Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

OppoverB4KKE

LEEDS (Dagbladet): Mandag kveld spiste vi mat noen helt nye BMW-svinger fra Elland Road. 24 timer seinere ble Eirik Bakke (24) skadd mot Chelsea. Og i går kom diagnosen på nynorsk SMS etter avsluttet legeundersøkelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Meldinga sendt fra Leeds i en tre uker gammel BMW X5 med registreringsnummer B4KKE («jeg kjøpte skiltet av en fyr på Internett - fikk det for 500 pund») klokka 11:46:49 GMT i går hadde følgende innhold:

«Hei, det er Eirik, har dårleg batteri. Ser ut til at eg er ute i 2-3 veker, skade på innsida av kneet, leddbånd. Og hugs - ikkje stor overskrift på intervjuet!

Se det. Mon tro om vi ikke har en potensiell redaktør i Leeds.

Eller er han bare klok? Av skade? I motsetning til de fleste andre våger nemlig Eirik Bakke å si det han mener. Og derfor ytrer han seg om den urolige situasjonen i Leeds og tør å fronte det han mener er galt med landslaget.

Uten at målet er å ta noen.

- Jeg skjønner at Leeds har fått et dårlig rykte, sier Eirik. Han har akkurat fått servert sopp (fysisk) og påstanden om at lagkameratene hans har overtatt Liverpool-spillernes rolle som den mest uhåndterlige gjengen i Premier League (muntlig). Og han unnskylder ingen ting - han ønsker bare ikke at klubben dømmes.

Før dom er falt.

- Det skjer mye i klubben, sier han tørt. - Og det sier seg sjøl at det å ha to spillere involvert i en rettssak (Lee Bowyer og Jonathan Woodgate er tiltalt for grov vold) ikke er positivt. Men det er ikke noe stort tema for spillerne - det er ikke noe vi snakker om i gruppa når vi møtes på trening. På tomannshånd derimot er det jo klart at noen av oss diskuterer hva som har skjedd.

Bowyer og Woodgate er ferdige i Leeds om de dømmes i saken. Det har styreformann Peter Ridsdale presisert på det sterkeste. Men svært få av Leeds-spillerne vet hvordan de to tiltalte lagkameratene har og føler det akkurat nå. Fordi de bruker tida i rettssalen.

- Bowyer er skadet - Woodgate trener for seg sjøl på kvelden, sier Eirik Bakke. - Det må være utrolig tøft for dem å gå rundt å vite at de kan havne i fengsel. Jeg kan ikke gjøre annet enn å krysse fingerne for at det går bra.

I Manchester United får spillerne munnkurv så fort det blir sluppet en ukontrollert fjert. I Leeds er det ikke kommet noe hysj-pålegg fra ledelsen.

- Ingen har sagt noe, sier Eirik Bakke. - Og jeg føler ikke det er nødvendig heller. For ingen ønsker å skade klubben. Samtidig er det heller ikke så mye vi vet.

Det som derimot er klart - og som alle vet - er at Michael Duberry har skadet Jonathan Woodgate gjennom sitt vitnemål i saken. Og seg sjøl i forhold til den Woodgate-lojale klanen i laget. Men Eirik Bakke vil ikke velge side - det er ikke hans bord.

- La meg si det sånn - Woodgate og Duberry er ikke på talefot.

Eirik Bakke bor alene i Leeds. Når ikke kjæresten, venner eller familie er på besøk. Hvilket de er - veldig ofte. Sjøl om det ikke er ofte nok.

- Jeg savner dama, sier Eirik. - Hun studerer til sykepleier hjemme i Norge og besøker meg en gang i måneden. Men sjøl om det er litt ensomt av og til lever jeg et godt liv. Som det er viktig å tenke over.

- På hvilken måte?

- Jeg tror ikke vi som har fått denne sjansen er helt klare over hvor privilegerte vi er. For min egen del tok det faktisk to år før det gikk opp for meg.

- Men........?

- Det er også viktig å presisere at det ikke er noen dans på roser. Det er mye slit, mye reising og ingen må tro at vi kan gjøre akkurat som vi vil. Og så er det savnet, og det er ofte stort. Det er ikke alltid like kjekt å sitte her alene.

4-5-1, norskestilen og landslaget kommer inn i samtalen som en konsekvens av nettopp det. Den periodiske ensomheten. Hva annet kunne få Eirik Bakke til å bruke en ettermiddag til å se fotballgymnaset fra Wang i Oslo - på tre ukers treningsleir i Leeds - spille kamp mot klubbens 16-åringer? Men han gjorde nå det, og fikk sjokk. Av spillestilen.

- Da jeg så spissen til Wang stå ved midtsirkelen, tenkte jeg: - fy faen, dette er norsk. Og veldig langt fram til mål. Og da jeg hørte treneren skryte av bra presshøyde og riktig avstand mellom lagdelene ble jeg oppgitt. Når 15-16-åringer ikke får lov til å gjøre feil hvor skal det ende da?

- Forslag?

- 4-5-1 er håpløst innprentet i norsk fotball. Sjøl på det beste laget - landslaget - satser vi ikke nok. For skal vi komme videre må vi våge mer - vi må tørre å mislykkes. Jeg tror mange av spillerne tenker som meg, men noen er nødt til å si det.

Hvilket minner meg på Eirik Bakkes beskrivelse av seg sjøl: «Jeg er avslappet, rolig og tenker ikke på konsekvensene av det jeg sier og gjør». Så er dette et anfall av fotballhjernedødhet? - Nei, sier Eirik - det er ikke det. - Jeg mener at vi må ta større sjanser på landslaget. Og sjøl om sjefen (Semb) bestemmer, selvfølgelig gjør han det, vet jo alle hvordan Tore André (Flo), Ole Gunnar (Solskjær), Steffen (Iversen), John (Carew) og flere av oss andre offensive spillere ønsker å spille. Derfor er det klart at vi snakker om det.

- Din rolle for Norge?

- Jeg har ikke på langt nær vist hva jeg kan på landslaget. Og det er først og fremst min egen feil. Men samtidig føler jeg heller ikke at jeg får brukt kvalitetene mine slik jeg får brukt dem i Leeds.

- Så da.........?

- Fortsetter jeg å satse på landslaget. Det er spesielt, sier Eirik Bakke.

I DÅRLIG SELSKAP: - Jeg skjønner at Leeds har fått et dårlig rykte, sier Eirik Bakke.Foto: MORTEN PEDERSEN
Hele Norges coronakart