Oppsiktsvekkende «dopingrapport»: - Bekymringsverdig

En ny rapport hevder toppfotballspillere misbruker det snart dopingklassifiserte stoffet Tramadol for å fremme egne prestasjoner. - Jeg kjenner til det, sier Ola Sand, lege for det norske A-landslaget i fotball, til Dagbladet.

UTE PÅ GRESSTEPPET: Landslagslege Ola Sand (midten) på treningen til A-landslaget i fotball på Ullevaal Stadion. Foto: Annika Byrde / NTB
UTE PÅ GRESSTEPPET: Landslagslege Ola Sand (midten) på treningen til A-landslaget i fotball på Ullevaal Stadion. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Publisert

Fifas egen kartlegging av samtlige VM mellom 2002 og 2018, som tyske ARD har sett, viser at fotballspillere bruker «alarmerende mye» smertestillende.

Dagbladet tidligere har omtalt saken.

Det er særlig det morfinliknende stoffet Tramadol som blir brukt, trolig også under det pågående verdensmesterskapet i Qatar.

Norges landslagslege Ola Sand er ikke overrasket.

- Jeg kjenner til det. I all idrett blir det brukt en del smertestillende og betennelsesdempende midler for å få folk til å yte litt ekstra, eller ikke kjenne på smerter. Ofte gjelder det skader som ikke blir verre, men det er klart at skader som har potensial til å bli verre kan bli mye verre hvis man døyver faresignalene, forteller Sand.

Han forklarer at det kan være en spillemessig fordel for utøver og for laget å ta disse pillene, men ikke en fordel helsemessig.

- Det er et stoff som er avhengighetsskapende. Hvis du ser bort fra idretten, så brukes Tramadol oftere og oftere. Både fordi det er effektivt smertestillende, men også fordi det har en avhengighetsskapende effekt, slik at folk blir avhengig av det.

MED FLAGGET PÅ BRYSTET: Landslagets lege Ola Sand. Foto: Geir Olsen / NTB
MED FLAGGET PÅ BRYSTET: Landslagets lege Ola Sand. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

- Bør ikke stille til start

Tramadol har stått på Verdens antidopingbyrå (WADA) sin overvåkningsliste i flere år, for man har mistenkt at det kan misbrukes. Tramadol er allerede ulovlig i sykkelsporten, men WADA har gjort det klart at stoffet blir ulovlig i all idrett i hele verden fra og med 2024.

Så seint som i sommer ble sykkelstjerna Nairo Quintana disket fra Tour de France etter å ha testet positivt for Tradamol. Han har hele tida hevdet han aldri brukte stoffet, men anken hans ble avvist.

Sand mener det er «veldig fornuftig» at stoffet om et drøyt år blir ulovlig i all idrett - ikke bare sykkel.

- Hvis du har bruk for så sterk smertestillende som Tramadol, bør du ikke stille til start, sier han.

PÅGÅR: Kamp under VM i Qatar. Foto: Igor Kralj/PIXSELL/NTB
PÅGÅR: Kamp under VM i Qatar. Foto: Igor Kralj/PIXSELL/NTB Vis mer

Bruk i Norge

Han synes det er en uting at det blir misbrukt i toppfotballen, men ingen skandale.

- Jeg er helt sikker på at det blir brukt en del. Jeg startet som lege for fotballandslaget i 2017, og har aldri brukt det på noen utøvere. Men jeg har det i kofferten, hvis det skjer noe. Men jeg har aldri brukt det på utøvere som skal trene eller spille. Aldri brukt det på samlinger heller, forteller han.

- Har du hørt om at det har blitt misbrukt i Norge?

- Nei, jeg har ingen konkrete eksempler på det. Men det er et av de sterkeste smertestillende midlene som tidligere ikke sto på dopinglista. Det er prestasjonsfremmende, avhengighetsskapende og det kan skade en utøver.

- Vil du omtale det som doping i dag, selv om man kan bruke det et år til?

- Jeg vil ikke si at det er doping, men det er et ganske kraftig signal at det settes på dopinglista, slik at man bør nok avstå fra å bruke det, dersom man har såpass sterke smerter at man trenger det for å spille eller trene, sier Sand.

- Bekymringsverdig

Medisinsk fagrådgiver i Antidoping Norge, Astrid Gjelstad, reagerer på at Tramadol angivelig blir misbrukt i toppfotballen.

- Det er bekymringsverdig. Det er et stoff man ikke skal bruke i tide og utide, uten at man har en god grunn for å bruke det, sier hun til Dagbladet.

- Hva er det som skjer, helt konkret, når en frisk utøver bruker Tramadol?

- Det hever terskelen for å bli sliten. Du kjenner mindre til smerten.

ANTIDOPING NORGE: Medisinsk fagrådgiver Astrid Gjelstad. Foto: Nyebilder
ANTIDOPING NORGE: Medisinsk fagrådgiver Astrid Gjelstad. Foto: Nyebilder Vis mer

Hun forteller at Antidoping Norge jobber med en stor studie der de fra det ene året 2009 og perioden 2015-2019 har kartlagt legemiddelbruk hos idrettsutøvere som har blitt testet i dopingkontroll. Den viser at Tramadol er veldig lite i bruk i Norge.

- Totalt har 0,2 prosent oppgitt at de har brukt Tramadol. Så ut ifra det er jeg ikke bekymret for at det misbrukes i idretten i Norge. Når det er sagt, så er de tallene vi har basert på det utøverne selv oppgir. I Norge har vi en veldig restriktiv tradisjon for å skrive ut den type legemidler.

- Hvorfor blir det angivelig misbrukt så mye i utlandet, men ikke her i Norge?

- Det tror jeg går mye på kultur - blant leger på å skrive ut sånne smertestillende midler. Også har vi en ganske stolt tradisjon i Norge for å være skeptiske til legemidler som er vanedannende. Men det vi ser fra tallene er at det er mye bruk av smertestillende i Norge, men litt mildere stoffer. Så vi vet at det brukes mye i idretten.

- Jeg synes det er helt riktig at Tramadol blir ulovlig, sier Gjelstad til slutt.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer