- Opplever ikke doping som juks

Etter ni års forskning og doktorgraden på toppidrettsutøveres forhold til doping har Bjørn Barland ved Norges idrettshøgskole funnet følgende svar: - En del toppidrettsmiljøer regner ikke doping som juks.

Dopingforskeren har dybdeintervjuet en rekke norske idrettsutøvere - rene som dopede - innen et utvalg kraftidretter og noen utholdenhetsidretter. Etter avsløringen av systematisk finsk langrennsdoping synes han offentligheten bør få vite hvordan mange toppidrettsutøvere selv ser på dopingbruk.

- Meningsløst

- Det er helt meningsløst når folk sier de ikke trodde Harri Kirvesniemi kunne være dopet fordi han ser så hyggelig ut. Det er ingenting som tilsier at Harri ikke skal være en bra mann. Doping er rett og slett en del av virkeligheten som toppidrettsutøvere må forholde seg til. Doping handler om prosesser og mekanismer i idrettsmiljøer som i mindre grad kan leses i enkeltutøveres sosiale og fysiske eksteriør, sier Bjørn Barland.

At en del toppidrettsmiljøer ikke regner doping som juks, synes forskeren kommer godt til syne i kjølvannet av den finske dopingskandalen.

- Det er verdt å merke seg at ikke hn av de dopingtatte finnene har bedt om unnskyldning for det de har gjort. Ingen har så langt beklaget det inntrufne i forhold til brudd på fair-play i idretten. De har bare beklaget at de ble avslørt, sier Barland.

- Verre enn doping

Idrettsforskeren viser til undersøkelser blant toppsyklister og styrkeløftere som han mener illustrerer hvordan enkelte toppidrettsmiljøer ser på dopingbruk.

- Utøverne ble bedt om å rangere hva de regnet som juks. Doping lå langt nede på lista. For enkelte som nummer 5 eller 6. Å gå i brudd ved en matstasjon ble regnet som mye verre juks blant syklistene enn å innta forbudte stoffer, sier Barland.

Blant styrkeløftere som Barland har intervjuet ble forsøk på å bruke hjelpemidler for å styrke grepet rundt stanga regnet som det verste jukset.

Bagatelliserer doping

- Dette var utilgivelig. Men doping var kjent, og regnet som en del av den virkeligheten de måtte forholde seg til, og som ga reelle valg, forklarer Barland.

Og det er ikke bare doperne selv som bagatelliserer inntak av ulovlige stoffer.

- Gjennom dybdeintervjuer har jeg funnet ut at mange som aldri har dopet seg heller ikke ser på doping i idretten som noe stort problem, sier Bjørn Barland, men legger til:

- Dette forsvarer ikke dopingbruk, men kan være en inngang til å forstå det som kan ha skjedd i idrettsmiljøet i Finland. Å forstå er ikke det samme som å akseptere, understreker han.

ANTIDOPER: At toppidrettsutøvere selv ikke opplever doping som juks, syns ikke idrettsforsker Bjørn Barland ved Norges Idrettshøgskole er grunn til å lempe på antidopingarbeidet. Snarere tvert i mot.