Premier League

- Oppleves som lukket

- Merkelig nok var vi tettere på spillerne i glansdagene. I dag kan enkelte gå forbi deg som om du var en dritt, forteller Neil Custis, journalist i The Sun.

SJEF: Ole Gunnar Solskjær overvåker treninga på Aon Training Complex. Foto: NTB scanpix
SJEF: Ole Gunnar Solskjær overvåker treninga på Aon Training Complex. Foto: NTB scanpixVis mer

MANCHESTER (Dagbladet): Rundt 20 minutter med bil fra sentrum av Manchester ligger Aon Training Complex. Det er dette som er treningsanlegget til Manchester United og Ole Gunnar Solskjærs verden.

Når vi ankommer, står 20-30 supportere foran bommen. Det er hit og ikke lengre. Inn til hovedbygningen og de 14 treningsbanene er det 400-500 meter.

Så kommer en bil med sotede ruter. Spenningen stiger. Bommen åpnes. Og spørsmålet er hvem av spillerne som kjører forbi denne gang.

DEN SOM VENTER PÅ NOE GODT: ...venter ikke forgjeves. United-fansen ventet utenfor klubbens treningsanlegg for å få et glimt av - og kanskje til og med et bilde med - spillerne. Reporter/video: Tore Ulrik Bratland Vis mer

- Sønnen min er fan av Paul Pogba. Men han stopper aldri, sier Chris O'Connor til Dagbladet.

Ramaskrik

Da Kåre Ingebrigtsen var trener i Rosenborg - og fant på å stenge noen treninger - ble det ramaskrik.

- Hvor er folkeligheten som alltid har preget klubben? smalt det fra kritikerne. I Solskjærs Manchester United får ikke supporterne følge noen treninger, journalister bare noen få. Sånn må det være, sier klubben. Rutinerte sportsreportere i England mener distansen til spillerne er større enn noen gang.

THE SUN-JOURNALIST: Neil Custis.
THE SUN-JOURNALIST: Neil Custis. Vis mer

- United har alltid vært en lukket klubb, sier The Sun-journalist Neil Custis til Dagbladet.

- Men merkelig nok var vi tettere på spillerne i gamle dager. Folk som Ryan Giggs, Paul Scholes og Gary Neville visste hvem du var. Dette er personer vi også snakker med i dag og som er legender i klubben. I dag kan enkelte gå forbi deg som om du var en dritt. Men det er fortsatt noen som snakker godt for seg i intervjusonen etter kamp.

Vi møter Custis på Molineux Stadium, et par timer før Wolverhampton spiller mot United. Han er journalist av den gamle og hardtslående skolen.

Glasset på mobilen er knust. Når vi spør ham om en journalist i Englands største avis kan være bekjent av en sånn telefon, er svaret at det blir for mye styr å bytte.

- Tidligere pleide vi å være på samme fly som spillerne når United spilte bortekamper i Europa. Folk ble vant til hverandre. Nå er det veldig distansert, forteller Custis.

Regelen er at det er noen treffpunkter i uka. Det er når Solskjær holder pressekonferanse før og etter kamp. Og det er når spillerne går forbi i den såkalte mikssonen. Men mange velger ikke å stoppe opp.

Å legge inn intervjuforespørsler ellers i uka er dødfødt. I alle fall hvis du ikke er rettighetshaver og vil ha de største stjernene.

Liten plass

- Ta en spiller som Pogba: Legger du inn en forespørsel, vil du i 99 prosent av tilfellene få nei, sier Kris Voakes, United-journalist i goal.com.

GOAL-JOURNALIST: Kris Voakes.
GOAL-JOURNALIST: Kris Voakes. Vis mer

- Treningene er lukket. De eneste gangene du får være til stede, er et kvarter før kampene i Champions League og Europa League. Så har du managerens pressekonferanser.

Er du ikke rettighetshaver, eller representerer en engelsk avis, kommer du også sjelden inn på pressekonferansen med Solskjær før Premier League-kampene. Klubben svarer at det er for liten plass for alle som vil inn. Men kan du bruke over 800 millioner kroner på en midtstopper som Harry Maguire, har du naturligvis råd til å oppgradere presserommet.

Til sjuende og sist handler det om proteksjonisme, kontroll av informasjonsflyt og at rettighetshaverne ønsker å være så eksklusive som mulig. Tross alt er det TV-avtalene som gjør at pengene flyter i Premier League.

300 personer

Lukketheten som er rundt Manchester United i dag, startet på begynnelsen av 2000-tallet. Daværende manager, Sir Alex Ferguson, følte at det ble for mye styr rundt treningene på The Cliff. Dette hadde vært klubbens treningsanlegg siden 1938.

Journalister fulgte treningene. Speidere rapportere hjem til motstanderlag hva de så. Og autografjegere var rundt spillerne hele tida. Slik kunne ikke en storklubb fortsette inn i det 21. århundre, mente Sir Alex.

MISFORNØYDE: Manchester United tapte 1-2 på overtid for Crystal Palace. Dette hadde supporterne å si om kampen. Klipp: Madeleine Liereng. Reporter og video: Tore Ulrik Bratland / Dagbladet Vis mer

I dag er Aon Training Complex hovedsetet til United. Her har over 300 personer arbeidsplassen sin. I tillegg til A-laget trener akademispillerne her. Du har leger, fysioterapeuter, kokker og administrasjon. 14 baner, skole, treningsrom og svømmebasseng. Kort og godt alt som hører inn under United-logoen og som skal opprettholde posisjonen som en av verdens største og beste klubber.

Surnet

Det er altså i dette hierarkiet Ole Gunnar Solskjær ble utpekt til å være øverste ansvarlig for Uniteds sportslige resultater i desember i fjor. Han overtok for den langt mer meritterte José Mourinho. 56-åringen hadde surnet. Men selv ikke portugiserens enorme ego er større enn klubben. Inn kom Solskjær, som snakker om et «vi» og ikke «jeg», og som har skapt troen på at fellesskapet i United skal bringe klubben til nye høyder.

Én ting er at organisasjonen kan oppleves som lukket fra utsida. Men er du først innenfor fellesskapet på Aon Training Complex, er det mye smil, raushet og inkludering under Solskjærs sportslige lederskap. For ham er et «hei» til folk nedover i organisasjonen like viktig som et «hei» til Pogba. Alle som bidrar skal bli sett og anerkjent.

THE TIMES-JOURNALIST: Henry Winther.
THE TIMES-JOURNALIST: Henry Winther. Vis mer

- Solskjær er som alle skandinaver: Veldig sivilisert, sier Henry Winther, profilert kommentator i The Times.

- Han er ikke Ferguson, Mourinho eller Louis van Gaal. Han er intelligent og har vært med i gamet altfor lenge til at han spiller «mind games» med folk.

Tom for energi

Nettopp positiviteten - og at han trekker linjer til æraen under Sir Alex - er noe Custis i The Sun tror har vært mental hygiene for klubben.

- Jeg var med United på pre-season til Australia og Asia. Du så hvordan positiviteten til Ole Gunnar smittet over på spillerne. Siste del av forrige sesong var grusom. Laget gikk tom for energi. De klarte ikke å spille på det nivået Ole ville at de skulle spille. Nå er det spenning rundt de nye spillerne. Tempoet i laget er tilbake. Jeg tror vi kommer til å se spillere som virkelig har lyst til å spille for United. Sånn har det ikke vært på en stund.

Selv om United oppleves som lukket av omgivelsene, er det ingen klubber det skrives mer om i England.

- Interessen for United er enorm, påpeker Winther.

- Og dekker du en United-kamp i utlandet, er det galskap. Jeg tror det handler om historien, dramaet, superstjernene og glamouren. Du har alltid hatt en stor spiller der. Enten det er Paul Pogba, Zlatan Ibrahimovic, Cristiano Ronaldo eller David Beckham. Går du enda lenger tilbake, var det George Best. Jeg er ikke fan av Glazer, eierfamilien. De tar penger ut av klubben. Men det er fortsatt en fotballklubb. En skikkelig fotballklubb.

- Desperate

Lørdag venter Southampton borte. En sesongåpning med seier, uavgjort og tap oppleves som under der klubben skal være.

- Solskjær er godt likt. Han er legenden. Vi er alle desperate etter at han skal lykkes. Han har den rette holdningen til å få United tilbake, sier Custis.