Opprørt: - Stygge løgner

Brasils landslagssjef Tite er nådeløs. - Det er «fake news», sa han om påstander om stjerneangriper.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

RASTE: Tite var tydelig sint da han møtte pressen før åttedelsfinalen mot Sør-Korea mandag. Foto: Nelson Almeida / AFP
RASTE: Tite var tydelig sint da han møtte pressen før åttedelsfinalen mot Sør-Korea mandag. Foto: Nelson Almeida / AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

DOHA/OSLO (Dagbladet): Arsenal-angriper Gabriel Jesus gikk av banen med en kneskade i 0-1-tapet for Kamerun i siste gruppespillskamp i VM. Ifølge rapporter ble det hevdet at Jesus skal ha kjent på smerter i kneet allerede før kampen.

Det fikk Brasils landslagssjef Tite til å reagere kraftig på pressekonferansen i forkant av åttedelsfinalen mot Sør-Korea.

- Jeg vil ikke høre løgner, stygge løgner. Det er løgnere der ute. Hatere, som hele tida gir hat, sa en opprørt Tite på pressekonferansen hvor Dagbladet var på plass.

Han fortsatte:

- Min melding til dere er: Gjør noe annet, slutt med «fake news». Arsenal har et fantastisk medisinsk apparat, det samme har vi. Vi er etiske. Det er synd for Gabriel, men dette er ikke sant. Jeg ville ikke at det skulle skje med ham, det er synd.

Assistenttrener César Sampaio la til:

- Jeg vil gjenta det Tite sier. Vi vil aldri risikere spilleres helse for noe.

Det er ventet at Jesus er ute av spill i minst tre måneder.

SKADET: Gabriel Jesus får trøst av Neymar etter skaden. Foto: Paul Childs / Reuters
SKADET: Gabriel Jesus får trøst av Neymar etter skaden. Foto: Paul Childs / Reuters Vis mer

Kan spille

Det var helt fullt i presserommet da Thiago Silva og Tite inntok podiet og satte seg ned. Rundt 200 personer ønsket å få med seg hva brasilianerne hadde å si.

Ikke overraskende handlet mye om skadestatusen til Neymar, og Chelsea-stopper Silva lot landslagssjefen svare på det alle i rommet lurte på.

- Neymar, jeg visste spørsmålet ville komme. Han skal trene i kveld, og hvis det går bra, vil han spille i morgen. Jeg deler ikke noe som ikke er sant. Jeg har gjennom hele karrieren vært ærlig. Han trener i kveld, hvis alt er ok, så vil han spille, sa Tite.

Neymar pådro seg en skade i Brasils åpningskamp mot Serbia og måtte til slutt byttes ut etter å ha blitt sparket gjentatte ganger gjennom kampen. På TV-bildene kunne man se en gråtende Neymar med en stor hevelse i foten.

NEYMAR: Brasils store stjerne, Neymar, er tilbake på trening etter skaden fra gruppespillet. Dette klippet går nå viralt i sosiale medier. Video: SNTV Vis mer
KAN BLI KLAR: Neymar. Foto: Moises Castillo/AP/NTB
KAN BLI KLAR: Neymar. Foto: Moises Castillo/AP/NTB Vis mer

Snakket om Pelé

Norske TV 2 spurte også om Brasil-legenden Pelé (82), som har alvorlige helseproblemer.

- Takk for spørsmålet og jeg burde startet pressekonferansen med å snakke om Pelé. Dette er sannsynligvis den eneste personen jeg skalv da jeg hilste på. Jeg snakker fra bunnen av hjertet, sa Tite, som videre snakket om den første gangen han hilste på Pelé.

Flere brasilianske medier meldte lørdag at Pelé ble lagt inn til palliativ behandling på et sykehus i São Paulo. Dette gis pasienter når legene ikke anser det sannsynlig at det er mulig å stoppe sykdommen, skriver NTB. Pelé har vært rammet av store helseproblemer de siste åra.

82-åringen kom selv med en oppdatering på Instagram lørdag:

«Mine venner, jeg vil holde alle rolige og positive. Jeg er sterk, har mye håp og jeg følger behandlingen min som vanlig. Jeg vil takke hele det medisinske apparatet og for all omsorg jeg har fått».

Overraskende tap

Brasil tapte altså overraskende mot Kamerun i den siste gruppespillskampen, men toppet likevel gruppa med to av tre seire. Mandag møter de Sør-Korea, som kapret avansement etter seier mot Portugal.

Da en journalist stilte spørsmål til podiet på persisk, var det ingen som kunne oversette for ham. I stedet måtte han ta det på engelsk. Han ville vite hva Silva tenkte om Kamerun-tapet.

- Først og fremst så syns jeg vi spilte en god kamp. Vi kunne vunnet kampen, vi skapte sjanser til å score mål, men noen ganger er vi offer for situasjonen. Vi tar ansvar for det og går videre. Vi vil lære av det vi har gjort tidligere, sa Silva, som ikke vil ta lett på Sør-Korea.

- Sør-Korea vil være trøttere enn Brasil, men dette er VM. Selv om de kanskje er trøttere, så vil de være motiverte, sa Silva videre.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer