Opprør

Et oppsiktsvekkende stort antall av utøverne er mot forslaget om like distanser for menn og kvinner i langrenn, skriver NRK.

SIER NEI: Heidi Weng ønsker kortere renn med mer spenning. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SIER NEI: Heidi Weng ønsker kortere renn med mer spenning. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I forrige uke bestemte Det internasjonale skiforbundet (FIS) seg for at kvinner og menn skal gå like langt fra og med neste sesong.

Erik Røste bekrefter til Dagbladet at forslaget ble vedtatt av FIS Council, som hadde sist ord i saken, onsdag ettermiddag.

I en prøveperiode skal begge kjønn gå 10-, 20-, og 50 kilometer på distanserennene i verdenscupen.

Opprør

I dag skriver NRK at de kvinnelige utøverne desperat prøver å stoppe forslaget om at kvinnene skal gå fem mil.

Overfor NRK forteller den italienske utøverrepresentanten Virginia de Martin Topranin at femmila var den minst ønskede øvelsen blant de aktive, og at 88 prosent at kvinnene sa nei til at kvinner og menn skal gå de samme distansene.

- Det er veldig viktig at vi får sagt vår mening. Martti Jylhä, som er utøverrepresentant sammen med meg, skal stemme mot dette forslaget i Milano. Vi har gjort alt vi kan i denne saken, sier den tidligere langrennsløperen til NRK.

REPRESENTERER UTØVERNE: Virginia De Martin Topranin. Foto: Terje Pedersen / NTB
REPRESENTERER UTØVERNE: Virginia De Martin Topranin. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Blant de norske kvinnene har det vært blandet reaksjon. Heidi Weng er ikke fornøyd:

- Jeg er ikke for forslaget. Vi bruker lengre tid på samme distanse og er da ute lenger enn det gutta er. Så jeg håper ikke dette kommer til å skje. For å få opp spenninga, inn med 7,5/5 kilometer. Flere som kommer til å kjempe om pallplassene, forklarer Weng overfor NRK.

Stemte for

Langrennssjef Espen Bjervig stemte for forslaget da langrennskomiteen hadde møte i forrige uke. Overfor Dagbladet forklarer han:

- Det er blandede tilbakemeldinger fra utøverne. Det er stor forståelse for at like distanser gjør idretten lettere å forstå og mer sammenliknbar.

Bjervig mener at diskusjonene først og fremst ikke har gått på om forslaget er bra, men hvilke distanser som skal ende opp som fasit i åra framover.

Forslaget til FIS skal testes neste sesong, men er ikke hogd i stein i framtida. VM i Trondheim i 2025 blir første gang de nye distansene blir gått i et mesterskap:

- Det diskuteres hvilke distanser man skal gå, og spesielt femmila. Det er ingen tvil om at kvinnene er sterke nok til å gå, men diskusjonen går på om det blir et spennende renn. Jeg personlig er ikke sikker på om at det blir så store avstander. Vi får prøve og se.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer