- HELLIGGJØRING: Aalesunds Bjørn Helge Riise (t.v.) får gult kort av dommer Dag Vidar Hafsås i eliteseriekampen mellom Aalesund og Strømsgodset på Color Line Stadion i 2016. Denne sesongen kan det bli nye muligheter til å få det gule. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix<div><br></div>
- HELLIGGJØRING: Aalesunds Bjørn Helge Riise (t.v.) får gult kort av dommer Dag Vidar Hafsås i eliteseriekampen mellom Aalesund og Strømsgodset på Color Line Stadion i 2016. Denne sesongen kan det bli nye muligheter til å få det gule. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Vis mer

Eliteserien:

Opprør mot «helliggjøring» av norske dommere: - Dette er direkte farlig for fotballen

Dommerne skal beskyttes også i 2017. Det vekker reaksjoner.

(Dagbladet): Fotball er en av de få sportene der dialogen mellom dommer og spillere fortsatt oppleves som direkte, til tider til og med opphetet og konfrontativ.

Fotball er følelser, og spillernes spontanreaksjoner får i stor grad passere - avhengig av den enkelte dommernes skjønn. Før årets sesong gjentar samtidig NFF tydelig hva som vil være akseptabelt av dommerinteraksjon.

Det får motbør blant profilene i toppdivisjonen.

- Vi er helt uenige i det. Vi er en av klubbene som har færrest gule kort hvert år, og det har vi jobbet med, at vi skal oppføre oss ordentlig og ikke få tullete gule kort. Men at dommerne skal gjøre seg så hellige at man ikke kan vise følelser ute på banen, det er farlig for fotballen. Det mener jeg er direkte farlig, sier Odd-trener Dag-Eilev Fagermo til Dagbladet.

PÅ VAKT: Dag Eilev Fagermo.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
PÅ VAKT: Dag Eilev Fagermo. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- Det er å ta bort «passion» og lidenskap som er unik for fotballen. Vi har et unikt produkt i Norge, Eliteserien får fantastisk oppmerksomhet, og da er det farlig å gjøre fotballen følelsesløs, mener Odd-treneren.

Omfattende retningslinjer

«NFF har valgt å ha fokus på områder/emner vi ikke ønsker skal eskalere i norsk fotball», skriver dommersjef Terje Hauge i en orientering om retningslinjene før sesongen 2017, og i et langt punkt kalt «Beskytte spillet» fortelles det om hvilke reaksjoner mot dommerne som i år vil bli straffet hardere, blant annet:

* NFF ønsker å fokusere på å forebygge og motvirke at det etableres trender/tendenser eller en toleranse for handlinger som svekker dommer(teamets) autoritet eller rolle.

Eksempler listes opp i bildet under:

Faksimile: NFF
Faksimile: NFF Vis mer

Alt dette skal gi gult kort. Dersom spillerne omringer dommerne, skal minst en av spillerne ha gult kort.

Lagledere/trenere risikerer dessuten bortvisning dersom de:

*Åpenbart gestikulerer/protesterer mot avgjørelser, eller å henge ut dommer(teamet).

*Oppsøker dommer(teamet) i pausen.

*Unnlater eller ikke takker for kampen etter kampslutt.

- Det kommer til å gå utover dommerne hvis det begynner sånn. Da blir det dommerne mot resten av fotballnorge, og det trenger vi ikke, sier Dag-Eilev Fagermo til Dagbladet.

- Dommerne er viktige og vi skal behandle dem med respekt, men det må være lov å få vise følelser. Det har dommerne betalt for, og såpass godt betalt har dem også, at det må de tåle. Ellers kan de ikke dømme på toppnivå, mener Fagermo.

Ufattelig dårlige

Aalesund-kaptein Bjørn Helge Riise forteller at de har hatt dommere på besøk i klubben, og at retningslinjene også var tema da dommerne møtte kapteiner og trenere i forbindelse med Eliteseriens kickoff på Ullevaal Stadion tidligere denne uka.

- Dommerne legger vekt på dette, og vi kan selvfølgelig bli flinkere på den biten. Samtidig sa vi fra om at vi syns … Ok, dommerne snakker alltid om før kampene at de vil ha en god dialog og alt det der, men der syns jeg de er ufattelig dårlige, sier Riise til Dagbladet.

- Hvis de viser en litt mer ydmyk tone, og viser at det går an å ta en prat, så tror jeg mange av de situasjonene som oppsto, for eksempel i fjor, ville vært unngått. De er utrolig kjappe med å ta opp kort etter situasjonene, også. Det ville vært mye bedre om man kunne bruke litt tid, tenke litt over situasjonene og ta den dialogen, sier Riise.

AaFK-kapteinen mener at når spillerne er såpass åpne for å snakke med dommerne, så bør også de med fløyta bli flinkere til å akseptere spontanreaksjoner.

- Det er såpass mye adrenalin ute på banen. Men nå har vi i hvert fall snakket om det, så får begge parter sørge for at vi kan få unna disse situasjonene dommerne er bekymret for. Vi skal beskytte spillerne utpå der, men det må være åpent for en del også, mener Bjørn Helge Riise.

Ikke pek på storskjermen

Under punktet «Andre usportsligheter» ramser dommesjef Terje Hauge og co. opp en rekke andre forseelser som skal gi gult kort i årets eliteseriesesong:

Faksimile: NFF
Faksimile: NFF Vis mer

Hauge presiserer overfor Dagbladet at «ikke ett ord er endret» fra retningslinjene fra 2016, og legger til at han er veldig fornøyd med hvordan prinsippene ble fulgt forrige sesong.

- Det er de samme retningslinjene som er dratt inn i 2017, etter utrolig mange gode tilbakemeldinger fra hele fotball-Norge. Dommerne har håndtert dette på en god måte, og de har vært konsekvente. Når vi klarer å håndtere dette til forvennting, så skaper det et utstillingsvindu, og det hjelper alle dommerne å finne en list som kan aksepteres, sier Hauge.

- Spontanitet tåler vi, engasjement tåler vi, men det går en grense. Derfor reiser vi rundt, og ved hjelp av bilder så prøver vi å forklare. Vi løfter alt dette opp til påminnelse. Men jeg er kjempefornøyd med at vi har klart å håndtere det konsekvent, sier han til Dagbladet.

- Flere av profilene mener dommerne er dårlige på å følge opp løfter om god dialog, hva svarer du på det?

LOVER YDMYKHET: Dommersjef Terje Hauge. 

Foto: Tor Erik H. Mathiesen
LOVER YDMYKHET: Dommersjef Terje Hauge. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer

- Våre dommere i Eliteserien er gode på kommunikasjon, de hadde ikke vært der ellers. Det er sikkert ulike oppfatninger om hvorvidt man kunne vært mer ydmyke og slike ting, men disse dommerne hadde ikke vært der om de ikke hadde vært gode på dialog, sier Terje Hauge.

Han legger til at han synes diskusjonene ved det såkalte «captains' table» har vært fruktbare.

- Det har vært konstruktivt, og jeg har allerede gitt tilbakemelding til våre yngste dommere. De eldste kjenner så klart spillerne og trenerne og kommer inn på arenaen med en litt annen tilnærming. De ferske - de står overfor nye spillere, nye trenere, og må få litt tid på å bli like gode til å oppnå den samme kommunikasjonen som de andre, mer rutinerte, mener dommersjefen

Ting skjer fort

Rosenborg-kaptein Mike Jensen forstår at dommerne ønsker å slå ned på elementer som går utover Fair Play, men gjentar Bjørn Helge Riises poeng - spillerne ønsker først og fremst en god dialog med den enkelte dommer.

- Det er klart at fotball handler om følelser og meninger. Ting skjer på tidel av sekunder, sier Jensen til Dagbladet.

- Du nevner dette med masseansamlinger rundt dommeren: Hvis de ikke vil ha det, så må de også akseptere at vi skal ha en form for dialog, spesielt mellom kapteinen og dommer. Da vil jeg selvsagt bli skuffet om jeg blir avvist av dommeren uten å få si noe når jeg oppsøker vedkommende for dialog. Det håper jeg også at de selv fokuserer litt på, fastslår dansken.

MER PRATING KAPTEIN VS DOMMER: Mike Jensen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
MER PRATING KAPTEIN VS DOMMER: Mike Jensen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer