersfield Town Vis mer

Men Tronstad innrømmer at det var mentalt hardt.

- Jeg hadde det tungt, spesielt det første året. Det var tøft og jeg gruet meg til hver trening. Mye på grunn av treneren som ikke var god, sier han.

Kulturen i England var også en annen enn han var vant til. At alle tilsynelatende bare jobbet for seg selv var han ikke komfortabel med.

KLAR: Ruben Gabrielsen er klar for landslaget. Her ankom han Gardermoen. Reporter: Henrik Ljosland / Rødt Kort. Vis mer

Men det siste året, forteller han i podcasten, hadde han en grei stigning og utvikling som spiller. Selv om han ikke ble funnet god nok for A-laget.

- Jeg satt mye alene. Men jeg måtte komme meg gjennom dagene. Være tøff nok i hodet, erkjenner han.

De sterke opplevelsene, nedturene og den opparbeidede mentale kraften ble god å ha med når han kom hjem til Eliteserien og Haugesund etter to år i England.

- Sondre har virkelig hatt en annerledes, krongletre vei fram hit, sier fotballekspert Jesper Mathisen som kjenner sin med-sørlending ekstra godt siden han også spilte med ham i Start.

- Sondre har vært dedikert fra ung alder. Han har vært flink å trene på egenhånd, før og etter skolen sto han der på feltet og terpet. Han bestemte seg virkelig for å bli fotballspiller, og gikk all in. Men han fikk ikke mange nok minutter i Start, ikke så mange som han burde, sier Mathisen til Dagbladet.

- Av de unggutta jeg spilte med i Start, så jeg noen som utmerket seg ekstra: «Dette blir bra til slutt», tenkte jeg. Kristoffer Ajer var en slik selvsagt. Tronstad var like bak ham. Og nå får han sin fortjente mulighet på landslaget, sier eksperten.

Selv om erfaringene i Huddersfield var dyrekjøpte, tror Mathisen at trøkkene kom til nytte for ham seinere.

- Det var litt drama for ham i Huddersfield der. Det er ikke bare-bare å dra ut alene som han gjorde så ung, heller. Men den mentaliteten han har i dag har han også fått fra de opplevelsene, tror Mathisen.

.

Slo gjennom

Det var først i Haugesund, fra 2016 til 2019, Tronstad begynte å blomstre for alvor. Spesielt i den siste sesongen for Haugesund i fjor var han en markant profil på midtbanen.

Men også veien fram mot storhet i Haugesund var tidvis vond for spilleren.

Han slet med spilletid første året.

- Trenerne sa de var usikker på meg. Det var snakk om å leie meg ut til Sandefjord, Sandnes Ulf eller Viking. Jeg var nedfor. Til slutt sa jeg at jeg ville være i Haugesund og kjempe om plassen, forteller han i podcasten.

Så snudde det. Midtbaneterrieren ble en hit i Eliteserien. Mye takket være at han fikk han den dype drømmerollen sin sentralt på midtbanen i et 4-3-3-system, hvor han kunne styre spillet.

GODE DAGER: Tronstad fikk etter noen tøffe år som fotballspiller endelig suksess i Haugesund. Her jubler han etter at Haugesund har slått Odd og blitt klare for cupfinalen i 2019. Foto: NTB
GODE DAGER: Tronstad fikk etter noen tøffe år som fotballspiller endelig suksess i Haugesund. Her jubler han etter at Haugesund har slått Odd og blitt klare for cupfinalen i 2019. Foto: NTB Vis mer

Til Nederland

«Hvor lenge får FKH beholde ham?», skrev Haugesunds Avis etter at Tronstad igjen var banens beste i en kamp i fjor - attpåtil mot det nederlandske storlaget PSV Eindhoven i 3. kvalikrunde i Europaligaen.

Overfor Fædrelandsvennen kalte Europsports fotballekspert Joakim Jonsson i fjor Tronstad for en av Eliteseriens beste sentrale midtbanespillere.

- Han har stor radius, er god med ball og er dyktig til å vri spillet. Han er tøff i duellspillet, og har vært ordentlig god. Han er en nok en av de spillerne som er mest undervurdert ut fra betydningen for eget lag. Kanskje den mest undervurderte spilleren i Eliteserien, uttalte Jonsson.

Suksessen ledet i år Tronstad til proffspill i Vitesse, som de siste åra har vært i øvre sjikt i den nederlandske toppdivisjonen.

Men igjen var ikke alt rett fram i Tronstads fotballiv. Det var nemlig mye fram og tilbake før overgangen var i boks. Haugesund avslo først tre tilbud.

- Jeg holdt på å sprenge. Det var fullt kjør i hodet og mye opp og ned med den overgangen, sier Tronstad i den nevnte podcasten Fotballradioen.

- Jeg gikk i kjelleren da jeg først fikk vite at det ikke ble noe av overgangen. Det var blytungt og jeg var ganske fotbanna, innrømmer han.

- Spennende spiller

Situasjonen løste seg etter å ha vært fastlåst i flere uker. Han fikk endelig klarsignal til å gå. Han gikk rett inn på laget og debuterte 8. februar – før coronaen ledet fotball-Europa ut i mørket. I høst har Tronstad igjen spilt meget bra.

NY KLUBB: Tronstad i drakta til Vitesse. Foto: Vitesse Arnhem
NY KLUBB: Tronstad i drakta til Vitesse. Foto: Vitesse Arnhem Vis mer

Nå er det coronaen som har gitt Tronstad landslags-muligheten.

Tronstad ankom Norge fra Amsterdam tirsdag. Han ville, i likhet med mange av de andre nødlandslagsspillerne, ikke si noe til pressen der han hastet ut av ankomsthallen på vei til spillerhotellet på Gardermoen.

På dagens pressekonferanse hvor trener Leif Gunnar Smerud offentliggjorde troppen, sa treneren på eget initiativ noen ord om sørlendingen:

- Tronstad blir et nytt bekjentskap. Han har startet bra i Vitesse, han har spilt mye og det blir veldig spennende å få se ham i aksjon, sa han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer