Opprørspoliti måtte stoppe OL-hatere

Nedtellingen har startet i Vancouver.

(Dagbladet.no:) Det er ikke bare i Norge det er uenighet om OL. Tromsø, Trondheim og Oslo kniver om å få sende Norges OL-søknad for 2014, og mannen i gata og idrettsfolket er splittet.

Vancouver skal arrangere neste vinter-OL, men det er ikke bare olympisk hygge i byen - tre år før lekene starter.

I går kveld norsk tid startet OL-arrangørene ei klokke i sentrum, som skal telle ned til tenningen av fakkelen. Det ble en voldsomt affære.

Kastet egg

Mange hadde møtt opp for å klappe klokka i gang, men i hjørnet på torget sto også noen demonstranter som ikke er særlig glad i OL.

Det utartet seg, og opprørspolitiet måtte gripe inn etter at demonstrantene kastet egg, ballonger med maling og andre gjenstander.

- Jeg er forferdet over at disse menneskene gikk over streken og angrep politiet, sier polititalsmann Howard Chow ifølge nyhetsbyrået Associated Press.

Politiet måtte også dra en demonstrant ned fra scenen, etter at han kom seg opp og overtok mikrofonen og showet.

OL-MOTSTANDERE: Politiet mistet kontrollen da oppmøtte OL-motstandere ville ødelegge treårsmarkeringen i Vancouver. Foto: REUTERS
OL-MOTSTANDERE: Politiet mistet kontrollen da oppmøtte OL-motstandere ville ødelegge treårsmarkeringen i Vancouver. Foto: REUTERS Vis mer

- Folk dør i gatene

Demonstrantene hadde med seg en alternativ klokke, en «dommedagsklokke». De mener at det vil være 6000 hjemløse i Vancouver innen OL-åpningen i 2010.

- De bruker millioner av dollar på en OL-fest som varer i to uker, sier Mary Claremont til Vancouver Sun.

- Vi er motstandere av OL siden tusenvis dør i gatene på grunn av hiv/aids og fattigdom, sier hun.

TELLER NED: I går kveld startet nedtellingen til OL i Vancouver, som er tre år unna.
TENKER PÅ DE HJEMLØSE: Demonstrantene vil at pengene heller skal brukes på de fattige i byen.
ANGREP POLITIET: Demonstrantene kastet egg og malingsbomber, før de ble pågrepet av politiet.
OVERTOK SCENEN: Denne mannen løp opp på scenen, dyttet bort konferansieren og grep mikrofonen - før han ble tauet inn av politiet.