McLaren-rapporten:

Opprør blant stjernene: Hele laget var beskyttet av bløffen

Nå forandrer sportens beste menn skiskyting:

TAKK DE GAMLE: Johannes Thingnes Bø og resten av yngre, ærlige skiskyttere kan takke Martin Fourcade og Ole Einar Bjørndalen for at utøverne ser ut til å presse igjennom harde tiltak mot dopsvindel. FOTO: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix.
TAKK DE GAMLE: Johannes Thingnes Bø og resten av yngre, ærlige skiskyttere kan takke Martin Fourcade og Ole Einar Bjørndalen for at utøverne ser ut til å presse igjennom harde tiltak mot dopsvindel. FOTO: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

JOHANNES THINGNES BØ jublet uhemmet over gårsdagens seier i Anterselva. Det var vinterens første individuelle triumf, og gjorde godt for selvtilliten før VM om et par uker. Men norsk skiskytings unge stjerne skal være enda mer glad og takknemmelig for at de eldre konkurrentene hans brukte denne helga til å presse fram en avgjørende endring i sporten:

  • I løpet av en natt måtte ledelsen av det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) innkalle til ekstraordinær kongress for å rydde opp i en vinteridrett som sliter med å komme opp av dopsørpa.

Det sørget Martin Fourcade og Ole Einar Bjørndalen for. Kravet fra skiskytingens suverene ener og sportens konge tvang IBU til å få opp tempoet i antidopingarbeidet sitt.

I beste fall kan det bety forskjellen for skiskyting som ren idrett.

DER det så ganske så bra ut før jul da IBU suspenderte samtlige 31 utøvere som var navngitt av verdens antidopingbyrå (WADA) etter rapportene til Richard McLaren, ga egentlig sporten opp på lørdag. Da varslet IBU-president Anders Besseberg at de foreløpig måtte forkaste et oppgjør med de fleste av funnene i McLaren-rapporten.

IBU kan ha gode juridiske grunner for det. De individuelle sakene fra dette omfattende materialet om russisk statsjuks blir vanskelige. Bare de impliserte vet hva de bakenforliggende detaljene i rapportene kan holde til for å straffe de enkelte utøverne. Derfor er det godt mulig at IBU har gjort en riktig vurdering ved foreløpig å konsentrere seg om 7 av de 31 russiske skiskytterne som er under etterforskning.

FORFALSKNING?: Hele det russiske laget til skiskytterstafetten i Sotsji stod på Russland svindelliste. Nå risikerer de å miste sølvmedaljene. Her med Ukraina (gull ) og Norge (bronse). FOTO: Xinhua/Sipa USA.
FORFALSKNING?: Hele det russiske laget til skiskytterstafetten i Sotsji stod på Russland svindelliste. Nå risikerer de å miste sølvmedaljene. Her med Ukraina (gull ) og Norge (bronse). FOTO: Xinhua/Sipa USA. Vis mer

Samtidig avslører McLaren-rapportene den store bløffen i russisk skiskyting:

  • Samtlige fire løpere som var ment å gå kvinnestafetten for Russland i Sotsji-OL stod på russernes egen liste over de som var garantert manipulerte prøver og full statlig beskyttelse.

Det hjalp ikke helt. Før OL ble Irina Starykh; som var tenkt en plass på stafettlaget, likevel tatt for bloddoping under en overraskende test utenfor konkurranse i Slovenia. Så kom det ytterligere ni positive prøver hjemme i Russland som de russiske sportsmyndighetene måtte fikse på. Dette skjedde i minst fire dokumenterte tilfeller.

SVINDELEN i en av sportens mektigste nasjoner er altså utbredt. Det burde trigge de andre landene til å ta et rask oppgjør med jukset. Derfor foreslo da også IBU at etterforskningen mot det russiske forbundet skulle fortsette, men ville samtidig ikke dra opp tempoet når det gjaldt løpernes krav til generelt langt hardere reaksjoner på bevisst dopingbruk:

  • De innstramningene i antidopingarbeidet som 160 skiskyttere krevde i et åpent brev til de internasjonale lederne sine, skulle ifølge IBU først behandles på neste vanlige kongress høsten 2018.

Om du synes du har hørt om en slik sendrektighet fra denne sporten før, er det korrekt. Internasjonal skiskyting er såvisst ingen pioner i kampen mot doping. Likevel har de altså pekt seg ut gjennom et stort antall avslørte svindlere. Det forteller mest om størrelsen på problemet.

DET innser både Fourcade og Bjørndalen; begge tydelige dopingmotstandere gjennom en årrekke. Derfor var de rasende lørdag:

- Jeg er forbannet, sa Fourcade til TV2.

- Vi aksepterer ikke halvannet års venting på at kongressen kanskje skal gøre noe. Vi ønsker et rent mesterskap om noen uker. Da må vi ha en reaksjon fra IBU, sa Bjørndalen som sammen med Fourcade har frontet løperaksjonen for røffe strakstiltak mot doping.

Denne aksjonen hadde følgende krav:

  • Hardere straffer for enkeltutøvere, at juks skal gi mindre kvoter til internasjonale løp og mulighet for å gi bøter opp til 8 millioner kroner for de landene som svindler.

Slike tiltak var umulige å få til lørdag mente IBU-ledelsen. De manglet regler, eller som Besseberg selv vel pedagogisk forklarte problemet:

- Vi kan ikke vedta en ny regel hver dag.

Noen timer seinere kunne de visst akkurat det.

FOR da snudde Besseberg og hans IBU-styre med forsikring om at de som ledere bare er til for å hjelpe løperne. Nå blir det ekstraordinær kongress før VM om tre uker. Men først og fremst blir det en ny hverdag for internasjonal skiskyting fordi denne endringen skjer gjennom et løperopprør:

  • At de som skal beskyttes av dopingreglene, er modige nok til å kreve at denne beskyttelsen kommer nå.

En slik indre justis er avgjørende for å sikre en ren kultur videre, og forandrer bildet av skiskyting over natta.

Da er det snart utøverne i andre idretter som for eksempel langrenn, som må lære av skiskytterne.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer