OVERRASKER: Norges fremste MMA-utøver Jack Hermansson har en overraskende teori om utfallet av tidenes største kamp. Foto: Bengt Berg / Dagbladet
OVERRASKER: Norges fremste MMA-utøver Jack Hermansson har en overraskende teori om utfallet av tidenes største kamp. Foto: Bengt Berg / DagbladetVis mer

Jack Hermansson foran kampen mellom McGregor og Nurmagomedov

Oppsiktsvekkende analyse før tidenes største MMA-batalje

- Kampen blir ikke jevn.

Tidlig søndag morgen braker det løs i Las Vegas. Kampen mellom superstjernene Conor McGregor og Khabib Nurmagomedov er historiens største i MMA.

Norges beste utøver i denne idretten er Jack Hermansson. Han analyserer kampen for Dagbladets lesere.

De fleste holder kampen for helt åpen og jevn på forhånd.

Men Jack Hermansson har følgende oppsiktsvekkende påstand. Stikk imot det de fleste tror.

KNUSER RUTER: Her går Conor McGregor fullstendig amok etter et pressetreff i Brooklyn, New York. Video: CNNVis mer Vis mer

- I utgangspunktet er det en 50-50 kamp. Der veldig mange tror at det blir en jevn kamp. Men det blir ikke det. Uansett hvem som vinner, så blir ikke kampen jevn.

Spesialfelt

Han forklarer den overraskende påstanden slik:

- De to har hvert sitt spesialfelt. Blir utfallet av kampen stående, vinner Conor (McGregor). Men skjer det på bakken er det Khabib (Nurmagomedov) som kommer til å gå seirende ut. De to er sannsynligvis verdens beste på sitt spesialfelt uansett vektklasse, eller pound for pound, som det heter. Conor er verdens beste striker. Og Khabib er verdens beste når det gjelder å bryte.

KLARE: Khabib Nurmagomedov (t.v.) og Conor McGregor møter hverandre til tidenes MMA-kamp tidlig søndag morgen norsk tid. Foto: AFP / NTB Scanpix
KLARE: Khabib Nurmagomedov (t.v.) og Conor McGregor møter hverandre til tidenes MMA-kamp tidlig søndag morgen norsk tid. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

Jack Hermansson er selv etablert i UFC, verdens beste liga. Han fordyper seg i sporten og har opparbeidet seg stor kompetanse. Han har en klar oppfatning av hva som kan skje i denne kampen som overgår alt tidligere i MMA.

Han tror at kampen blir kort.

- Men tar jeg feil, så er det Khabib som har en stor fordel av det.

Det spekuleres i at denne kampen alene kan komme til å generere en milliardomsetning i dollar for første gang i historien i UFC.

Eget whiskey-merke

MARKEDSFØRER: Conor McGregor er en mester i markedsføring. Her er det hans eget whiskeymerke som får reklame. Foto: AFP / NTB Scanpix
MARKEDSFØRER: Conor McGregor er en mester i markedsføring. Her er det hans eget whiskeymerke som får reklame. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

Og det er Conor McGregor som står for store deler av inntjeningen. Han er en konstant løs kanon og en vandrende reklameplakat. Selve kamphonoraret er bare en del av inntektene han får ut av denne kampen. Hans eget whiskey-merke Proper Twelve er sponsor for UFC 229. McGregor dro opp ei lommelerke og drakk av produktet sitt under en pressekonferanse i forkant av denne kampen og viftet med whiskeyflaska. Han har også en prosentdel av pay per view-inntektene globalt. I tillegg kommer alt annet av øvrige inntekter fra tunge sponsorer.

Berserk

3. april i år gikk Conor McGregor tilsynelatende berserk og kastet ei tralle inn i ei bussrute i et parkeringsbygg i New York. På den andre siden av ruta befant blant andre Nurmagomedov seg. I utgangspunktet et utslag av galskap. Men ved nærmere ettertanke, like gjerne et mesterstykke av markedsføring utført av Conor McGregor. Han ble arrestert og fikk en enorm mediaoppmerksomhet.

Og enden på visa om dansen rundt gullkalven skjer tidlig søndag morgen norsk tid.

UFC-sjef Dana White har varslet rekordsummer, og at to millioner mennesker vil betale for å se kampen på pay per view.

Råd fra Jack

- McGregor er en bedre striker enn Khabib. Selv om Khabib absolutt holder høyt nivå stående, er det på bakken han har sin store styrke. Jeg vet hva jeg ville ha gjort. Om jeg var Khabib. Og om jeg var like god som ham til å ta ned motstanderen. Jeg ville gå for et grep rundt anklene til McGregor. Altså gå veldig dypt ned og inn for å ta ham ned. Men det innebærer selvfølgelig en stor risiko for et spark fra McGregor på vei inn. Men det tror jeg er måten han kan greie å ta ned Conor på før det er for seint, sier Hermansson.

RESPEKT: Dagbladet traff Jack Hermansson i solskinnet på toppen av Holmenkollbakken. Jack så nedover og sa med sitt sedvanlige glis:

- Jeg kan møte hvem som helst i buret. Men å sette utfor her, det ser helt vanvittig ut. Jeg må si det står respekt av skihopperne. Foto: Bengt Berg / Dagbladet
RESPEKT: Dagbladet traff Jack Hermansson i solskinnet på toppen av Holmenkollbakken. Jack så nedover og sa med sitt sedvanlige glis: - Jeg kan møte hvem som helst i buret. Men å sette utfor her, det ser helt vanvittig ut. Jeg må si det står respekt av skihopperne. Foto: Bengt Berg / Dagbladet Vis mer

Ofte truffet

Han tror ikke kampen vil vare lenge.

- Det er måten Khabib kan vinne kampen på. Han må få ned Conor. Og det må han greie innen det er gått et minutt. For jeg er sikker på at Conor kommer til å treffe med et eller flere av sine slag. Om det drar litt ut i stående posisjon. Khabib blir faktisk truffet ganske ofte, sier Hermansson.

- Og det er egentlig det jeg tror kommer til å skje. At Conor vil treffe med en eller flere venstre. Og da greier ikke Khabib å restituere seg raskt nok. Jeg tror kampen vil være over innen et minutt av første runde, sier Jack Hermansson.

Khabib Nurmagomedov har aldri tapt. Han har gått 26 kamper.

- Khabib har faktisk aldri tapt en eneste runde. Likevel overrasker det meg at han er ganske klar favoritt hos bookmakerne, sier Jack Hermansson.

Conor McGregor gjør et comeback i oktagonen. Sist han var i det åttekantede buret var 12. november 2016. Han har vunnet 21 kamper og tapt tre ganger.

Statistikken understreker Hermanssons analyse.

Om vi holder oss til UFC, så har Nurmagomedov gått ti kamper. Han har vunnet to av kampene på knockout. To på såkalt submission (avbrutt ved brytegrep) og de øvrige seks på poeng etter full tid. Conor McGregor har også ti kamper i UFC. Han har vunnet ni av kampene. Den ene tapte han på submission. Av de ni kampene vant han to på poeng og resten på knockout.

Ny kamp

Den norske MMA-toppen skal også ut i kamp. 15. desember møter han amerikaneren Gerald Meerschaert i Mmilwaukee, Wisconsin i USA i sin sjuende kamp i UFC.

Jack Hermansson vant sin siste kamp mot Thales Leites 12. mai. Men på dramatisk vis etter at et ribbein hadde løsnet fra brystbeinet. Hermansson kjempet med store smerter i den tredje runden. Men han fikk sin motstander ned og fikk slått ham ut.

- Jeg er så godt som skadefri nå. Jeg gleder meg skikkelig. Det skal bli godt å gå en kamp igjen. Det er en motstander som står bra til meg. Jeg mener jeg er bedre på de fleste punktene og er ganske trygg på at jeg kommer til å vinne, sier Jack Hermansson uvanlig ubeskjedent.

Hele stevnet UFC 229 som avsluttes med storkampen mellom McGregor og Nurmagomedov vises på Viaplay uten pay per view i Norge. Hovedkampen anslås å starte rundt klokka seks søndag morgen norsk tid.