Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Opprør i Kampsport­forbundet

Norges idrettsforbund behandler flere varslingssaker etter turbulens blant medlemmene i Norges Kampsportforbund.

TØFFE TAK: Norges Kampsportforbund organiserer flere av kampidrettene i Norge (på bildet en spansk taekwondo-utøver), og har turbulente tider. Nå behandles flere varslingssaker av Norges Idrettsforbund. Foto: Pierre-Philippe Marcou / AFP / NTB Scanpix
TØFFE TAK: Norges Kampsportforbund organiserer flere av kampidrettene i Norge (på bildet en spansk taekwondo-utøver), og har turbulente tider. Nå behandles flere varslingssaker av Norges Idrettsforbund. Foto: Pierre-Philippe Marcou / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Det koker i Norges Kampsportforbund etter at flere klubber har uttrykt misnøye med ledelsen av forbundet.

Norges idrettsforbund (NIF) skal ha fått flere varsler på bordet, blant annet om forskjellsbehandling av utøvere på elitenivå.

Samtidig skal NIF behandle en sak som går direkte på kulturen i Kampsportforbundet, som mange nå internt i klubbene karakteriserer som en ukultur.

FRONTLINE: Kampsportsenteret på Majorstua produserer massevis av talentfulle utøvere Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

I et av varslene ligger det med en bekymringsmelding fra tidligere landslagstrenere, som ble lagt fram for Kampsportforbundet og Olympiatoppen helt tilbake i september 2018.

Sakene behandles av lovavdelingen sentralt i NIF.

- NIF mottar fra tid til annen henvendelser som berører andre organisasjonsledd i norsk idrett. Slike saker behandles og håndteres i tråd med våre rutiner. NIF kan ikke gi ytterligere kommentarer på behandling av enkeltsaker, skriver kommunikasjonssjef i NIF, Finn Aagaard i en e-post til Dagbladet.

Behandlet i styret

Dagbladet har sett flere av varslene, som i utgangspunktet ble sendt forbundsstyret i Norges Kampsportforbund (NKF) før de ble løftet inn til NIF sentralt.

Varslerne krever endringer i landslagsledelsen, og hevder blant annet at uttakskriteriene til OL i Tokyo blir praktisert forskjellig fra utøver til utøver, altså at aktuelle OL-kandidater ble forskjellsbehandlet av forbundet.

Det er forbundsstyret i NKF som har sendt varslene videre til NIF. I et eget styrevedtak heter det:

«Varselet er tatt alvorlig av NKF og det er håndtert i henhold til gjeldende varslingsrutiner. Det er foretatt nødvendige undersøkelser, og både varsler og administrasjonen har fått anledning til å legge fram sitt syn på saken. Basert på framlagt dokumentasjon fra begge parter, kan forbundsstyret ikke se at det foreligger kritikkverdige forhold ved administrasjonens håndtering av disse sakene. Forbundsstyret vedtar likevel at varselet oversendes NIF for behandling.»

Medlemssvikt

President i Norges Kampsportforbund, Kjell Sivertsen, kan ikke kommentere varslene overfor Dagbladet, siden de er til behandling i NIF.

Sivertsen er likevel klar på at det er en vanskelig situasjon for forbundet.

- Det er aldri noe kjekt å ha slike saker i forbundet. I og med at vi er et fleridrettsforbund, må en kanskje regne med slike saker, skriver Sivertsen i en e-post til Dagbladet.

Forbundets egne årsrapporter viser et frafall av 2981 medlemmer fra 2018 til 2019, en nedgang på mer enn sju prosent etter at uroen i klubbene begynte.

Forbundet har ikke ønsket å kommentere disse tallene overfor Dagbladet nå.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!