SATT UT: Ada Hegerberg ble historisk da hun mandag kveld vant Gullballen som første kvinne noensinne. Men én ting får flere til å se rødt på sosiale medier. Video: Twitter / NTB Scanpix. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Ada Hegerberg ikke på årets lag

Oppsiktsvekkende Hegerberg-tall kan føre til regelendring

Over 100 spillere i Toppserien avga stemmer på Årets lag, men under ti prosent stemte på Gullballen-vinner Ada Hegerberg.

Det har vakt reaksjoner at den ferske Gullballen-vinneren Ada Hegerberg (23) ikke fikk plass på «Årets lag» i norsk kvinnefotball, som ble stemt fram av spillere fra Toppserien og utenlandsproffer.

Dagbladet kjenner til at mer enn 100 spillere sendte inn sin stemme på de elleve utvalgte spillerne, og under ti prosent av disse hadde funnet plass til Ada Hegerberg på laget.

IKKE VALGT: Nesten ingen av spillerne i Toppserien hadde Ada Hegerberg på årets lag. Foto: REUTERS / Emmanuel Foudrot
IKKE VALGT: Nesten ingen av spillerne i Toppserien hadde Ada Hegerberg på årets lag. Foto: REUTERS / Emmanuel Foudrot Vis mer

Lillestrøm-spiller Guro Reiten (24) var angriperen som fikk soleklart flest stemmer, mens Røa-angriper Svava Ros Gudmundsdottir fikk nest flest stemmer - og dermed en plass på laget ved siden av Reiten, på topp i en 4-4-2-formasjon.

Årets lag blir stemt fram av spillerne i toppserien og de norske spillerne som spiller i utlandet. Det var mellom åtte og 14 i hver klubb som avga stemme.

Overrasket

Det lave tallet med Hegerberg-stemmer overrasket også NISO (Norske Idrettsutøveres Sentralorganisasjon).

- Vi var overrasket, men det er ikke sånn at vi kan gå inn og endre på laget, sier NISOs kommunikasjonsrådgiver Thomas Kristensen.

- Når Ada blir verdens beste spiller så burde hun jo også være på årets lag i Norge, mener Kristensen.

NISO går ikke ut med hvem som har stemt. De vurderer nå å endre praksis, slik at det blir offentlig hvem som stemmer på hvem.

- Vi vurderer å gjøre endringer til neste år slik at vi kan gå ut med hvem som stemte på hvem. Da kan man for eksempel få vite hvem Lillestrøm stemte på. Det kan bli interessante saker på det. Slik som det blir gjort på årets lag i verden, sier Kristensen.

Timingen på offentliggjøringen av årets lag forrige søndag kunne vært bedre, for dagen etterpå ble Ada Hegerberg hyllet som den beste fotballspilleren i verden, da hun mottok Gullball-trofeet i Paris.

- Tyder på en konflikt

TV2s fotballekspert Jesper Mathisen mener tallene er oppsiktsvekkende.

- Når hun får under ti prosent av stemmene er det et ganske klart signal på at det er noe annet enn sportslige grunner som ligger bak, sier Mathisen til Dagbladet.

At Ada Hegerberg nemlig får så få stemmer mener Mathisen er bevis på at dette er en konflikt det blir vanskelig å løse.

- Tallene tyder på at det her er en konflikt mellom Ada Hegerberg, Martin Sjögren, NFF og mange av de norske spillerne, som er veldig kompleks og vanskelig å bli klok på, sier Mathisen.

- Kan spillerne ha glemt henne?

- Jeg har fylt ut disse skjemaene i 15 år og det står ganske klart og tydelig at man også kan stemme på spillere i utlandet. Det er også andre spillere fra utlandet på laget, så jeg har veldig liten tro på at Norges største stjerne bare plutselig er blitt glemt, sier Mathisen.

For samtidig som Hegerberg ikke er med, er Maren Mjelde (Chelsea) og Caroline Graham Hansen (Wolfsburg) begge på årets lag, til tross for at de spiller i utlandet.

Ingen dramatikk

TV 2-ekspert Solveig Gulbrandsen tror ikke det handler om en kollektiv utfrysing av Ada Hegerberg.

- Jeg tenker selvfølgelig det er spesielt nå som hun vant den Gullballen. Jeg tror det hadde vært annerledes om hun fikk den prisen før avstemminga. Jeg kan jo stille spørsmålet: Hvor mange minutter har du sett Ada spille i år? spør Gulbrandsen.

- Det er en utfordring, hvor mye du får fulgt de som ikke spiller i Norge. Ada har ikke spilt i Norge på mange år, sier Gulbrandsen, og peker på at Maren Mjelde nylig var i Avaldsnes og spiller på landslaget.

Gulbrandsen etterlyser samtidig Champions League på norske TV-skjermer og ønsker at folk skal se hvor lite tilgang vi har på de største kvinnelige stjernene i utlandet.

- Hvem kunne tenke seg å vise Champions League for kvinner? Media snakker om rollemodellene og de blir ikke vist. Jeg skulle gjerne sett PSG mot Lyon og Andrine mot Ada på norske skjermer, sier Gulbrandsen.

Norge, med Ada Hegerberg på laget, ble slått ut av EM i fjor i innledende runder. Det ble siste gang Hegerberg spilte med flagget på brystet.

Gulbrandsen påpeker at mange av dem som avgir stemme til årets lag er fra 16 år til midten av tjueåra.

EKSPERT: Solveig Gulbrandsen. Foto TV 2
EKSPERT: Solveig Gulbrandsen. Foto TV 2 Vis mer

- Det er lenge siden de har sett Ada spille fotball. Du får ikke sett folk i aksjon, sier Gulbrandsen, som ikke tror det ligger noe dramatikk i at Ada Hegerberg ikke er på årets lag.

Spesielt

- Selvfølgelig er det spesielt, det er det jo. Det kan vi være enige om, at hun sannsynligvis burde vært på det laget. Men jeg tror det er en enkel forklaring. Jeg tror ikke det handler om utfrysing av Ada i hele tatt. Det handler om det du ser i hverdagen og det du opplever som nært. At vi ikke har sett Ada spille fotball på lenge, sier Gulbrandsen.

- En annen ting er at vi har Europas ligamodell mot den norske modellen. Etter en lang sesong i Norge der spillere har sett hverandre jevnlig i aksjon, har det vært roligere i Europa, sier hun videre.

- En siste ting er at spillere og mest sannsynlig Ada er lei hele saken. Landslagsspillere er redde for ringvirkningene av det. Uansett hva du sier, om du gratulerer eller ikke, så kan du trå feil. Hvis du er lei hele saken og det er masse mas rundt dette, så gjør vel ikke det saken bedre, sier Gulbrandsen.