Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norgesmesterskapet i fotball

Oppsett klart klokka 11: - Cupbomber er fotballens sjel

Fotballen hadde ikke vært den samme uten cupspill. Det er når det handler om alt eller ingenting at spillets sjel blir synliggjort.

SENDTE UT SANDEFJORD: Ørn Horten sørget for den første cupbomben i år, da de sendte ut Sandefjord. Foto: Ola Bjerkevoll / NTB scanpix
SENDTE UT SANDEFJORD: Ørn Horten sørget for den første cupbomben i år, da de sendte ut Sandefjord. Foto: Ola Bjerkevoll / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Se oppsettet for den tredje cuprunden i faktaboksen litt lenger ned.

SANDEFJORD TAPTE GREIT for 3. divisjonslaget Ørn Horten og ble det første Eliteserielaget som forsvant ut av cupen 2017. Mange mener det er pinlig, snakker om mangel på profesjonalitet og sier at Sandefjord med en normal inngang til kampen mot et lag fra nivå fire ville kommet ut på topp alle dager.

PÅ FREDRIKSTAD STADION, 43 år etter at de tapte 2-0 for Kråkerøy, slapp Vålerenga unna med skrekken og seier etter straffesparkkonkurranse mot samme motstander, gutta fra blomsterøya. Også det et lag fra nivå fire, en kameratgjeng som hadde bestilt bord på sportspuben O'Leary for å se Europa League-finalen mellom Ajax og Manchester United, og som egentlig ikke hadde tid til verken ekstraomganger eller straffer. Det var jo hygge på gang. Men som slutta å tenke på burgere og øl da Vålerengas 2-0 fra første omgang ble redusert til 2-1 med en gang etter pause, og som derfra og til den første halvliteren på O'Learys spilte en fotballkamp som endte med at Vålerenga feiret avansementet til tredje runde slik Manchester United og José Mourinho litt senere på kvelden skulle feire triumfen i Stockholm.

Så nær var Vålerenga enda en pinlig cupexit.

HJEMME HOS 2. DIVISJONSLAGET Skeid på Nordre Åsen i Oslo var Strømsgodset tre minutter unna en fadese som ikke ville gjort Tor Ole Skullerud mer populær i Drammen. 87 minutter viste klokka da Bassel Jradi ordnet 2-2 og ekstraomganger for Godset. Da er tråden tynn. Og så kan vi igjen snakke om undervurdering, mangel på profesjonalisme og alt det andre man gjerne henger på cupbomber og nestenulykker av denne typen.

Men det er ikke så lett.

FOTBALLEN HADDE VÆRT veldig mye fattigere uten cupen. Det er ikke en påstand. Det er et faktum. I land der cupen i et historisk perspektiv har betydd mer enn andre steder, og for anglofile nordmenn holder det å nevne oss og dem, altså Norge og England, er cupen musas sjanse til å brøle og Davids mulighet til å kaste bomber istedenfor stein. Hvilket skjer enten man forbereder seg eller ei, nærmest som på bestilling, være seg på Kråkerøy i 1974, i Ski i 2010 (Follo slo Rosenborg i semifinalen) eller i Horten onsdag kveld.

For ikke å snakke om når den brøler i England.

Brøl vi hører helt hit.

STORHETEN LEEDS UNITED tapte i 1971 3-2 for 4. divisjonslaget Colchester. I 1972 gikk Newcastle United på en 2-1 smell mot non league laget Hereford United. Manchester United tapte 2-0 for 3. divisjonslaget Bournemouth i 1984 mens Arsenal, og dette er et av de største brølene, i 1992 tapte 2-1 for Wrexham, daværende bunnlaget i 4. divisjon.

NORWICH BLE DET første laget fra Premier League som ble slått ut av en klubb utenfor ligasystemet. Det fikset Luton med 1-0 i 2013. I år, den siste helga i januar, gikk to non league lag for første gang videre til femte runde i FA Cupen i det som gikk i historien som The Weekend of Shocks. Sutton vant 1-0 over championship-laget Leeds og Lincoln 3-1 Brightonover, laget som tre måneder senere var klare for Premier League.

I et slikt perspektiv er Ørn Hortens 2-0 over Sandefjord ikke annet enn å forvente.

Mens det eneste unormale ved Kråkerøy-Vålerenga og Skeid-Strømsgodset er at elitserielagene kom ut på topp.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!