Opprørt over Carlsens VM-motstander: - Det er respektløst

Karjakin bryter Norway Chess-kontrakten.

(Dagbladet): Det er knyttet stor spenning til Norway Chess som starter om halvannen uke. Etter tre mislykkede forsøk er Magnus Carlsen (25) sulten på å vinne turneringa for aller første gang. Som Dagbladet skriver i dagens papiravis, er verdensmesteren på treningsleir i Spania for å forberede seg sammen med trener Peter Heine Nielsen og sekundant Laurent Fressinet.

I Stavanger har det også vært ventet en uhyre interessant duell mellom Carlsen og den nylig VM-klare motstanderen Sergej Karjakin (26). Det vil si helt til i går. For da mottok arrangøren en uventet beskjed fra Det russiske sjakkforbundet hvor det sto at Karjakin trekker seg fra kontrakten, noe som får turneringsleder Jøran Aulin-Jansson til å reagere sterkt. 

- Vi opplever denne handlingen som respektløs både mot oss som arrangør, de andre spillerne i turneringen og ikke minst en hel sjakkverden som hadde sett frem til generalprøven til VM-matchen mellom Karjakin og Carlsen, forteller Aulin-Jansson.

Avtalebrudd Grunnen er at Karjakin, som vant Norway Chess både i 2013 og 2014, angivelig ønsker å bruke all sin tid på å forberede seg til VM-kampen i november. En VM-kamp 26-åringen sikret seg retten til å spille da han vant Kandidatturneringen for ti dager siden.

Dét er en forklaring Norway Chess-ledelsen mener ikke holder mål.

- Karjakin har signert en avtale med oss som arrangør. Det står ingenting i den avtalen om at han kunne trekke seg om han kvalifiserte seg til VM-matchen i november. Det er åpenbart mye nerver for Karjakin før hans første VM-finale, men vi får da virkelig håpe at Karjakin og hans rådgivere forstår at man ikke bare kan løpe fra inngåtte avtaler fordi det plutselig ikke passer i en oppkjøring til en match som ikke starter før om et halvt år, sier Aulin-Jansson.

Gir seg ikke Det er bare 11 dager til Norway Chess starter. Det gjør at en erstatter må på plass raskt hvis Karjakin uteblir. Det er imidlertid ikke enkelt å erstatte et av turneringens aller største trekkplaster. 

Aulin-Jansson er også tydelig på at de vil forsøke å få Karjakin til Stavanger. Det vil de gi den russiske leiren klar beskjed om i løpet av dagen.

- Karjakin er en veldig god sjakkspiller, og han er fortsatt hjertelig velkommen som deltager i Altibox Norway Chess. Han har tross alt vunnet begge gangene han har deltatt.

Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.