- Opprørt og desperat

Cristiano Ronaldo (37) ville vise at han fortsatt er glohet på verdensscenen. I stedet ble han byttet ut i 2-1-tapet for Sør-Korea. Ekspertene reagerer på prestasjonen hans.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

TATT AV BANEN: Cristiano Ronaldo ble byttet ut etter 65 minutter. Foto: NTB
TATT AV BANEN: Cristiano Ronaldo ble byttet ut etter 65 minutter. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

  • Sør-Korea - Portugal 2-1

Oppdateres!

VILL JUBEL: Sør-Korea feirer 2-1 over Portugal og avansement til åttedelsfinalen. Foto: NTB
VILL JUBEL: Sør-Korea feirer 2-1 over Portugal og avansement til åttedelsfinalen. Foto: NTB Vis mer

DOHA (Dagbladet): Ronaldo og Portugal var allerede videre til åttedelsfinalen før kampen mot Sør-Korea. Det betydde åpenbart ikke noe for ambisjonene til Ronaldo.

Den aldrende kolossen luktet på scoringer hele veien, men lyktes ikke. Kampen endte til slutt med 2-1 til Sør-Korea. Hwang Hee-chan ble den store helten da han sendte laget til åttedelsfinalen sammen med Portugal. Uruguay og Ghana er ute.

Ronaldo ble byttet ut etter 65 minutter. Kroppsspråket viste hva han mente.

OPPGITT: Cristiano Ronaldo fortviler over en misbrukt sjanse. Foto: NTB
OPPGITT: Cristiano Ronaldo fortviler over en misbrukt sjanse. Foto: NTB Vis mer

Dagbladet var til stede på Education City Stadium utenfor Doha og fikk se mange av detaljene på nært hold.

37-åringen hadde et negativt kroppsspråk etter hvert som kampen ikke kom inn i hans spor. Men det handlet like mye om at han var irritert på seg selv.

Sky Sports' Ben Grounds sa det slik før pause:

- Ronaldo har vært opprørt gjennom denne første omgangen. Han har vært desperat etter å score.

I stedet for å finne nettmaskene var spissen kraftig involvert med negativt fortegn i forbindelse med utlikningen til Sør-Korea. Ricardo Horta sendte Portugal i ledelsen etter fem minutter, men Kim Young-gwon sørget for 1-1 i det 27. minutt.

Scoringen kom på corner der ballen gikk via ryggen til Ronaldo og til Young-gwon. Ronaldo fikk med andre ord målgivende pasning - til Sør-Korea!

HÅNES: Da Tyskland røk ut, valgte et qatarsk TV-program å si farvel til dem på denne måten. Vis mer

NRK-ekspert Nils Johan Semb - som satt litt bortenfor Dagbladet - reagerte på situasjonen:

- Det var en merkelig opptreden innenfor egen 16-meter. Han snur ryggen til når han kan ta den ned på brystet. Du må være klar når ballen kommer. Innenfor 16-meteren skal du forvare deg, sa Semb, som mente Ronaldo tenkte på neste situasjon.

Den klubbløse spilleren hadde muligheter i kampen, men manglet skarpheten som preget ham i glansdagene.

TATT AV: Cristiano Ronaldo ble byttet ut 25 minutter før slutt. Her tar han Diogo Dalot i hånda. Foto: NTB
TATT AV: Cristiano Ronaldo ble byttet ut 25 minutter før slutt. Her tar han Diogo Dalot i hånda. Foto: NTB Vis mer

Da han ble tatt av banen 25 minutter før slutt - sammen med to andre spillere - var han misfornøyd. Han står fortsatt oppført med åtte mål på 20 VM-kamper.

På tre kamper i gruppespillet i Qatar har han én straffescoring - mot Ghana.

Nå venter åttedelsfinalen.

Det skjer etter en thriller av en avslutning i gruppa. Hwang Hee-chan sendte Sør-Korea opp i 2-1 helt på slutten av kampen. Dermed går de til åttedelsfinalen på bekostning av Uruguay.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer